Helppo lattiaremontti: laminaatti muovimaton päälle

Lupasin keväällä, että tänä kesänä meillä ei tehdä mitään remonttia. No kuinkas sitten kävikään… Esikoinen muutti opiskeluasuntoon ja hänen tyhjäksi jäänyt huoneensa suorastaan huusi remontoimista. Sormeni olivat syyhynneet jo vuosikausia tämän huoneen kimppuun.

Odotin etenkin sitä, että pääsen vihdoin eroon huoneen hirveästä muovimatosta. Se oli paitsi ruma myös täysin epäsopiva muiden huoneiden parketin kanssa. Päätimme asentaa huoneeseen laminaattilattian.

Sitä ennen maalasin kuitenkin seinät vaaleanharmaiksi. Päätin tällä kerralla kokeilla Rustan Nyans-seinämaalia, josta löysin ihanan, vaaleanharmaan soft nyans -sävyn. Olin kuullut maalista kehuja ja todellakin, maali oli paksua, siististi levittyvää, miedonhajuista ja sillä sai seinään kauniin mattapinnan.

Maalaaminen sujui joutuisasti, kun lattia ei tarvinnut suojata. Mutta rajojen teippaaminen ennen maalaamista oli, kuten aina, hidasta ja kärsivällisyyttä vaativaa mutta ehdottomasti vaivan arvoista. Maalaamisen jälkeen on niin palkitsevaa kiskoa teipit pois ja ihastella tarkkaa rajausta.

Laminaatin sävyn valitseminen oli vaikeaa, sillä kauniita sävyjä on lukemattomia. Halusin yksinkertaisen, harmonisen sävyn, joka tuo huoneeseen lämpöä ja sopii seinien sävyyn. Eikä riitele hirveästi muiden huoneiden parketin sävyn kanssa.

Tilasin postitse ja lainasin myymälästä useita mallipaloja ja pyörittelin päätöstä pari viikkoa. Lopulta huoneeseen haarukoitui Paradorin Basic Oak avant sand. Se on helppohoitoinen, valmistettu 90-prosenttisesti uusiutuvasta puuraaka-aineesta ja kestää hyvin kulutusta. Kestävyydestä kertoo sen käyttöluokka 32.

Kun olimme raahanneet laminaattipaketit kotiin, jätimme ne muutamaksi päiväksi omaan rauhaansa. Laminaatit on nimittäin säilytettävä avaamattomissa pakkauksissa huoneessa vähintään kaksi vuorokautta ennen asennusta.

Tarkoituksemme oli repiä vanha muovimatto pois, mutta matto istui niin tiukassa, että hommaan olisi mennyt ikuisuus. Olisimmeko saaneetkaan sitä irti. Päätimme jättää maton laminaatin alle, kun se oli kuitenkin hyväkuntoinen ja siisti ja lattia on suora. Tämä nopeutti uuden lattian asennusta huomattavasti.

Laminaatin voi kuulemani mukaan pääsääntöisesti asentaa muovimaton päälle, kunhan matto on kuiva ja puhdas. Luja, puhdas, kuiva ja tasainen alusta on muutenkin perusedellytys laminaatin asennukselle. Kannattanee tarkistaa ammattilaiselta, voiko laminaatin asentaa omassa kodissa vanhan lattian päälle vai pitääkö vanha materiaali poistaa.

Muovimaton etu on se, että se toimii hyvänä kosteussulkuna. Meidän tarvitsi levittää laminaatin alle vain askelääniä eristävä matto. Jos alusta on esimerkiksi laastia tai betonia, laminaatin alle pitää normaalisti laittaa kosteussulku. Muuten alustasta voi päästä kosteutta lattiaan ja se voi alkaa käyristyä ja vääntyä.

Nykylaminaatit ovat yleensä kelluvia. Kätevät lukkopontit pitävät lankut kiinni toisissaan ilman liimaa tai muita kiinnikkeitä. Laminaattia ei kiinnitetä alustaan, vaan lattia pääsee liikkumaan kosteus- ja lämpötilamuutosten mukaan.

Moni laminaattifirma mainostaa, että yksinkertaisella klik-tekniikalla varustetut laminaattilankut on ensikertalaisenkin helppo asentaa. Juupa juu, asentamisesta olisin varmaan itsekin selvinnyt ilman miehen apua, mutta kaikesta oheissäädöstä todennäköisesti en.

Lankkujen jako piti suunnitella tarkkaan ja poistaa aluksi ensimmäisen lautarivin pitkän sivun urospontit sahalla. Jokaisen rivin viimeinen lauta piti katkoa sopivan mittaiseksi. Seuraava rivi aloitettiin edellisestä rivistä yli jääneellä laudan palalla.

Laminaatti on kovaa materiaalia ja sahaaminen työlästä, mutta mies selvisi siitä käsisahallakin hienosti. Leikkuria meillä ei ollut käytössä. Nuoremme oli vienyt pois muuttaessaan mukaansa työpöydän levyn mutta jättänyt jalustan. Siitä saimme mainion sahauspöydän.

Aloitimme laminaatin asennuksen huoneen vasemmasta reunasta niin, että pitkät saumat tulivat kohti valoa eli ikkunaa. Koska lattiasta tuli kelluva, seinien ja laminaatin väliin oli muistettava laittaa pienet kiilat ”elämisrakoja” varten jokaiselle sivulle. Raot eivät tietenkään jää näkyviin, vaan piiloutuvat jalkalistojen alle.

Liikuntasaumat tarvitaan, koska laminaattilautojen runko on puumateriaalia, joka laajenee tai kutistuu luonnonpuun tavoin ympäristön olosuhteiden vaihdellessa. Jos laminaatti ei mahdu liikkumaan, lattia voi nousta kaarelle. Patterin putkien ja ovenkarmien kohdalla piti tehdä pientä palapeliä.

Lattia valmistui pala palalta yhdessä päivässä ja huoneen ilme koheni silmissä. Huoneesta tuli kauniimpi, kodikkaampi, lämpimämpi ja maalatut seinät alkoivat päästä paremmin oikeuksiinsa.

Työkalut ja apuvälineet, joita tarvitsimme asennuksessa, olivat: mittanauha, teippi, lyijykynä, saha, vasara, tukikiilat, asennusrauta ja lyöntikapula. Tärkein neuvo, jonka tässä voin antaa, on: lue asennusohjeet huolellisesti etukäteen! Ohjeiden lukeminen on paljon helpompaa kuin lattian korjaaminen jälkikäteen. Ilman asennusohjetta olisi meiltäkin mennyt monta kriittisen tärkeää asiaa ohi.

Jalkalistoja emme tällä kerralla jättäneet roikkumaan to do -listalle, vaan kävimme ostamassa listat jo parin päivän kuluttua laminaatin asentamisesta. Ja jopa kiinnitimme ne saman tien.

Valitsimme huoneeseen perusvalkoiset 16 x 42 mm jalkalistat ja myyjän suositteleman Cascon asennusliiman. Listojen liimaaminen kuulostaa helpolta hommalta, mutta vaati melkoista pusertamista, ihan konkreettisesti.

Jouduimme rutistamaan patruunapuristinta miehen kanssa vuorotellen kaikin voimin, jotta saimme liimaa ulos patruunasta. Listat olivat pitkiä ja liimaamista riitti, hikoilimme ja kätemme hiertyivät melkein ruvelle. En tiedä, oliko ongelma liimapatruunassa vai patruunapuristimessa, mutta harvoin on liima näin tiukassa.

Mutta saimme kuin saimmekin listat kiinni. Miten listojen laittaminen onkin aina niin hermoja rassaavaa?

Ai niin, jos lattiaremontin hinta kiinnostaa, voin kertoa, että eipä tullut järin kalliiksi. Laminaatit ja alusmatto pieneen, alle kymmenen neliön huoneeseen sekä kiilat, asennusrauta, jalkalistat ja liima maksoivat yhteensä 250 euroa. Maalaustarvikkeisiin upposi noin 60 euroa. Tuli iso ilo ja näkyvä muutos pienellä vaivalla ja rahalla. Tykästyn lattiaan koko ajan enemmän ja tuskin maltan odottaa, että pääsen kalustamaan ja sisustamaan huonetta.

Olen tyytyväinen, että saimme vihdoin tämänkin huoneen rempattua. Meillä onkin ollut korona-aikana hyvä vauhti päällä: olemme pintarempanneet pikkuvessan, kylpyhuoneen ja saunan, avartaneet työhuonetta ja rakentaneet näkösuojan terassille. Kaikista noista olemme selvinneet varsin pienellä budjetilla.

Seuraava remppa-ajatus muhii jo päässäni. Mutta ensin pitää saada järjestettyä ja juhlittua esikoisen lakkiaisjuhlat. Hän on jo tovin odotellut kärsivällisesti. Jos kaikki menee hyvin, pääsemme ensi viikonloppuna juhlimaan nuorta ylioppilasta.

Kelluvasti asennettu laminaatti

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.