Saitko sinä senkin ilmaiseksi?

 

Hyvää joulukuun alkua! Blogiyhteistöideni tahti on näköjään kiihtynyt näin vuoden loppua kohden. Olet varmaan huomannutkin, että moni postaukseni on viime aikoina alkanut merkinnällä ”kaupallinen yhteistyö”. Ajattelin vähän avata, mitä tällaiset yhteistyöt oikein pitävät sisällään. Samalla voin oikaista muutamia harhaluuloja.

Ensin se tavallisin harhaluulo: saitko sä tämänkin ilmaiseksi? Tukkani nousee melkein pystyyn, kun kuulen tämän kysymyksen. Olen kyllä saanut useimmat yhteistyöjutuissa esittelemäni tuotteet, mutta en todellakaan ilmaiseksi. Olen maksanut niistä omalla työlläni yleensä paljon enemmän kuin mitä olisin maksanut, jos olisin ostanut ne kaupasta. 

 

 

Yhteistyöpostausta, tai muutakaan postausta, ei hutaista hetkessä. Ehkä joku voi niinkin tehdä, mutta ainakin itse haluan tehdä työni hyvin. Näen paljon vaivaa postausten tekemiseen, etenkin jos kyse on yhteistyöstä.

Usein yhteen juttuun kuluu kokonaisen työpäivän verran tunteja, toisinaan enemmänkin: sopimista, suunnittelua, neuvottelua, meilailua, taustatiedon hankkimista, stailaamista, kuvaamista, postauksen hahmottelemista, kirjoittamista, kuvien muokkausta, jakoja sosiaalisessa mediassa.

 

Kuvaaminen ja kirjoittaminen imaisevat helposti mukaansa, ja vaikka olen etukäteen ajatellut, että tähän ei kauaa mene, niin meneehän siihen. Jo pelkästään kuvausjärjestelyihin ja kuvien ottamiseen hurahtaa helposti tunteja, kuvien läpikäymisestä, tallentamisesta ja muokkaamisesta puhumattakaan.

Jos saan postauksesta palkkioksi esim. 300 euron hintaisen tuotteen ja käytän jutun tekemiseen kymmenen tuntia, tuntipalkaksi tulee 30 euroa. Jos bloggaaminen olisi varsinainen työni eikä vain sivutyötä, joutuisin tehtailemaan postauksia paljon vauhdikkaammin tai laskuttamaan samasta työstä moninkertaisen hinnan, ja nimenomaan rahana.

Tuotepalkkioilla kun on vaikea maksella laskuja tai ostaa ruokaa. Kyllähän jotkut yhteistyökumppanit maksavat palkkion rahana, mutta tuotepalkkio on tavallisempi käytäntö.

 

Joillekin on ollut yllätys, että en saa verottomasti yhtään mattoa, tuolia tai maljakkoa. Bloggaajalla on velvollisuus ilmoittaa veronalaiset tulonsa veroilmoituksella. Jos ansaitsee somessa, on velvollinen maksamaan veroja tuloistaan ihan samalla tavalla kuin muustakin tulosta.

Bloggaajan veronalaista tuloa ovat rahana saatujen palkkioiden lisäksi esimerkiksi tavarana, palveluna tai lahjakorttina saadut palkkiot. Tuotteen verotettavasta arvosta ei myöskään tule ”alennusta”, vaan verottajan silmissä tuotteen käypä hinta on sen kuluttajahinta eli hinta, minkä olisin joutunut siitä kaupassa maksamaan. 

 

 

Koska tuotepalkkiot ovat verollista tuloa, en halua tuotteita, joille minulla ei ole käyttöä tai joista en tykkää. Miksi maksaisin veroa tavarasta, jota en tarvitse? Niinpä teen tuotepalkkiollista yhteistyötä vain sellaisten tuotteiden ja -palveluiden tiimoilta, joita tarvitsen ja haluan meille kotiin.

Saan yleensä itse valita sovitun hintaisen tuotteen/tuotteet, tai ainakin sopivan mallin tai värin, palkkioksi yhteistyökumppanin valikoimista. Näin saan mieleiseni tuotteen ja yhteistyökumppani saa näkyvyyttä.

 

 

Tämä taas tarkoittaa sitä, että tuotteet, joista kirjoittelen, ovat sellaisia, joista oikeasti tykkään tai joita voin suositella. Ne tarjoavat usein ratkaisun johonkin pähkäilemääni ongelmaan. Monesta olen haaveillut jo pitkään. Yhteistyöni ovat siis harkittuja ja ennalta sovittuja.

 

 

Vaikka blogijuttujen tekeminen on välillä stressaavaa – koska asetan itselleni paljon vaatimuksia – se on silti hauskaa. Minusta on kivaa kuvata, kirjoittaa, jakaa ideoita ja ajatuksia. Sitä paitsi, blogin ja Instagram-tilin pitäminen ovat hyviä tapoja harjoitella kuvaamista ja kehittyä kuvaajana.

Bloggaaminen on harrastukseni, eivätkä kaikki jutut ole eivätkä tule olemaan yhteistöitä. Teen postauksia omaksi ilokseni, ja toivottavasti myös teidän. Olen itse saanut paljon hyviä vinkkejä ja ideoita muiden blogeista ja toivon, että minunkin jutuistani on jollekulle hyötyä. 

Näissä kuvissa näkyvät maljakot, iso pilari ja pieni pallovaasi, ovat muuten Cooee Designen mallistosta ja olen tilannut ne omalla rahallani heidän verkkokaupastaan Ruotsista. Kerron alkuperän nyt ennen kuin joku ehtii kysellä, mistä noita vaaseja saa. Eipä silti, vastailen tosi mielelläni.

 

Ilahdun aina kovasti, kun joku kiittää vinkistä, kysyy lisää tai kertoo omista aiheeseen liittyvistä kokemuksistaan. Lukijatilastoista on helppoa seurata (jälkikäteen), millaiset aiheet teitä erityisesti innostavat. Mutta olisi kiva kuulla, millaisia juttuja haluaisit lukea tai mistä aiheista toivoisit minun kirjoittavan. Jos tulee jotain mieleen, laitahan viestiä meiliin tai kommenttikenttään postauksen alle. Meiliosoitteeni löytyy blogin sivupalkista.

Niin, ja jos kuvat kiinnostavat, niitä on enemmän Insta-tililläni, jota päivitän paljon useammin kuin blogia. Järjestän siellä myös ajoittain kivoja arvontoja. Tervetuloa seuraamaan!

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.