Kurvikkaat kaunottaret, TON-tuolit, kevensivät keittiön ilmettä

 

 

Haaveilin pitkään, harkitsin pitkään ja valitsin pitkään, ja silti epäröin vielä viime metreillä. Mutta nyt meillä on kuin onkin keittiössä neljä kaunista, valkoista TON-tuolia: kaksi Chair 14 -wieniläistuolia ja kaksi Ironica-pinnatuolia. En osannut valita, kumpia ostaisin, joten ostin molempia.

 
Kummatkin ovat kauniisti muotoiltuja, kevyitä ja niin kestäviä, että valmistaja uskaltaa luvata niille viiden vuoden takuun. Niissä on myös hyvä istua. Etenkin klassikko, pinnatuoli, on muotoiltu mukavaksi: istuimen etuosa on taivutettu ja selkänojan yläosa pyöristetty. Olen koeistunut kymmeniä erilaisia pinnatuoleja, mutta en ole löytänyt kovin montaa, jossa olisi yhtä hyvä istua.
 
TON valmistaa tuoleja Tsekeissä paikkakunnalla, jonne Michael Thonet perusti tuolitehtaan vuonna 1861. Tunnetuinta ja myydyintä TON-tuolia numero 14 on valmistettu pyökistä taivutusmenetelmällä kymmeniä miljoonia kappaleita yli 150 vuoden ajan. Itseäni miellyttää näissä tuoleissa juurikin se, että niillä on pitkä historia. Tuntuu hyvältä, kun tuoleilla on tarina.
 
Ihastuin TON-tuoleihin aikaa sitten ja koetin hankkia niitä käytettyinä. Vaan eipä niitä juuri ole myynnissä, ja jos on, ne viedään käsistä alta aikayksikön. Törmäsin myös useisiin kopioihin. Aidon tuolin tunnistaa istuimessa olevasta leimasta tai kaiverruksesta.
 
 

 

Pyristelin uusien tuolien hankkimista vastaan kuukausia, sillä eivät nämä ihan halpoja ole. Kuuden tuolin ostaminen on iso satsaus ja sitä piti harkita tarkkaan. Itseäni rauhoittaakseni päätin, että hankin vain neljä TON-tuolia ja ”korvaan” kaksi tuolia alesta löytämilläni Pohjanmaan kalusteen pinnatuoleilla, jotka nekin ovat kauniit, kestävät ja hyvät istua.

 

Mieltäni rauhoitti, kun sain sentään vähän säästettyä. Tai itse asiassa säästin aika paljon: myin neljä entistä keittiön tuolia ja sain niiden hinnalla kaksi uutta.


Wieniläistuolit ja Ironica-tuolit ostin Formesta, TON-tuotteiden viralliselta maahantuojalta Helsingistä. Siellä hinnat ovat kohtuullisemmat kuin muissa paikoissa, joissa tuoleja katselin. 

 

 

Löysin vielä kivat istuintyynyt Ikeasta. Ne ovat näihin tuoleihin tismalleen sopivat ja, mikä parasta, tyynyissä on liukumaton pohja, joka pitää tyynyt tukevasti paikoillaan ilman mitään naruvirityksiä.
 
 

 


Enää kukkaron keveneminen ei harmita yhtään. Keittiö vaaleni ja keveni kertaheitolla, kun entiset synkähköt ja raskaat tuolit lähtivät ja tilalle tulivat vaaleat TON-tuolit ja niiden kaveriksi kaksi suomalaista pinnatuolia. Valoisaan keittiöön, kuuden kaunottaren seuraan on niin kiva tulla aamuisin. Olen korviani myöten ihastunut näihin tuoleihin <3

Ps. Syksyllä halusin taas muuttaa keittiön ilmettä. Kalustus pysyi samana, mutta tein pientä hienosäätöä värimaailmaan 🙂 Kurkkaa täältä. 

 

 

 

8 Replies to “Kurvikkaat kaunottaret, TON-tuolit, kevensivät keittiön ilmettä

 1. Ne on kyllä kauniit <3 Noita pinnatuoleja meillä on siskoni varastossa muutama kappale.Ne ovat lapsuuden kodistani ja olivat alunperin oransseja.Äitini maalasi ne mustaksi. Tyttäreni varasi ne itselleen, koska heidän ollessa pieniä, annoin heidän maalata omiin tuoleihinsa omat tunnusmerkit, kun ensin olin maalannut ne valkoisiksi 😉
  Ymmärrän hyvin miksi nuo TON-tuolit ovat haluttuja

 2. Kiitos, Satu <3 Teillähän nuo tuolit ovat sitten ihan perinne, tai ainakin niiden maalaaminen 🙂 Saas nähdä, minkä värisiksi tyttäresi vielä maalaa tuolit 😀 Mutta ainakin vaikuttaa siltä, että tuolit todella ovat kestäviä, kun kestävät äidiltä tyttärelle ja tyttärentyttärelle. Iloista loppuviikkoa!

 3. Kauniit tuolit! Itsekin näitä käyn aina välillä kurkkaamassa Torissa, mutta eihän niitä siellä juurikaan ole!

 4. Kiitos Lilli 🙂 Juu, eipä noita tosiaan tahdo käytettynä löytää. Itse laitoin myös ostoilmoituksen nettiin, mutta sain vain kaksi vastausta ja nekin väärän värisistä /mallisissta tuoleista. Lisäksi tuolit sijaitsivat ihan toisella puolella Suomea, enkä todellakaan voi ostaa käytettyjä huonekaluja näkemättä ensin, missä kunnossa ne ovat.
  Tsemppiä etsintöihin, toivottavasti sinulla on parempi onni!

 5. Tonit on niiin kauniit. Hyvä ja varmasti aikaa kestävä hankinta. Käytettynä ei ikinä löydä mitään todellisia hittituotteita kun ne menee aina ihan heti!

 6. Hei Kati, kiva kun tulit käymään 🙂 Ajattelinkin pitää nuo tuolit piiiitkäään – paljon pidempään kuin edelliset, jotka vaihdoin pois alle vuodessa. Jospa vaikka pääsisin samaan kuin mitä Satu tuolla edellä kertoi ja tuolit siirtyisivät vielä jälkipolvelle.

 7. Moikka! Meillä on ajatuksissa ostaa nuo TON 14 tuolit mutta monesta paikkaa olen lukenut että niissä ei olisi kovin mukava istua.. Millainen niissä on teidän mielestä ollut istuinmukavuus ja viihtyykö pidemmänkin aikaa istuskelemassa? 🙂

  1. Heipä hei! Ja hui sille, että näin vanhojakin postauksiani joku vielä lukee… Mutta kiva, kun olet löytänyt tiesi tänne. Meidän teinin vakiotuoli ruokapöydässä on juurikin TON 14 -tuoli ja hän on istunut siinä tyytyväisenä jo monta vuotta, joten kaipa tuoli on ihan mukava istua. Itse istun enimmäkseen Ironica-tuolissa, joka tuntuu kyllä tosi hyvältä. Minulla on kyllä työtuolina TON 14, mutta seison enimmäkseen sähkötyöpöydän ääressä. Luulen, että riippuu ihan henkilöstä ja esim. kehon mittasuhteista, onko tuolissa hyvä vai huono istua. TON 14 -tuolin istuinosan reunus on hieman korkeampi kuin varsinainen istuinalusta ja omasta mielestäni se tuntuu vähän ikävältä istuessa (painaa aavistuksen reisiä). Mutta olen ostanut tuoleihin istuinpehmusteet, jolloin ongelma häviää. Myös tuolin selkänojan kaaret saattavat osua huonoon kohtaan selkärangassa, jos huono tuuri käy. Kannattaa koeistua!
   Tässä vielä pari linkkiä uudempiin keittiöpostauksiin, joissa näkyy noita tuoleja tarkemmin. Istuinpehmusteita niissä ei näy, kun olen näköjään ottanut ne pois kuvatessani 🙂
   https://www.hymyilevakoti.fi/kaunis-ajaton-riippuvalaisin-keittioon-ja-helppo-asentaa/
   https://www.hymyilevakoti.fi/kevainen-keittio-ja-ihana-luonnonvalo/
   Mukavaa marraskuun jatkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *