Orkidean hoitoko haastavaa? Ei todellakaan!


Sain ensimmäisen orkideani lahjaksi viitisen vuotta sitten – ja olin ihan paniikissa. Apua, mitä minä tälle teen? Enhän minä osaa hoitaa orkideaa! Ja eihän tällä raukkaparalla ole edes multaa, vaan jotain kaarnanpalasia muovipurkissa. Pitää vissiin vaihtaa toiseen ruukkuun ja laittaa kunnon multa.  

Onneksi en alkanut muuttaa kasvia multaruukkuun, sillä olisin tappanut orkideani saman tien. Perhosorkideat kun ovat luonnon oloissa yleensä päällyskasveja ja niiden juuret kulkevat pitkin puunrunkoa tai peittyvät kevyesti vähäiseen lehtikompostiin. Kasvualustan tärkein ominaisuus on ilmavuus – ilman sitä juuret mätänevät.
 
En tiedä, mistä olin saanut päähäni, että orkidea on vaativa kasvi. Luulin, että se tarvitsee pikkutarkat valaistus-, kosteus-, lannoitus- ja muut kasvuolosuhteet, jotta se pärjää.
Puutarhamyymälöissä ja muissa kaupoissa myynnissä olevat perhosorkideat on kuitenkin jalostettu kotikasvatukseen sopiviksi. Oikeasti orkidean hoito on todella helppoa, kunhan muistaa muutaman perusniksin.

Valikoi vähän

Jos mies tai lapset sattuvat olemaan mukanani kukkaostoksilla, heidän kärsivällisyytensä on koetuksella, sillä sen oikean orkidean valitseminen kestää minulla loputtoman kauan. Sen verran nirso tosin kannattaa ollakin, että tarkistaa, että orkidean lehdet ovat napakat ja juuret kunnossa. Juurien pitäisi olla pulleat ja kirkkaan vihreät tai hopeanharmaat. Jos kukassa on nuppuja, se kestää pidempään.

 

Kylmyys tekee pahaa

Orkidea on tropiikin kasvi ja hirveän herkkä vedolle ja viileälle ilmalle. Kääri siis kukka huolellisesti paperiin, kun kuljetat sen kaupasta kotiin. Kotona sitä ei missään nimessä kannata pitää avonaisen ikkunan tai oven läheisyydessä kylmänä vuodenaikana.
Kerran tuhosin olohuoneen pöydälle sijoittamani orkidean vedolla. Pidin terassin ovea talvipakkasella auki kymmenisen minuuttia, enkä muistanut, että orkidea on suoraan ”tulilinjalla”. Kasvi pudotti kaikki nuppunsa ja kukkansa saman tien.
Orkidea tykkää myös kuulemma siitä, että sitä pidetään samassa paikassa. Huoneesta toiseen siirtely haittaa kasvin viihtymistä. En tiedä, miten tarkka orkidea todellisuudessa on tämän asian kanssa.
 
 

Sopivasti valoa

Orkidea tykkää valosta, mutta ei suorasta auringonpaisteesta. Meillä orkideat ovat olleet välillä olohuoneen sohvapöydällä, välillä kukkapöydällä huoneen nurkassa ja molemmissa kasvit ovat viihtyneet ihan hyvin. Talviaikaan valon määrässä ei ole hurraamista, mutta ilmeisesti sitä on kuitenkin ollut orkideoille riittävästi, kun ne ovat jaksaneet kukkia tauotta.
 

Kastelussa sen juju

Tämä on orkidean hoidon tärkein niksi! Kastele orkidea silloin, kun sen juuret ovat kuivuneet ja muuttuneet hopeanharmaiksi. Upota ruukku kädenlämpöiseen veteen muutamaksi minuutiksi, kunnes juuret ovat imeneet pohjan läpi sen verran vettä, että niiden väri on muuttunut jälleen vihreäksi.
Tästä alla olevasta kuvasta näet hyvin vihreän ja hopeanharmaan juuren ero. Ruukussa olevat juuret ovat saaneet vettä ja ovat vihreät, kaarnan päällä oleva juuri puolestaan on hopeanharmaa.
 
Tarvitset siis vähän malttia, että jaksat odottaa riittävän monta päivää, etkä kastele kukkaa hengiltä. Kasteluväli vaihtelee noin viikosta kahteen. Itse olen kastellut orkideaa suunnilleen kerran viikossa. Sopivaa kasteluaikaa ei kuitenkaan voi katsoa kalenterista, vaan juurista. Sen takia orkideoissa on yleensä läpinäkyvä ruukku.

Pitääkö vaihtaa ruukkua ja kasvualustaa?

Kun ostat orkidean, se on ollut kasvupurkissaan jo pari vuotta. Siinä se voi olla hyvin ainakin kukinnan loppuun asti. Kaarnainen kasvualusta kannattaa vaihtaa, kun se alkaa maatua eikä orkidea enää kuki. Itse olen heittänyt kasvin siinä vaiheessa pois. En ole koskaan kokeillut, saisinko orkidean kukkimaan uudelleen.
 
Kaupoissa myydään erityisiä orkidealannoitteita, mutta kukkivaa orkideaa ei juuri kannata lannoittaa. Orkideat kasvavat yleensä hitaasti ja ovat sopeutuneet ravintoköyhiin olosuhteisiin. Lannoitetta kannattaa antaa lähinnä silloin, kun kasvi on selvässä kasvussa. 
 

Toissa vuonna lannoitin kukkivaa orkideaa erittäin laimealla lannoitevedellä, kun en oikein tiennyt, lannoittaako vai ei. Mutta eipä kasvi siitä näyttävän hetkahtavan. Nykyään en kukkivaa kasvia enää lannoittele.

 

 

Näillä konsteilla orkideani ovat kukkineet runsaasti ja pitkään, kuukausia, jopa puolisen vuotta yhteen menoon. Kauniista ja herkästä orkideasta onkin tullut perinteinen talvikukkani. 
 
Viimeksi ostin orkideani Ikeasta. Olen hankkinut sieltä myös useita viherkasveja. Ikean kasvit ovat osoittautuneet laadultaan yhtä hyviksi, joskus jopa paremmiksi, kuin ”oikeiden” puutarha- ja kukkamyymälöiden kasvit.
Haluan, että kotona on aina kukkia, joko leikko- tai ruukkukukkia. Orkidea tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin viikoittaisten tulppaanikimppujen tai muiden leikkokukkien ostaminen. Välillä toki kaipaan vaihtelua ja silloin ostan kimpun muita kukkia. Ostamieni orkideojen hinta on vaihdellut 5 – 16 euron välillä.
Jos et ole vielä omistanut orkideaa, rohkeasti vain ostamaan ja kokeilemaan. Saatat yllättyä yhtä iloisesti kuin minä.

 

 

 

 

0 Replies to “Orkidean hoitoko haastavaa? Ei todellakaan!

  1. On tosi helppo saada kukkimaan uudestaan 🙂 Ihan yhtä helppoa kuin se muutoinkin hoito, ei kannata heittää menemään.

  2. Hei, kiitos, kiva tietäää! Joku valitteli taannoin, että,se on tosi vaikeaa. Mutta taidanpa kokeilla itse, sillähän tuo selviää 🙂
    Hyvää viikonloppua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.