Näin nautit tulppaanikimpusta mahdollisimman pitkään

Poistatko sinäkin tulppaanit suojakääreestä saman tien, kun tulet kaupasta kotiin? Itse olen välillä niin innostunut ja malttamaton, että toimin juuri noin. Ei kannattaisi. Muistan sen taas siinä vaiheessa, kun tulppaanit roikkuvat maljakossa. Toinen asia, mikä tahtoo unohtua, on: laitetaanko tulppaanikimppu kylmään vai lämpimään veteen? Entä kannattaako lehtiä karsia? Katso tästä vinkit.

Oletko huomannut, kuinka monenlaisia ihania tulppaanikimppuja on kaupoissa juuri nyt? Tykkään ostaa valmiita kimppuja lähikaupoista, koska se on vaivatonta ja valinnanvaraa on paljon. Nippu kotimaisia tulppaaneja tarttuu helposti mukaan ruokaostosten yhteydessä.

Kimppu on helppoa kiikuttaa kotiin talvellakin, koska tulppaanit eivät kovin herkästi hätkähdä kylmää. Jos haluat pelata varman päälle, voit toki kietaista kukat kaupassa suojapaperiin.

Tiesitkö muuten, että tulppaaneja myydään Suomessa yli 70 miljoonaa kappaletta vuodessa? Meitä tulppaanien ystäviä on paljon! Suomi lukeutuu niihin maihin, joissa ostetaan eniten tulppaaneja väkilukuun suhteutettuna. Onhan se ihana kukka.

Viime keväänä matkustimme miehen kanssa tulppaanien luvattuun maahan ja teimme retken tulppaaninystävien unelmapaikkaan, Keukenhofiin. Oletko käynyt? Nyt on juuri hyvä hetki alkaa suunnitella kevätreissua.

Kuin keväinen tuulahdus

Tulppaanikimppu piristää arkea ja tuo lupauksen keväästä kotiin. Tulppaani on iloinen, pirteä, kaunis, kestävä ja edullinen kukka. Helppokin se on, kunhan muistat muutaman perusohjeen sen hoidossa. Parhaimmillaan olen saanut tulppaanit kestämään maljakossa toista viikkoa.

Välillä olen niin malttamaton ja innoissani tulppaaneista, että poistan kukat saman tien suojakääreestä ja nakkaan maljakkkoon. Talven ensimmäisen kimpun kanssa kävi juuri niin. Auts, olisi pitänyt malttaa hetki.

Kun laskin vettä maljakkoon, jäin miettimään, pitikö veden olla kylmää vai lämmintä.

Edellisestä tulppaanitalvesta on jo vuosi, ja siinä ajassa tulppaanien hoito-ohjeet tuppaavat unohtumaan. Siksi ajattelin kerrata ne tässä muistin virkistykseksi.

Näin pidät tulppaanit tuoreina pitkään

  • Laita puhtaaseen maljakkoon vain vähän vettä, kylmää sellaista. Jos tulppaanit ovat runsaassa vedessä, ne ”juovat” hanakasti, kasvavat vauhdikkaasti pituutta ja nuupahtavat nopeammin. Älä lisää veteen kukkavirkistettä. Tulppaani ei pysty hyödyntämään lisäravinteita, joten niitä on turha käyttää.
  • Leikkaa varsiin imupinta terävällä veitsellä suoraan, ei vinoon. Suoraan leikattu imupinta on pinta-alaltaan pienempi, jolloin tulppaani saa hillitymmin vettä, kasvaa hitaammin ja säilyy kauniina pidempään. Vältä saksia tai sahalaitaisia veitsiä, koska niillä leikatessa varren imuputket voivat painua kasaan tai vahingoittua.
  • Tulppaanit ovat kaupassa usein ämpäreissä ilman vettä. Se helpottaa niiden kuljetusta ja säilytystä. Jos ostit tällaisia vesittämättömiä tulppaaneja, laita kimppu kotona veteen, mutta älä poista vielä suojakäärettä. Anna tulppaanien imeä vettä suojakääreessä noin puoli tuntia. Näin ne pysyvät ryhdissä pidempään.
  • Jos tulppaanit olivat vedessä jo kaupassa, niiden varret ja lehdet ovat jo imeneet itsensä täyteen vettä. Silloin voit ottaa tulppaanit heti kääreestä, leikata imupinnat ja laittaa maljakkoon.
  • Poista tulppaaneista alimmat, veden alle jäävät lehdet vetämällä ne varovasti irti. Mitä enemmän varressa on lehtiä, sitä enemmän ne vievät voimaa kukalta. Vedenpinnan alapuolella olevat lehdet ovat myös otollinen kasvualusta bakteereille.
  • Älä pidä maljakkoa hedelmien lähellä. Hedelmät tuottavat etyleeniä, joka saa kukat nuupahtamaan nopeammin.
  • Vaihda tulppaaneille uusi, kylmä vesi päivittäin tai joka toinen päivä ja leikkaa samalla uudet imupinnat.

Nain nautit tulppaanikimpusta mahdollisimman pitkaan

Jos haluat pidentää tulppaanien elinaikaa, säilytä maljakkoa jääkaapissa tai muussa viileässä paikassa silloin, kun et ole kotona katselemassa kukkia.

Moni meistä onnistuu tulppaanien hoidossa vaihtelevasti. Välillä kukat kestävät ja kestävät, välillä varret venähtävät ja tulppaanit alkavat nuokkua parissa päivässä. Mutta onhan rennosti retkottavissa kukissakin omanlaisensa viehätys, vai mitä?

Voit antaa parhaat päivänsä nähneille tulppaaneille jatkoaikaa näppärällä tulppaanihieronnalla.

Nain nautit tulppaanikimpusta mahdollisimman pitkaan

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *