Ihana imelletty perunalaatikko tuo joulun pöytään – näin onnistut

Joulu ei ole joulu ilman hämäläistä tuuvinkia eli imellettyä perunalaatikkoa. Se on aina ollut joulupöytämme rakastetuin ruoka. Muut ruuat voivat vaihdella joulusta toiseen, mutta imelletty perunalaatikko tuo joulun pöytään. Teen sen itse, äitini ja mummoni oppien mukaisesti. Katso ohje ja niksit tästä.

Kuuluuko hämäläinen tuuvinki eli imelletty perunalaatikko sinun joulupöytääsi? Meillä kuuluu, ja nimenomaan itse tehtynä. Imelletyn perunalaatikon tekeminen ajan kanssa, rakkaudella ja lämmöllä on lahja, jonka haluan antaa perheelleni. Kun olin lapsi, äitini ja mummoni valmistivat sitä joka joulu ja minusta se oli ihan parasta! Nyt tuuvinki on omien lasteni ja myös miehen suurta herkkua. Kerron ohjeet ja niksit tässä postauksessa.

Olen kotoisin Hämeestä ja siellä imelletty perunalaatikko kuuluu jokaiseen joulupöytään. Joulu ei ole joulu ilman sitä. Tuuvinki on parhaimmillaan ihanan samettista, notkeaa ja sopivan makeaa. Se maistuu kinkun, rosollin ja kalan kanssa ja on herkkua ihan sellaisenaankin. Kun laatikko paistuu jouluaattona uunissa, jo tuoksu nostattaa veden kielelle.

Teen tuuvingin aina itse, äitini ja mummoni oppien mukaisesti. Postaan ohjeen nyt itsellenikin muistiin tänne blogiin. Tähän asti ohje on ollut minulla vain käsinkirjoitettuna reseptivihossa.

Millaisia perunoita imellettyyn perunalaatikkoon?

Monissa ohjeissa neuvotaan käyttämään tuuvinkiin jauhoisia perunoita, mutta oman ja äitini kokemuksen mukaan paras imelletty muulaatikko tulee kiinteämmistä perunoista: yleisperunoista tai jopa kiinteästä Siiklistä.

Suomessahan muusiruuat tehdään tyypillisesti helposti hajoavista jauhoisista perunoista, joissa on runsaasti tärkkelystä, esimerkiksi Puikula, Suvi tai Pito. Mutta muusi onnistuu hyvin myös kiinteämmistä perunoista eikä lopputulos ole niin raskas. Joidenkin ohjeiden mukaan kiinteästä perunasta tulee liisteriä, mutta tätä en allekirjoita ainakaan imelletyn perunalaatikon kohdalla. Lienee makuasia, tai tekijästä kiinni. Kokeilin kerran tehdä imellettyä perunalaatikkoa jauhoisesta, uuniperunaksikin sopivasta lajikkeesta, ja siitä tuli aivan floppi. En tiedä, miksi. Äidilläni on sama kokemus.

Jos et ole ennen tehnyt imellettyä perunalaatikkoa, voi olla, että löydät parhaat perunat ja tavat kokeilujen kautta. Tai sitten onnistut kertalaakista. Mutta ei tuuvingin tekeminen vaikeaa ole, kun seuraat ohjeita. Muutaman kerran jälkeen se menee rutiinilla.

Ohjeesta tulee noin 4-5 annosta. Isompaa annosta varten voit tuplata ainesten määrän.

Imelletty perunalaatikko – näin onnistut

Ainekset

1 kg keskikokoisia perunoita
1 dl vehnäjauhoja
5-7 dl kevyt- tai täysmaitoa
50 g voita tai margariinia sulatettuna
1½–2 tl suolaa
1-2 rkl siirappia

Valmistusohje

* Keitä perunat kypsiksi kuorineen suolattomassa vedessä. Älä lisää suolaa perunoiden keitinveteen, koska se estää imeltymisen. Kaada vesi pois ja kuori perunat isoon kattilaan tai kulhoon.

* Survo perunat heti, etteivät ne ehdi jäähtyä liikaa. Sekoita perunasoseeseen jauhot.
Peitä astia kannella. Anna seoksen imeltyä lämpimässä, noin 50–60 asteteisessa paikassa 3–5 tuntia. Jos tarkkoja ollaan, lämpötila ei saisi päästä yli 70 asteen, koska silloin perunalaatikko ei imelly. Jos lämpö taas jää alle 50 asteen, seos alkaa helposti hapantua.

Itse pidän sosetta yleensä lämpimällä liedellä. Välillä laitan lieden ykköselle tai kakkosella ja välillä pidän sammutettuna. En ole koskaan mittaillut seoksen lämpötilaa, vaan mennyt mututuntumalla. Voit myös nostaa kannella peitetetyn muusikattilan 50–60 asteiseen uuniin imeltymään.

* Sekoittele sosetta muutamia kertoja imeltymisen aikana.

* Lisää imeltyneeseen perunasoseen joukkoon sulatettu voi tai margariini ja maitoa niin paljon, että soseesta tulee löysää. Mausta suolalla ja siirapilla. Voit myös tasoittaa seosta sähkövatkaimen pienellä teholla, jotta saat sattumat sileäksi. Toiset tosin tykkäävät, että muusi saa olla vähän epätasaista.

* Kaada seos voideltuun uunivuokaan tai useampaan. Täytä vuoka vain reilusti puolilleen, sillä seos kuohuu paistamisen aikana. Sipaise laatikon päälle halutessasi muutama voinokare.

* Paista laatikkoa 150 asteessa noin pari tuntia. Anna sen vetäytyä ja jäähtyä hetki ennen tarjoilemista. Suoraan uunista otettuna tuuvinki on tulikuumaa. Nauti!

Herkullista, hyvää ja rauhallista joulua!

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *