Miksi aurinkokennovalaisin ei toimi?

Sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *-merkillä

Aurinkokennovalaisimet ovat näppäriä, edullisia ja ihanan tunnelmallisia, mutta välillä ne koettelevat hermoja. Olen kerran jos toisenkin ihmetellyt, miksei aurinkokennovalo suostu toimimaan. Yleensä valaisin ei ole rikki, vaan toimimattomuus johtuu ihan muusta syystä. Monissa aurinkokennovalaisimissa on pieni puute, joka hankaloittaa niiden käyttöä. Lue tästä, mikä se on ja miten selätät ongelman.

Pihallamme ja terassillamme on ollut viime vuosien aikana kymmenkunta erilaista aurinkokennovalaisinta. Kaikkien toimintaperiaate on sama: ne tarvitsevat aurinkoa toimiakseen.

Valaisimen sisällä on akku tai akkuja, jotka latautuvat auringonvalossa. Valo syttyy illan hämärtyessä sisäänrakennetun hämäräkytkimen ansiosta ja palaa niin kauan kuin akussa riittää virtaa tai kunnes aamu alkaa sarastaa. Jotkut valaisimet sammuvat määrätyn ajan, esimerkiksi kuuden tunnin kuluttua.

*Aurinkokennovalaisimet ovat näppäriä, edullisia ja ihanan tunnelmallisia – esimerkiksi täältä löydät paljon upeita valaisimia. Ne eivät tarvitse pistorasioita tai johtoja eivätkä kuluta sähköä.

Mutta välillä ne koettelevat hermoja. Olen kerran jos toisenkin ihmetellyt, miksei aurinkokennovalo suostu toimimaan. Yleensä valaisin ei ole rikki, vaan toimimattomuus johtuu ihan muusta syystä. Monissa aurinkokennovalaisimissa on yksi pieni puute, joka hankaloittaa niiden käyttöä. Kerron tässä postauksessa, mikä se on ja miten selätät ongelman.

Elokuussa nautitaan tunnelmavaloista

Miksi aurinkokennovalaisin ei toimi?

Hankin meille viime kesänä uusia, tunnelmallisia aurinkokennovalaisimia ja asentelin niitä innoissani pihalle ja terassille. Valaisimet vaikuttivat hyviltä ja laadukkailta, mutta kuinkas kävi?

Latasin valaisimia ennen ensimmäistä käyttökertaa kirkkaassa auringonpaisteessa monta päivää. Joissakin niissä on erillinen aurinkopaneeli, jonka suuntasin suoraan kohti aurinkoa. Muistin myös poistaa muoviset suojakalvot valaisimien päältä ennen lataamista.

Se, kuinka paljon auringonvaloa tarvitaan lataamaan akku, riippuu valaisimen tehosta. Tunnelmavalaisimet tarvitsevat vähemmän aurinkoa kuin tehokkaammat valaisimet. Usein riittää, kun valaisinta lataa täydessä auringonpaisteessa yhden kokonaisen päivän aamusta iltaan.

Olin mielestäni tehnyt kaiken oikein, mutta muutama valaisin ei syttynytkään illan hämärtyessä. Eikä seuraavana eikä sitä seuraavanakaan iltana. Yhden valaisimen kanssa taistelin viikon. Koetin varmistaa, että valaisin on päällä, puhdistin paneelin mikrokuituliinalla, pidin paneelia erilaisessa kulmassa aurinkoon nähden. Ajattelin jo palauttaa sen toimimattomana, kunnes se yhtäkkiä alkoikin loistaa hämärässä illassa.

Mystinen kytkin

Aurinkokennovalaisinten ongelma on usein se, että niissä on epämääräinen on-off-katkaisin, josta ei näe, kumpi toiminto on valittuna. Jos olet painanut valaisimen pois/off-tilaan, valo ei tietenkään syty. Toisaalta, jos valaisin on päällä/on-tilassa jatkuvasti, akun varaus kuluu nopeammin.

Kätevintä on mielestäni käyttää automaattista hämäräkytkintä. Mutta senkin käyttö on ongelmallista, jos se on koplattu samaan katkaisimeen kuin päällä-pois-toiminto. Kun painelet katkaisijaa, voit vain arvailla, mikä toiminto milloinkin on päällä.

Yhdessä omistamassani valaisimessa katkaisin toimii näin: Jos haluat valaisimen päälle, paina kytkinnappia kerran. Jos haluat sen pois päältä, paina uudestaan. Jos haluat aktivoida automaattitoiminnan, paina 4-5 sekuntia. Mutta mikä on lähtötilanne, mistä sen tietää? Ei mistään. Ja montako kertaa olen jo painanut? Missä tilassa valaisin nyt on? Ihan arpapeliä!

Katkaisimessa pitäisi näkyä selkeästi, missä tilassa valaisin on. Muuten voit vain kokeilla ja odotella, syttyykö valo illala. Jos ei, kokeilet painella uudestaan ja katsot, syttyykö valo seuraavana iltana. Tällaista ”arvontaa” minäkin olen harrastanut ja välillä on kärsivällisyys ollut koetuksella.

Mutta hyvä uutinen on se, että yksikään hankkimani valaisin ei ole ollut rikki. Päinvastoin, kaikki ovat toimineet moitteettomasti – sen jälkeen, kun olen saanut ne toimimaan. Jotkut olen jättänyt talveksi ulos lumeen ja pakkaseen, mutta ne eivät ole olleet siitä moksiskaan. Jos haluat pitää valaisimestasi parempaa huolta, kannattaa ottaa se sisälle talveksi.

Kokeile siis kärsivällisesti ennen kuin annat valaisimelle huutia. Jossain vaiheessa akku toki väsyy  ja se täytyy vaihtaa, jos haluaa jatkaa valaisimen käyttöä. Mutta aika pitkään akut tuntuvat kestävän. Useat valaisimet ovat luoneet tunnelmaa terassillemme jo monta vuotta yhteen menoon.

Nyt en uskalla koskea yhdenkään aurinkovalaisimeni katkaisijaan, etten enää sekoita systeemiä!

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

2 Replies to “Miksi aurinkokennovalaisin ei toimi?

  1. Haluaisin saada aurinkokennovalaisimia omallekin pihalle – täytyypä siis kaupasta katsella semmoisia sitten kun tulee semmoinen shoppailufiilis ♥

    1. Katselehan ihmeessä. Itse olen täysin tykästynyt aurinkokennovalaisimiin enkä voi enää kuvitella pihaa ilman niitä. Ovat ne niin tunnelmallisia ja käteviä tuota yhtä hankaluutta lukuunottamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *