Hyvästi hikiset yöt! Ilmastointilaite viilentää ihanasti

 

 
Huh, näitä helteitä. Viime kesän kuumuuden, hikoilun ja huonosti nukuttujen öiden jälkeen päätin, että tänä kesänä en enää kärvistele, vaan hommaan meille kunnollisen ja tehokkaan ilmastointilaitteen, hinnalla (melkein) millä hyvänsä.
 
Ryhdyin tuumasta toteutukseen viime tinkaan ja meinasi taas käydä yhtä köpelösti kuin viime kesänä. Ilmastointilaitteet hupenivat hyvää vauhtia kaupoista jo ensimmäisen helleaallon kynnyksellä, ja harvaan paikkaan oli tulossa uusia laitteita kesän mittaan. Mutta sinnikkään haeskelun jälkeen sain ostettua laitteen, jota olin havitellut.
 
 
Halusin meille italialaisen Olimpia Splendid -laitteen ja mahdollisimman pienikokoisen mallin. Firma on valmistanut ilmastointilaitteita yli 60 vuotta, ja luotan heidän laatuunsa. Tämä meidän Dolceclima Silent 10 P on kompakti ja tehokas mutta silti melko hiljainen. Pakko myöntää, että valintaani vaikutti myös laitteen kokovalkoinen, tyylikäs design.
 
Kyseinen kymppimalli sopii viilentämään 10-35 neliömetrin kokoisia tiloja. Tehon riittävyyteen vaikuttavat toki monet asiat, kuten esimerkiksi huonekorkeus, ja se, miten lämmin ilma johdetaan ulos.
 
 
Kuvissa Dolceclima näytti pieneltä ja söpöltä, mutta kun posti toi masiinan ovelle, yllätyin sen koosta. Vaikka se onkin markkinoiden pienikokoisimpia siirrettäviä ilmastointilaitteita, todellisuudessa laite on silti aika järkäle. 
 
Mutta jos haluaa tehoa, on kestettävä kokoa (ne tehokkaammat ovat vielä massiivisempia). Viilentimen leveys on lähes puoli metriä, korkeus 76 senttiä ja painoa 28 kiloa. Onneksi laitteessa on pyörät alla, joten sitä on helppo siirrellä – sen jälkeen, kun saimme raahattua sen yläkertaan rappunen rappuselta.

Mietin vain, mihin lykkään laitteen talveksi. Se ei mahdu mihinkään kaappiin, enkä viitsisi pitää makkarin lattiallakaan. Mutta enköhän keksi jotain.
 
 
Tällaisissa yksiosaisissa ilmastointilaitteissa on lauhdeputki, jonka kautta lämmin ilma johdetaan ulos. Putki on ruma, mutta välttämätön, joten sitä on nyt vain siedettävä. Joustavan poistoletkun voi tunkea ikkunan rakoon, kun siihen liittää kavennetun sovitteen. Silloin loput ikkunanraosta pitää tukkia jollakin tiivisteellä, vaikka pyyhkeellä tai vastaavalla, jotta ulos puhallettu ilma ei palaa saman tien takaisin sisälle.
 
Tuollainen virittely on mielestäni hankalaa, joten pyysin miestä nikkaroimaan makuuhuoneen ikkunaan läpinäkyvän pleksin, jonka voi jättää ikkunaan ja jossa on putken mentävä aukko. Kävimme rautakaupassa ostamassa parinkympin hintaiset tarvikkeet. Muovi oli sen verran taipuisaa, että sen ympärille piti rakentaa puinen kehikko, jotta pleksi pysyy tukevasti paikoillaan.
 
Pleksin aukkoon mies kiinnitti laitteen mukana tulleen asennuslaipan, johon poistoputki on helppo liittää, kun laitetta käytetään. Muulloin aukon voi sulkea ”kannella”. Pleksissä pitää olla myös paikka korvausilmalle, joten mies teki yläreunaan korvausilma-aukon vesi-ja hyttyssuojineen.
 
Läpinäkyvä pleksi näyttää hämäävän paljon normaalilta lasilta, joten se voi olla ikkunassa vaikka koko kesän. Ratkaisu on osoittautunut siistiksi ja toimivaksi.
 
 

 

 

Toimiva on itse laitekin. Kun ilmastointilaitteen napsauttaa päälle, se näyttää huoneen sen hetkisen lämpötilan, mikä on viime aikoina ollut 25 asteesta ylöspäin. Tunnin viilennyksen jälkeen makkari on jo sen verran viileä, että siellä pystyy hyvin nukkumaan. 
Kolminkertaisella suodattimella varustettu Dolceclima puhdistaa sisäilmaa samalla, kun se jäähdyttää sitä, ja poistaa ilmasta liiallisen kosteuden. Talvella vempainta voi käyttää lämmittämiseen, jos sellaiselle sattuisi olemaan tarvetta.
 
Ilmastointilaitetta on näppärää ohjata helppokäyttöisellä kaukosäätimellä. Laitteessa on myös ajastin sekä uni- ja turbotoiminnot, joilla tehoa voi säätää tarpeen mukaan. Unitoiminnalla laitteen voi jättää hurisemaan koko yöksi.
 
 
Tässä laitteessa on onneksi automaattinen kondenssiveden poisto. Laite haihduttaa kosteuden ulos poistoilman mukana, eikä vesisäiliön tyhjennyksen takia tarvitse nähdä vaivaa. Mutta ilmansuodattimet pitää pesaista silloin tällöin.
 

Dolceclima maksoi kuutisensataa euroa, mutta on mielestäni hintansa väärtti. Viime kesänä meidän piti paeta pariksi yöksi ilmastoituun hotelliin, jotta saimme edes välillä nukuttua. Ilmastointilaite tulee pidemmän päälle edullisemmaksi.

Aikaisempina kesinä olen kokenut pitkään jatkuvat helteet hirveän rasittavina. Nyt pystyn nauttimaan lämmöstä ihan eri tavalla, kun tiedän, että pääsen illalla pujahtamaan viileään huoneeseen ja saan nukkua kuumuudessakin kunnolla. Olisi pitänyt hankkia ilmastointilaite jo ajat sitten! 

Ps. Pärjäilimme tällä ratkaisulla kolme kesää. Tänä vuonna myin Dolcecliman eteenpäin, sillä hankimme viilentävän ilmalämpöpumpun. Kokemuksiani siitä voit lukea täältä.

 
 
 
 
 

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

7 Replies to “Hyvästi hikiset yöt! Ilmastointilaite viilentää ihanasti

  1. Hei!

    Kiitos vinkistä, Tämä vaikuttaa toimivalta ratkaisulta. Onko vinkkejä pleksisuojan rakentamiseen/asentamiseen? Tuliko puisen kehikon ulkoreunalle vielä ikkunatiivistettä tms? Mietin myös tuota korvaavan ilman aukkoa. Itse asun kerrostalossa, niin ilmanvaihtokanavasta se käsittääkseni tulee, joten sille ei liene tarvetta? Aikeissa oli myös ostaa hiukan halvempi ilmanviilennin, n.250e-300e. Se tulee noin 9m2 huoneeseen.

    Kiitos jo etukäteen

    YT. Kim Westerling

    1. Heipä hei,
      Kiva kuulla, jos jutusta on jotain hyötyä. Mies tosiaan kyhäsi pleksisuojan, joten en sen tarkemmin tiedä työvaiheista tms. Ikkunatiivistettä hän ei siihen laittanut, vaikka se olisi kyllä voinut olla hyvä idea. Pysyisi pleksi ehkä tiiviimmin paikoillaan ja voisi olla vähän joustovaraa. Pleksi on nyt tismalleen sen kokoinen, että mahtuu kehyksineen nippanappa ikkunan tilalle. Jos se menee vähänkin vinoon tai muuten huonossa kulmassa, sitä on välillä vaikea saada paikoilleen. Olen miettinyt, että taipuisampi malli olisi vähän helpompi 🙂
      Mekin asumme rivitalossa ja korvausilma tulee normaalisti ikkunan päältä, mutta se ei yksin riitä. Siksi piti tehdä jäähdytintä varten korvausilma-aukko pleksiin. Ehkä sinun kannattaa varmistaa tuo joltain vähän asiantuntevammalta ihmiseltä. Jäähdytinmyyjä osaa varmaan kertoa. Meille sanottiin, että korvausilma-aukko tarvitaan. Eiköhän edullisempikin masiina aja asiansa ihan hyvin.
      Mukavaa kevään jatkoa!

  2. Todell hyvännäköinen ratkaisu tuo pleksi. Taidan kopioida tuon teiltä. Minkälaista pleksiä laitoitte tuohon? Mistä löytyi? Itse en löytänyt vielä sopivaa pleksilevyä mistään vaan pitäisi ostaa tosi iso pala joka maksaa jo yli 100 euroa.

    1. Kiitos, kiva kuulla 🙂 Onhan tuo parempi ratkaisu kuin se, että on ikkuna raollaan, putki välissä ja aukot tukittu pyyhkeillä tai lakanoilla 😀 Pleksin pitää olla tarpeeksi kovaa/ taipumatonta materiaalia, liian löysää/taipuisaa ei oikein saa asennettua. Muistelen, että olisimme löytäneet tämän Bauhaussista, ulko-osastolta, missä myydään kaikenlaisia lautoja ja levyjä. Jonkin verran levyä piti pienentää, mutta ei se mikään ihan valtava laatta ollut. Hieman oli hankalaa saada kehikosta TISMALLEEN sen kokoinen, että mahtuu juuri ja juuri ikkuna-aukkoon. Puukolla piti nyhertää sieltä täältä pari milliä pois vielä asennusvaiheessa.

      1. …Niin ja siis vaikka tämä pleksi tuntuu käsiin hyvinkin taipumattomalta, ilman kehikkoa se ei olisi pysynyt ikkunassa vääntyilemättä.

  3. Todella hyviä vinkkejä asennukseen! Pitäisi varmaan itsekkin hankkia kyseinen laite. Kuinka paljon melua tuo pitää? Oletteko miten saaneet nukuttua laite päällä? Mitä vastaavia muiden valmistajien laitteita(näissä desibelit ehkä korkeammat) kuunnellut, niin nukkuminen samassa huoneessa olisi kyllä sula mahdottumuus.

    1. Kiitos – kiva, jos vinkeistä on jotain apua. Ohjeiden mukaan laitteen melutaso on 63 dB, mutta en tiedä, tarkoittaako se keskimääräistä melua (?) Melutaso nimittäin vaihtelee, välillä on hyvin hiljaista, välillä masiina puhkuu äänekkäämmin. Olemme yleensä viilentäneet makkarin päivällä ja illalla ja yöksi sammuttaneet viilennyslaitteen. Laitteessa on kyllä erityinen yöasentokin, jonka pitäisi ilmeisesti olla hiljaisempi, mutta en ole kokeillut, häiritseekö se unta. Useinhan tasainen hurina ei häiritse niin paljon kuin vaihteleva äänitaso.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *