Uskalsinpa! Eka uintikerta talven jälkeen kansallisromanttisissa tunnelmissa

Kaupallinen yhteistyö: Lapuan Kankurit

 

 
Tsadaa, heitin talviturkkini tällä viikolla! Yleensä vesi on noin 15-asteista, kun pulahdan veteen kesän ensimmäisen kerran, mutta nyt uskaltauduin huomattavasti viileämpään Vitträsk-järveen. Oli niin reipasta seuraa, ettei kahdeksanasteiseen veteen pulahtaminen tehnyt edes (kovin) tiukkaa. Moni meistä innostui alkujärkytyksen jälkeen pulahtelemaan useammankin kerran.
Olihan vesi tietty aika hyytävää, mutta kipusin järveen määrätietoisesti sen kummemmin miettimättä tai tunnustelematta. Hetken se vain kirpaisi ja pulahduksen jälkeen tuli superhyvä ja rentoutunut olo. Kannattaa kokeilla ennen kuin vedet lämpenevät liikaa!
 
 
Meitä oli mukava porukka tuolla kirkasvetisen järven rannalla Hvitträskissä Kirkkonummella. Lapuan Kankurit oli kutsunut meidät viettämään sinne keväistä retkipäivää. Olimme vain reilun 30 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä ja silti lumoavassa luonnonrauhassa melkein keskellä ei-mitään. Jos vesi olisi ollut vähän lämpimämpää, olisin voinut ihastella jylhiä maisemia kaikessa rauhassa uiskennellessani.
 
 
 
Rannan yläpuolella, kallion päällä komeilee suomalaisen designin ja arkkitehtuurin helmi, Herman Geselliuksen, Armas Lindgrenin ja Eliel Saarisen ateljeekoti Hvitträsk, johon pääsimme myös tutustumaan. Arkkitehtikolmikko suunnitteli Suomeen noin 70 rakennusta, joista tunnetuimpia ovat Kansallismuseo ja Pohjolatalo. Helsingin rautatieasema on Saarisen käsialaa.
 
 
Jos et ole käynyt Hvitträskissä, suosittelen lämpimästi vierailemaan siellä. Museona toimiva eteläpääty oli Saaristen koti ja siellä todella riittää ihasteltavaa ja ihmeteltävää: valoisia huoneita sisustuksineen ja huonekaluineen on seitsemässä tasossa. 
 
Kansallisromantiikan kultakaudella rakennetun, sokkeloisen talon huonekalut ovat Eliel Saarisen suunnittelemia ja ruokasalin ja tuvan valaisimet hänen vaimonsa Lojan käsialaa. Itse tykästyin erityisesti yläkerroksen valoisaan ateljeehen ja kauniiseen kukkahuoneeseen. Myös Saaristen kahden lapsen lastenhuone on suloinen.   
 
 
En ole ikinä heittänyt talviturkkiani näin komeissa puitteissa. Opas kertoi, että Hvitträskissä järjestetään paljon virkistys- ja tyky-päiviä ja erilaisia juhlia. Pihapiirissä on kahvila ja tilausravintola. Myös Reima Pietilän suunnittelemaa rantasaunaa voi vuokrata. Pitääpä pistää korvan taakse, jos joskus tulee tarvetta.
Rantasaunan lämmitys kestää kuulemma kuusi tuntia, joten ihan hetken mielijohteesta sinne ei voi poiketa. Joku oli lämmittänyt saunan meille huolella ja retkiporukkaamme sai saunasta lempeät löylyt. Ilman saunaa talviturkin heitto tuskin olisi onnistunutkaan, vaikka mukana olikin jokunen talviuimari.

 

 

 

Omia pyyhkeitä ei tuonne tarvitse ottaa mukaan, sillä Hvitträskin saunassa on Lapuan Kankureiden RUUSU x HVITTRÄSK -tekstiilit. Tämä uusi saunatekstiilimallisto on valmistettu yhteistyössä Kansallismuseon kanssa. Sen on suunnitellut Reeta Ek, helsinkiläinen tekstiilisuunnittelija, joka valittiin vuoden nuoreksi muotoilijaksi 2017.
Mekin saimme pyyhkiä itsemme pehmeisiin pellavaisiin pyyhkeisiin ja istahtaa nättien laudeliinojen päälle. Saunatyynyjäkin olisi ollut, mutta niille ei tainnut kukaan mahtua päätänsä kallistamaan pienehkössä saunassa, jossa oli varsin tiivis tunnelma.
 
 
Reeta kertoi, että ihmiset näkevät saunatekstiilien kuvioissa eri asioita. Joku näkee sulkia, joku lehtiä. Reetan inspiraationa ovat kuitenkin olleet kansallisromantiikka ja Hvitträskin ruusut. Hmm, mitähän minä näissä pyyhkeissä näen? Jonkin pitkävartisen kukan, joka ei ehkä kuitenkaan ole ruusu. 
 
Joka tapauksessa, pyyhkeet ovat kauniita ja ihanan isoja ja pehmoisia. Ne on kudottu 100-prosenttisesta eurooppalaisesta pellavakuidusta ja niitä voi kuka tahansa hankkia kotiinsa tai mökillensä – ne eivät siis ole omistettuja vain Hvitträskin käyttöön.
 
Nyt sitten vain odotellaan, että säät lämpenevät ja päästään kunnolla uimaan.
 
 
 

 

0 Replies to “Uskalsinpa! Eka uintikerta talven jälkeen kansallisromanttisissa tunnelmissa

  1. Oi, kaipaan avanouintia, tosin eihän tuo sitä ollut! Mutta fiilis varmasti yhtä huikea! Kaunis paikka!

  2. Hei Marita,
    Kiitos, on kyllä tosi nätti paikka. Itse en ole koskaan harrastanut avantouintia, joten tuokin oli aika ekstremeä minulle 🙂 Olen kyllä miettinyt monta kertaa, että voisin tykätä talviuinnista ja haluaisin kokeilla. Jonakin päivänä… Kivaa viikonlopun jatkoa ja hyvää äitienpäivää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *