Millainen matto epäsymmetriseen tilaan?

 

Kaupallinen yhteistyö: Piironki

 

 

Olen pohtinut tuota otsikon kysymystä pitkään, jo monta vuotta, ja nyt luulen keksineeni oikean ratkaisun. Meillä on yläkerrassa eteisen kaltainen ”välitila”, jonka ympärille sijoittuvat makuuhuone, vaatehuone, lastenhuoneet ja kylppäri. Tila on epäsymmetrinen, siinä on paljon nurkkia ja oviaukkojakin on peräti viisi, ja lisäksi porrasaukko.

 
Tila on ollut ihan mahdoton matotettavaksi! Olen kokeillut vaikka minkälaisia kulmikkaita mattoja, isompia ja pienempiä, pitkulaisempia ja neliömäisempiä, mutta mikään ei ole oikein istunut. Muutamakin turha hankinta on tullut tehtyä, mutta onneksi hyväkuntoiset matot on helppo myydä eteenpäin ja laittaa kiertoon.
 
Lopulta nostin kädet pystyyn ja annoin asian olla, mutta alitajuntani näköjään jatkoi työstämistä. Yhtäkkiä kekkasin: pyöreä matto! Tarkemmin sanottuna pyöreä juuttimatto. 

Olin haaveillut juuttimatosta jo jonkin aikaa, mutten ollut keksinyt, mihin sellaisen sijoittaisin. Nyt sille löytyi paikka.

 

 
 
Meillä ei ole ikinä aiemmin ollut pyöreää mattoa, mutta toden totta: pyöreä matto sopii mainiosti epäsymmetriseen tilaan, jossa on paljon ovia. Pyöreä muoto selkiyttää hankalanmuotoista tilaa ja tekee siitä avaramman tuntuisen. 

Pyöreä matto ei osoita eikä johda mihinkään suuntaan. Se on tilan keskipiste ja katseenvangitsija – varsinkin, kun tila muuten on lähes tyhjä.
 
Vaikka juuttimattoja myydään monessa paikassa, ei ollut ihan helppoa löytää läpimitaltaan juuri 160-senttistä pyöreää juuttimattoa. Sitkeän haeskelun jälkeen löysin sellaisen Piirongin verkkokaupasta. Silloin, kun tiedän, mitä haen ja haluan, teen sisustushankinnat mielelläni netistä, helposti ja nopeasti. Sitä paitsi, paketin odottaminen on aina kivaa. 
 
 
Jos Piironki ei ole sinulle tuttu, kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa. Piirongin tarina alkoi lahjatavarapuodista yli 30 vuotta sitten, mutta nykyään liikkeessä myydään ajattoman tyylikkäitä sisustustuotteita: tyynynpäällisiä, pyyhkeitä, valaisimia, mattoja, säilytyskoreja, kasseja, amppeleita, peilejä, tuoksuja, kalkkimaaleja ja kaikkea muuta inspiroivaa – myös laukkuja, asusteita ja kylpytakkeja.
 
Piirongilla on oma sisustusmallisto, johon kuuluvia tuotteita valmistetaan tunnettujen skandinaavisten sisustusmerkkien kanssa samoissa tehtaissa. Tämä mattokin on heidän omaa mallistoaan, ja siitä on myös kahta muuta kokoa: 90 ja 120 senttiä. 
 
Myös saamani laminoitu juuttikassi on Piirongin omaa mallistoa. Se on kiva ostoskassi ja sopii monenlaiseen säilyttämiseen. Nättiä kassia pitää mielellään esillä. Kassi vaikuttaa tukevalta ja siinä on tällaiselle teekissalle varsin sopiva painatus.
Jos haluaa käydä fiilistelemässä paikan päällä, kannattaa poiketa Piirongin viehättävässä kivijalkamyymälässä Helsingissä Senaatintorin liepeillä. Siellä myydään liikkeen oman malliston ohella muitakin sisustusmerkkejä.
 
No mutta takaisin mattoon. Juutti on kestävä luonnonmateriaali ja sopii siksi mainiosti mattoihin. Juuttimattoa hoidetaan imuroimalla ja tuulettamalla tarpeen mukaan. Pestä sitä ei voi mutta tahrat voi poistaa puhtaalla, kostealla liinalla. 

Meillä matto on tilassa, jossa kuljetaan vain sukkasillaan ja paljain jaloin, joten luulen, ettei se kauheasti likaannu. Laitoin maton alle liukuesteen, joten se pysyy nyt hyvin paikoillaan.
 
 
Tykkään pyöreästä juuttimatosta, sen luonnollisesta väristä ja rouheasta materiaalista tosi paljon. Olin kuvitellut, että juuttimatto on karhea, mutta se onkin miellyttävän pehmeä. 

Matolla on erityisen mukavaa tassutella paljain jaloin. Juuttimatto jalkojen alla on ensikosketukseni uuteen päivään, kun nousen sängystä ja tepastelen kylppäriin. Siksi ei ole samantekevää, miltä matto tuntuu. 
 
Kun toinen lapsistamme näki maton ensimmäisen kerran, hän sanoi, että ”matto on kuin aurinkohattu.” No niinhän se on! Tulee ihan kesä mieleen, ja se on pelkästään positiivista.
 
* Matto ja kassi on saatu Piirongilta blogin kautta.
 
 

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

4 Replies to “Millainen matto epäsymmetriseen tilaan?

 1. Kiitos <3 Olen kyllä ollut tosi tyytyväinen valintaani. Juuttimatto on itse asiassa nätimpi ja mukavamman tuntuinen kuin mitä osasin odottaakaan 🙂
  Leppoisaa illan jatkoa!

 2. Etsin juuri pyöreää luonnonmateria mattoa. Löysin blogisi. Tilasin tuon saman maton. Tulee olohuoneeseen.

  1. Hei,
   Kiva kuulla, että olet löytänyt tiesi blogiini – tervetuloa! Mukava kuulla myös, että tykästyit juuttimattoon. Toivottavasti olet siihen tyytyväinen. Itse olen tykännyt matosta kovasti.
   Aurinkoista syksyn jatkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *