Kannattaako sitä kallista koemaalipurkkia ostaa?

 

Koemaalipurkki kannattaa todellakin ostaa! Ilman värimallin maalaamista seinälle on ihan mahdotonta varmistua oikeasta sävystä – tai ainakin meidän oli. Olimme tutkineet värikarttojen pieniä mallipaloja huonekaluliikkeessä ja kotona olohuoneessa ja vertailleet niitä tulevan sohvan, maton ja muun sisustuksen väreihin. Se, mikä näytti yhdessä ympäristössä hyvältä, näytti toisessa huonolta.

Hain maalikaupasta isompia paperisia mallipaloja potentiaalisista sävyistä ja teippailin niitä ympäri olohuoneen seiniä. ”Ei ainakaan tätä. Se näyttää ihan persikalta”, lapset kommentoivat. Yksi sävy taittui vaaleanpunaiseen, toinen vaaleansiniseen, kolmas vihertävään. Kotona seinällä sävyt näyttivät AIVAN erilaisilta kuin kaupassa tai mitä olin ajatellut. Sävy vaihtui vielä vuorokauden ajan, valaistuksen ja sen mukaan, mitä muuta väriä lähellä oli.

Etsimme neutraalia ja puhdasta harmaata, mutta se oli haastavaa. Maaliasiantuntijoiden mukaan ei ole olemassa yleiskäyttöistä harmaan sävyä, joka näyttäisi kaikissa olosuhteissa neutraalilta tai sävyttömältä. Siniseen taittavia harmaan sävyjä pidetään yleensä neutraaleina, mutta isoilla pinnoilla seinät alkavat helposti näyttää siniharmailta. Harmaa voi vivahtaa myös vihreää, ruskeaan tai punaiseen. Huokaus. En todellakaan halunnut mitään punertavaa tai sinertävää olohuonetta.

Sopivan harmaan valinta tuntui lähes mahdottomalta tehtävältä, kunnes käsiini osui Tikkurilan Deco Grey –värikartta. Lähes sata hurmaavaa harmaata! Nyt homma alkoi sujua, ja kartasta oli melko helppo poimia olohuoneeseemme sopivimmat sävyt. Loppusuoralle selvisivät täyshimmeät Harmony-sävyt 1915 ja 1943. Arvelin, että 1943 on se oikea sävy.

Onneksi teimme koemaalauksen, eipähän tullut tehtyä virhevalintaa. Ostimme pienet 0,9 litran testipurkit molempaa sävyä ja vedimme niillä reilut, muutaman neliömetrin kokoiset värimallit seinään. Hetkessä selvisi, että oikeaksi ajattelemani sävy oli aivan liian vaalea. Sen sijaan sävy 1915, jonka arvelin olevan liian tumma, sopi olohuoneeseen täydellisesti.

Samaan syssyyn maalasimme keittiön ja eteisen seinät valkoisiksi Tikkurilan puolihimmeällä Remontti-Ässällä. Valkoiset ne olivat ennestäänkin, mutta alkoivat olohuoneen maalaamisen jälkeen näyttää nuhruisilta.

Myöhemmin maalausurakka levisi myös makuuhuoneeseen. Tajusin yhtäkkiä, että se vaaleampi harmaan sävy, joka ei sopinut olohuoneeseemme, istuukin makuuhuoneeseemme.

Näillä kolmella sävyllä saatiin asunnon seiniin uusi ilme.

 

 

 

 

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *