Ei mitään päälle pantavaa! Poncho sopii aina

Kaappini on täynnä vaatteita, mutta vähintään kerran viikossa käy niin, etten keksi mitään päälle pantavaa. Puen ja riisun useita ylä- ja alaosia ja kokeilen eri vaihtoehtoja ja yhdistelmiä. Ei sovi tämän kanssa. Ei käy tähän tilaisuuteen. Väärä vaate tähän säähän. En ole tällä fiiliksellä. Miten se onkin joskus niin vaikeaa?
Nyt minulla on luottovaate, johon voin turvautua, kun vaatekriisi iskee. Olen nimittäin löytänyt ehkä maailman monipuolisimman vaatteen: villasta tehdyn, kevyen ponchon. Tiedättehän ponchon, latinalaisen Amerikan alkuperäiskansojen kansallisvaatteen, viitan, jossa ei ole hihoja.
Olen viimeksi käyttänyt ponchoa alle 10-vuotiaana, ja silloin se oli lempivaatteeni: helppo, mukava, lämmin, ei kinnannut mistään. Pidin sitä kotona, koulussa, kavereilla, kaikkialla – kunnes se jäi liian pieneksi.
Käytännöllinen ja kevyt mutta lämmin poncho sopii hameen kanssa, housujen kanssa, korkkareiden kanssa, saappaiden kanssa, talvella takin alle tai päälle, kesemmällä takin tai neuletakin korvikkeeksi.
Se sopii kaikenkokoisille ja -ikäisille, tilanteeseen kuin tilanteeseen. Siinä voi höntsäillä kotona tai mennä töihin, kylään, kutsuille, teatteriin, matkalle. Sen alle voi pukea, tai piilottaa, melkein minkälaisen puseron tahansa.
Tämä oma ponchoni, nimeltään Diamond wings*, on muotitaiteilija Mai Niemen suunnittelema ja tekemä. Poncho on sataprosenttista villaa ja ihanan lämmin. Ei tule kylmä, vaikka pitäisi alla vain lyhythihaista tai hihatonta toppia.
Diamond wings on kevyt ja ilmava ja laskeutuu todella kauniisti. Sitä voi pitää miten päin tahansa, sillä se on aina oikein päin. Ei haittaa, vaikka aamupöpperössä tai kiireessä tulisi pukeuduttua vähän hutiloiden.

Värivaihtoehtoja on useita, mutta itselleni tilasin luonnonläheisen nutrian, kun nyt muutenkin olen innostunut (sisustuksessa) maanläheisistä väreistä ja materiaaleista.

Viihdyn villavaatteessa siksikin, että haluan suojella luontoa. Tekokuituiset vaatteethan saastuttavat luontoa ja ovat yksi suurimmista mikromuovin lähteistä. Toki tällaisessa urheilevassa perheessä fleecejä ja teknisiä urheiluvaatteitakin käytetään, mutta tuntuu hyvältä, kun voin ainakin välillä tehdä parempia valintoja.
Pikkuisin epäröin tilata yhdenkoon vaatetta. Ajattelin etukäteen, että näinköhän minä S-kokoinen ihminen hukun ponchoon, kun se mahtuu paljon isompikokoisillekin.

Se oli turha huoli. Poncho ei tunnu yhtään liian suurelta. Hihaton poncho tuntuu mukavalta, rennolta ja vapauttavalta. Siinä on helppo olla.

Pesun suhteen tämä poncho ei ole ihan niitä huolettomimpia, sillä se vaatii käsinpesun. Toisaalta, tuskin sitä kovin usein tarvitsee pestäkään. Hiki ei näin väljään vaatteeseen tartu, varsinkaan, kun siinä ei ole hihoja eikä kainaloita.

Mai Niemellä on myymälä Senaatintorilla Helsingissä, mutta vaatteita voi tilata myös netistä. Kurkkaa täältä. Hänellä on paljon muutakin kaunista, käytännöllistä ja laadukasta.Tuotteet tehdään käsityönä Suomessa, mikä on minusta iso plussa.

Arvostan ajatonta designia, aivan kuten sisustuksessakin, ja tuen mielelläni suomalaista työtä aina, kun vain voin. Tämä on minulle arjen ekoluksusta. Poncho palasi vuosikymmenten jälkeen lempivaatteideni joukkoon!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *