Helppo lattiaremontti: laminaatti muovimaton päälle

Asensimme nuoren huoneeseen laminaattilattian. Tarkoituksemme oli repiä vanha muovimatto alta pois, mutta matto istui turkasen tiukassa. Päätimme jättää maton laminaatin alle, kun se oli kuitenkin hyväkuntoinen ja siisti ja lattia oli suora. Lue tästä postauksesta, miten laminaattilattian asennus sujui ensikertalaisilta.

Lupasin keväällä, että tänä kesänä meillä ei tehdä mitään remonttia. No kuinkas sitten kävikään… Esikoinen muutti opiskeluasuntoon ja hänen tyhjäksi jäänyt huoneensa suorastaan huusi remontoimista. Sormeni olivat syyhynneet jo vuosikausia tämän huoneen kimppuun.

Odotin etenkin sitä, että pääsen vihdoin eroon huoneen hirveästä muovimatosta. Se oli paitsi ruma myös täysin epäsopiva muiden huoneiden parketin kanssa. Päätimme asentaa huoneeseen laminaattilattian.

Sitä ennen maalasin kuitenkin seinät vaaleanharmaiksi. Päätin tällä kerralla kokeilla Rustan Nyans-seinämaalia, josta löysin ihanan, vaaleanharmaan soft feather -sävyn. Olin kuullut maalista kehuja ja todellakin, maali oli paksua, siististi levittyvää, miedonhajuista ja sillä sai seinään kauniin mattapinnan.

Maalaaminen sujui joutuisasti, kun lattia ei tarvinnut suojata. Mutta rajojen teippaaminen ennen maalaamista oli, kuten aina, hidasta ja kärsivällisyyttä vaativaa mutta ehdottomasti vaivan arvoista. Maalaamisen jälkeen on niin palkitsevaa kiskoa teipit pois ja ihastella tarkkaa rajausta.

Laminaatin sävyn valitseminen oli vaikeaa, sillä kauniita sävyjä on lukemattomia. Halusin yksinkertaisen, harmonisen sävyn, joka tuo huoneeseen lämpöä ja sopii seinien sävyyn. Eikä riitele hirveästi muiden huoneiden parketin sävyn kanssa.

Tilasin postitse ja lainasin myymälästä useita mallipaloja ja pyörittelin päätöstä pari viikkoa. Lopulta huoneeseen haarukoitui Paradorin Basic Oak avant sand. Se on helppohoitoinen, valmistettu 90-prosenttisesti uusiutuvasta puuraaka-aineesta ja kestää hyvin kulutusta. Kestävyydestä kertoo sen käyttöluokka 32.

Kun olimme raahanneet laminaattipaketit kotiin, jätimme ne muutamaksi päiväksi omaan rauhaansa. Laminaatit on nimittäin säilytettävä avaamattomissa pakkauksissa huoneessa vähintään kaksi vuorokautta ennen asennusta.

Tarkoituksemme oli repiä vanha muovimatto pois, mutta matto istui niin tiukassa, että hommaan olisi mennyt ikuisuus. Olisimmeko saaneetkaan sitä irti. Päätimme jättää maton laminaatin alle, kun se oli kuitenkin hyväkuntoinen ja siisti ja lattia on suora. Tämä nopeutti uuden lattian asennusta huomattavasti.

Laminaatin voi kuulemani mukaan pääsääntöisesti asentaa muovimaton päälle, kunhan matto on kuiva ja puhdas. Luja, puhdas, kuiva ja tasainen alusta on muutenkin perusedellytys laminaatin asennukselle. Kannattanee tarkistaa ammattilaiselta, voiko laminaatin asentaa omassa kodissa vanhan lattian päälle vai pitääkö vanha materiaali poistaa.

Muovimaton etu on se, että se toimii hyvänä kosteussulkuna. Meidän tarvitsi levittää laminaatin alle vain askelääniä eristävä matto. Jos alusta on esimerkiksi laastia tai betonia, laminaatin alle pitää normaalisti laittaa kosteussulku. Muuten alustasta voi päästä kosteutta lattiaan ja se voi alkaa käyristyä ja vääntyä.

Nykylaminaatit ovat yleensä kelluvia. Kätevät lukkopontit pitävät lankut kiinni toisissaan ilman liimaa tai muita kiinnikkeitä. Laminaattia ei kiinnitetä alustaan, vaan lattia pääsee liikkumaan kosteus- ja lämpötilamuutosten mukaan.

Moni laminaattifirma mainostaa, että yksinkertaisella klik-tekniikalla varustetut laminaattilankut on ensikertalaisenkin helppo asentaa. Juupa juu, asentamisesta olisin varmaan itsekin selvinnyt ilman miehen apua, mutta kaikesta oheissäädöstä todennäköisesti en.

Lankkujen jako piti suunnitella tarkkaan ja poistaa aluksi ensimmäisen lautarivin pitkän sivun urospontit sahalla. Jokaisen rivin viimeinen lauta piti katkoa sopivan mittaiseksi. Seuraava rivi aloitettiin edellisestä rivistä yli jääneellä laudan palalla.

Laminaatti on kovaa materiaalia ja sahaaminen työlästä, mutta mies selvisi siitä käsisahallakin hienosti. Leikkuria meillä ei ollut käytössä. Nuoremme oli vienyt pois muuttaessaan mukaansa työpöydän levyn mutta jättänyt jalustan. Siitä saimme mainion sahauspöydän.

Aloitimme laminaatin asennuksen huoneen vasemmasta reunasta niin, että pitkät saumat tulivat kohti valoa eli ikkunaa. Koska lattiasta tuli kelluva, seinien ja laminaatin väliin oli muistettava laittaa pienet kiilat ”elämisrakoja” varten jokaiselle sivulle. Raot eivät tietenkään jää näkyviin, vaan piiloutuvat jalkalistojen alle.

Liikuntasaumat tarvitaan, koska laminaattilautojen runko on puumateriaalia, joka laajenee tai kutistuu luonnonpuun tavoin ympäristön olosuhteiden vaihdellessa. Jos laminaatti ei mahdu liikkumaan, lattia voi nousta kaarelle. Patterin putkien ja ovenkarmien kohdalla piti tehdä pientä palapeliä.

Lattia valmistui pala palalta yhdessä päivässä ja huoneen ilme koheni silmissä. Huoneesta tuli kauniimpi, kodikkaampi, lämpimämpi ja maalatut seinät alkoivat päästä paremmin oikeuksiinsa.

Työkalut ja apuvälineet, joita tarvitsimme asennuksessa, olivat: mittanauha, teippi, lyijykynä, saha, vasara, tukikiilat, asennusrauta ja lyöntikapula. Tärkein neuvo, jonka tässä voin antaa, on: lue asennusohjeet huolellisesti etukäteen! Ohjeiden lukeminen on paljon helpompaa kuin lattian korjaaminen jälkikäteen. Ilman asennusohjetta olisi meiltäkin mennyt monta kriittisen tärkeää asiaa ohi.

Jalkalistoja emme tällä kerralla jättäneet roikkumaan to do -listalle, vaan kävimme ostamassa listat jo parin päivän kuluttua laminaatin asentamisesta. Ja jopa kiinnitimme ne saman tien.

Valitsimme huoneeseen perusvalkoiset 16 x 42 mm jalkalistat ja myyjän suositteleman Cascon asennusliiman. Listojen liimaaminen kuulostaa helpolta hommalta, mutta vaati melkoista pusertamista, ihan konkreettisesti.

Jouduimme rutistamaan patruunapuristinta miehen kanssa vuorotellen kaikin voimin, jotta saimme liimaa ulos patruunasta. Listat olivat pitkiä ja liimaamista riitti, hikoilimme ja kätemme hiertyivät melkein ruvelle. En tiedä, oliko ongelma liimapatruunassa vai patruunapuristimessa, mutta harvoin on liima näin tiukassa.

Mutta saimme kuin saimmekin listat kiinni. Miten listojen laittaminen onkin aina niin hermoja rassaavaa?

Ai niin, jos lattiaremontin hinta kiinnostaa, voin kertoa, että eipä tullut järin kalliiksi. Laminaatit ja alusmatto pieneen, alle kymmenen neliön huoneeseen sekä kiilat, asennusrauta, jalkalistat ja liima maksoivat yhteensä 250 euroa. Maalaustarvikkeisiin upposi noin 60 euroa. Tuli iso ilo ja näkyvä muutos pienellä vaivalla ja rahalla. Tykästyn lattiaan koko ajan enemmän ja tuskin maltan odottaa, että pääsen kalustamaan ja sisustamaan huonetta.

Olen tyytyväinen, että saimme vihdoin tämänkin huoneen rempattua. Meillä onkin ollut korona-aikana hyvä vauhti päällä: olemme pintarempanneet pikkuvessan, kylpyhuoneen ja saunan, avartaneet työhuonetta ja rakentaneet näkösuojan terassille. Kaikista noista olemme selvinneet varsin pienellä budjetilla.

Seuraava remppa-ajatus muhii jo päässäni. Mutta ensin pitää saada järjestettyä ja juhlittua esikoisen lakkiaisjuhlat. Hän on jo tovin odotellut kärsivällisesti. Jos kaikki menee hyvin, pääsemme ensi viikonloppuna juhlimaan nuorta ylioppilasta.

Kelluvasti asennettu laminaatti

 

 

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

4 Replies to “Helppo lattiaremontti: laminaatti muovimaton päälle

 1. Toivoisin, ettet ”mainostaisi” muovimaton jättämistä laminaatin alle. On tiedetty jo kauan, että se on terveysriski. Asiasta löytyy tietoa netistä. Olen itse asunut asunnossa, jossa muovimatto on alkanut hajota laminaatin alla ja päästänyt kauheat kemikaalit huoneilmaan. Suuri osa sisäilmaongelmista tulee lattian alle jätetystä muovimatosta. Tuollaisella helpolla remontoinnilla ei saa puhdasta huoneilmaa vaan se matto olisi hyvä poistaa alta liimoineen.

  T. Sisäilmasairastunut

  1. Hei, ymmärrän hyvin huolesi. Postaukseni tarkoitus ei kuitenkaan ole millään tavalla ”mainostaa” muovimaton jättämistä laminaatin alle. Kerron vain, miten me päädyimme hankalassa tilanteessa tekemään. Selvittelin asiaa etukäteen paljonkin. Esimerkiksi moni lattiamateriaalien myyjä/valmistaja sekä isännöitsijätoimisto on sitä mieltä, että laminaatin voi asentaa muovimaton päälle, jos muovimatto täyttää laminaatin asennuksen tasaisuusvaatimukset ja matto on liimattu lattiaan. Muovimatto on kuitenkin poistettava keittiön ja eteisen lattiasta kosteusvaurioriskin vuoksi.

   Yleispätevästi en missään nimessä suosittele muovimaton jättämistä lattiaan. Kehotin postauksessanikin selvittämään, millainen pohja omassa kodissa on ja miten tilanteessa kannattaa toimia. Maavaraisissa lattioissa maakosteus voi nousta lattiabetoniin muovimaton alle. Suurin riski ovat kuulemani mukaan PVC-pohjaiset matot, jotka voivat alkaa pikkuhiljaa hajota ja pilaantua, kuten kommentissasikin mainitsit. Ennen vuotta 1994 rakennettujen talojen tasoitteissa ja liimoissa taas saattaa olla asbestia eli lattian asbestipitoisuus pitää ensin selvittää. Kumpikaan edellä mainittu ei koske meidän taloamme. Muovimatto voi haitata myös lattian tasoittamista, joten sitä ei siksikään voi aina jättää paikoilleen.

 2. Tuommoista faktaa tietoa ei löydy mistään, että muovimatto laminaatin alla aiheuttaisi jotain terveysriskiä. Jos näin olisi, niin ihan 100 varmasti se olisi Suomessa ehdottomasti kielletty asennustapa! Ja terveysriskistä löytyisi satoja juttuja, kuten esimerkiksi Asbestista. Mutta sellaista ei lue missään, vaan ainoastaan rakenteelliset seikat ovat hiukan sitä asennustapaa vastaan.. Mutta se on mahdollista, että muovimaton alla on voinut olla asbestia, joka sitten on jo selkeästi riskitekijä.

  1. Kiitos kommentistasi. Olen samoilla linjoilla kanssasi. Tutkimallakaan en löytänyt tietoa terveyshaitoista. Ja asbestihan on riski kaikessa rakentamisessa, joten se pitää joka tapauksessa ottaa huomioon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *