Lattian valkokuultolakkaus sai ihmeitä aikaan

Valkokuultolakkaus oli tismalleen se käsittely, jota yli 15 vuotta vanha parkettimme kaipasi. Lattia oli ajan myötä kellastunut, vaikka se muuten olikin kohtalaisen hyvässä kunnossa. 

Halusimme lattiasta selvästi vaaleamman ja raikkaamman: matan, aavistuksen maitomaisen sävyn, joka luo vaalean yleisilmeen ja sopii yhteen harmaa-valkoisen sisustuksen kanssa. Keltaisuudesta halusin ehdottomasti eroon. Piti vain löytää osaava ammattilainen toteuttamaan se.

Pyysin tarjouksia useilta parkettifirmoilta olohuoneen, keittiön, eteisen ja työhuoneen lattioiden hionnasta ja valkokuultolakkauksesta. Myös lattialistat piti vaihtaa samalla, sillä ”vanhat listat eivät vain sovi vaaleaksi sävytettyyn lattiaan”, kuten eräs parkettimies totesi. 

Hiottavaa pintaa oli arviolta 55-65 neliömetriä. Saamamme hinta-arviot vaihtelivat 1400 eurosta 2400 euroon ja työhön tarvittava aika kolmesta päivästä peräti yhdeksään päivään. Yhdeksän päivää oli meille aivan mahdoton. Missä ihmeessä majailisimme niin pitkään? Selväähän oli, ettei kotona voinut olla pölyn, metelin ja lattialla liikkumiskiellon takia.

Päädyimme Lepän Parketti –nimiseen firmaan kokemuksen, kohtuullisen hinnan,  joustavan aikataulutuksen ja hyvän palvelun perusteella. 

Lattiaremppaa edeltävänä päivänä tyhjensimme alakerran huoneet verhoja ja verhotankoja myöten. Olohuonehan oli jo tyhjä, kuten aiemmin kerroin, mutta muiden huoneiden kalusteet ja tavarat piti raahata ja tunkea yläkertaan, alakerran vessaan ja ulos terassille. Siinä olikin hommaa ja hiki päässä roudasimme tavaroita monta päivää. Järkyttävin siirrettävä oli työhuoneen vuodetuoli, joka painoi kuin synti.

Kirjahylly ja keittiön pöytä oli pakko siirtää terassille, kun ne eivät muualle mahtuneet. Onneksi oli luvattu aurinkoista säätä seuraaville päiville.

 

Lähdimme evakkoon maalle vanhempieni luokse ja jätimme avaimen parketti-Matille, joka saapui pakettiautollaan sovittuna ajankohtana. Yleensä minua olisi hirvittänyt jättää koti tyhjilleen ja antaa vielä avaimet ventovieraalle, mutta intuitioni sanoi, että tähän mieheen voi luottaa.

Parkettityön aikana remppamies piti meidät ajan tasalla ja soitteli väliaikatietoja homman edistymisestä. Hionta, pohjalakkaus, sävy- ja pintalakkaus – montako kerrosta niitä tulikaan, menin laskuissa sekaisin.

Parin päivän päästä, kun lakka oli tarpeeksi kuivunut, saimme luvan palata kotiin. Jännitti hirveästi, miltä lattiat näyttävät. Ne näyttivät hyviltä! Kuljeskelin vain ympäriinsä ihailemassa. Harvoin sitä näkee oman kotinsa huoneita typötyhjinä. 

Lattioista tuli vaaleahkot ja matat ja puun syyt erottuvat kauniisti. Vaaleista lattioista tulee asuntoon avaruutta, ja huoneet tuntuvat suuremmilta kuin entisen kellastuneen parketin aikaan. Valkoiset lattialistat vielä korostavat raikkauden tunnetta. 

Ensimmäisen päivän hiippailimme tyhjissä alakerran huoneissa ja täyteen tungetussa yläkerrassa. Huonekalut saimme luvan laittaa lattioille seuraavana päivänä. Mattojen piti odottaa useampi päivä lisää.

 

Koiran takia olimme sopineet, että pintalakaksi laitetaan kestävämpi julkisen tilan lakka. En tiedä, kestääkö se(kään) naarmuuntumatta koiran kynsiä. Aika näyttää.

Ps. Pahoittelen, ettei minulla ole kuvia lattiasta ennen remppaa. Tai on, mutta ne on otettu silloin, kun minulla ei vielä ollut kunnon kameraa. Kuvat ovat surkeita kännykkäräpsyjä eikä resoluutio riitä blogiin. Mutta jos oikeasti haluat nähdä, miltä olohuoneessamme näytti ennen remppaa, varaudu järkytykseen ja kurkkaa täältä. 

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

8 Replies to “Lattian valkokuultolakkaus sai ihmeitä aikaan

  1. Me tehtiin myös valkolakkausremontti vuosi sitten ja vaihdettiin lattialistat valkoisiin. Kyllä kannatti! Asunto päivittyi 2010-luvulle kertaheitolla. Pölyä hionnasta ei jäänyt lainkaan, nykyaikaiset koneet imevät hiontapölyn niin tehokkaasti.

  2. Kiva kuulla, että on muitakin tyytyväisiä. Meillä remppamies suojasi aika hyvin muovilla pölyjen leijumisen alakerrasta yläkertaan. Pölyä ei tosiaan paljoa tullut. Pikkuisen piti pyyhkäistä vaatetangon ja -naulakon päältä. Helppo ja siisti homma. Metelistä en tiedä, kun ei oltu paikalla – naapurit varmaan osaisivat kertoa 🙂

  3. Heipä hei! Sama asia on kiinnostanut itseänikin siitä lähtien, kun lattia uusittiin 😀 Meillä tassuttelee lattialla melko pieni koira, mutta kyllä senkin kynnet ovat jonkin verran viiruja onnistuneet vetämään lattiaan. Jälkiä on tullut lähinnä niihin kohtiin, jotka ovat kovimmalla kulutuksella. Lapset heittelevät tavaroitaan eteisen lattialle, välillä tulee kiviä kengissä yms., joten eteisessä näkyy paikoitellen käytön jälkiä. Ei niin, että kauas loistaisivat, mutta kun tarkemmin syynäilee, niin huomaa.

  4. Voi apua, tämä kysymys oli mennyt roskapostien joukkoon. Nyt vasta kaivoin sen sieltä esiin. Olette varmaan jo tehneet lattian, mutta eipä vastauksestani olisi suurempaa hyötyä ollutkaan. En nimittäin muista/tiedä, montako kerrosta lakkaa lattiaan laitettiin… Kyllä niitä useampi tuli. Ennen remppaa näytin lattiantekijälle värimallin, jota havittelen, ja sen mukaan hän sitten laittoi kerroksia.

  5. Moikka! Muistatko kuinka monta kerrosta lakkasitte? Harkitsemme samaa ja mietin, että haluaisin vielä ehkä asteen peittävämmän yleisilmeen. Kiitos jos vielä vastaat, vaikka aihe onkin jo vanhempi 🙂

  6. Hei! Valitettavasti meillä on yrittäjästä Matti Lepistö / Lepän parketti aivan toinen kokemus. Yrittäjällä oli suuret lupaukset, mutta lopputulos oli todellinen pettymys. Yrittäjä ei ole ottanut vastuuta työn täydellisestä epäonnistumisesta. Ei ole myöskään noudattanut kuluttajariitalautakunnan päätöstä 1/2022, joten päivittyy puolen vuoden sisällä kuluttajariitalautakunnan mustalle listalle. Emme suosittele yrityksen käyttämistä.

    1. Oi voi, kurja kuulla! Meillä meni remppa tosiaan hyvin eikä tuolloin ollut mitään moitittavaa. Parketin uusimisesta on tosin jo kohta kuusi vuotta. En tiedä, olisiko yrityksen toimintatavoissa tapahtunut sittemmin huonontumista vai kävikö teillä vain huono tuuri tai oliko työ jotenkin erityisen vaativa. Olen huomannut yleensäkin arvosteluja lukiessani, että monet remppafirmat saavat ristiriitaisia arvosteluja. Yksi on supertyytyväinen ja toinen moittii. Itse olen sitä mieltä, että osaaminen ja palvelu punnitaan nimenomaan siinä tilanteessa, jos jokin menee pieleen. Se erottelee hyvät firmat huonoista. Toivottavasti pääsette hyvään tai edes kohtuulliseen ratkaisuun!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *