Kotipiha kaunistuu silmissä, kun kunnostat ränsistyneen aidan tai vaihdat sen uuteen. Tuumasta toimeen ei kuitenkaan kannata heti sännätä, sillä aitaremontti vaatii usein jonkinlaisen luvan.
Taloyhtiössämme päätettiin vaihtaa kaikki takapihoja ympäröivät aidat kesällä. Olin päätöksestä hyvilläni, sillä asuntojen väliset piha-aidat alkoivat olla melko huonokuntoisia, jopa osittain lahoja. Pihaamme rajaa kaksi väliaitaa, yksi aita kummankin naapurin puoleisella rajalla. Ränsistyneet aidat saivat koko pihan terasseineen näyttämään epäsiistiltä.
Aitoja oli pesty ja suojamaalattu vuosien varrella, mutta enää niitä ei kannattanut lähteä kunnostamaan. Oli järkevämpää purkaa aidat ja rakentaa tilalle uudet. Vain hyväkuntoiset aidantolpat jätettiin paikoilleen ja maalattiin.
Alla olevasta kuvasta näet, kuinka nuhruiselta vanha aita näytti. Muut kuvat olen ottanut aidanvaihdon jälkeen.
Mitä omalla pihalla saa tehdä?
Aitojen epäsiisteys oli häirinnyt minua jo kauan, mutta omin nokkinemme emme olisi voineet lähteä aitoja vaihtamaan. Vaikka kyse on omasta pihastamme, piha ei ole rivitalossa useinkaan juridisesti osakkaan hallinnassa.
Kun piha-alue on yhtiön välittömässä hallinnassa, osakkaalla ei ole oikeutta tehdä muutostöitä piha-alueelle. Voit istuttaa pihalle kukkia, tuoda sinne puutarhakalusteita ja grillata siellä, mutta et voi tehdä muutostöitä omin lupinesi. Esimerkiksi aidan tai terassin rakentamiseen tai puiden istuttamiseen tai kaatamiseen tarvitaan yhtiön lupa.
näkösuoja vaati luvan
Meidän piti pyytää taloyhtiöltä lupa esimerkiksi silloin, kun kaadoimme pihan reunalta ylipitkäksi kasvaneen tuijan ja rakensimme terassille näkösuojan. Käytännössä teimme muutostyöilmoituksen yhtiölle ja odottelimme, että se saadaan käsiteltyä ja lupa heltiää.
Se, kenen hallinnassa piha-alue on, selviää yhtiöjärjestyksestä. Jos pihan hallinnasta ei ole määrätty yhtiöjärjestyksessä, se kuuluu yhtiön välittömään hallintaan. Jos olet epävarma, on parempi ilmoittaa pihan kunnostamisesta etukäteen kuin selvitellä asiaa jälkikäteen.
jos asut omakotitalossa, tarkista luvan tarve
Omakotitalossa asuvakaan ei välttämättä saa tehdä muutoksia pihalla omine lupineen. Esimerkiksi aidan rakentamiseen tarvitaan yleensä toimenpidelupa, jota voit hakea sähköisesti Lupapiste-palvelusta.
Kaupungeilla ja kunnilla on vaihtelevia käytäntöjä lupien suhteen, joten viisainta on tiedustella toimenpideluvan tarpeellisuutta oman kunnan rakennusviranomaiselta. Kysäise samalla, tarvitsetko aidan rakentamiseen naapurin luvan. Sinun kannattaa joka tapauksessa jutella naapurin kanssa aidan pystyttämisestä etukäteen, jotta naapurisopu säilyy.
Entä saako vanhan aidan tilalle rakentaa uuden ilman lupaa, jos uusi aita on samanlainen kuin vanha? Onko silloin kyse muutostyöstä? Siihen en löytänyt vastausta. Kirjoittelehan kommentteihin, jos tiedät, miten asian laita on, tai jos sinulla on asiasta jotakin kokemusta.
terassi sekaisin ja Piha myllerryksessä
Aitaremontti vaati meiltä jonkin verran järjestelyjä ja piha meni myllerrykseen. Kaaosta on kuitenkin hetki kestettävä, jos mielii uudistuksia tehdä ja niiden tuloksista nauttia. Tämä on itselleni yleensä remonteissa vaikeaa, mutta lopputulos palkitsee.
Ennen aitaremontin alkamista meidän piti raivata aitojen vierustoille kahden metrin levyinen tila työskentelyä varten. Aidoissa ei saanut olla kiinni mitään, joten kaikenlaiset lisärakennelmat, säleiköt, amppelit, valaisimet ja muut piti irrottaa.
Joillakin naapureilla oli aidoissa melkoisia viritelmiä, mutta me pääsimme helpolla. Toisessa väliaidassa oli kiinnitettynä vain yksi aurinkokennovalaisin. Se oli helppo ruuvata irti. Lisäksi piti siirtää pöytä, tuolit ja aurinkovarjo alta pois.
Hyvästit villiviinille
Toisessa aidassa kiemurteli vanha villiviini. Revin valtoimenaan rehottavan köynnöksen surutta irti. En erityisemmin tykännyt siitä, sillä se loi pihaan viidakkomaista tunnelmaa. Toisekseen, aitaa vasten olevat suuret kasvit keräävät kosteutta, eivätkä ne siksi ole puuaidalle hyväksi. Uuteen aitaan en halua mitään kasvia kiemurtelemaan.
Eniten minua huolestutti itse nikkaroimamme terassin näkösuoja, joka oli melkein mutta ei ihan kiinni väliaidassa. En olisi millään halunnut irrottaa saati purkaa näkösuojaa, sillä sen rakentamisessa oli ollut iso työ. Urakoitsija kävi katsastamassa tilanteen pyynnöstäni ja tuumi, että näkösuoja saa jäädä paikoilleen. Työskentelytilaa oli muutenkin riittävästi aidan molemmin puolin. Huojentavaa!
Häikäisevän valkoinen uusi aita
Aidanremppaajat etenivät järjestyksessä talosta taloon ja pihalta pihaan. Ensin he purkivat kaikki aidat talostamme. Tämä vaihe olikin mielenkiintoinen, kun takapiha oli yhtä suurta tilaa. Yksityisyyttä ei ollut lainkaan, vaan kaikki näkivät esteettä toistensa pihoille.
Purun jälkeen remppamiehet rakensivat vuorotellen uudet aidat ja maalasivat paikoilleen jääneet aidantolpat. Meidän pihamme valmistui vuorokaudessa.
Nyt meillä on uudet, puhtaat valkoiset aidat, jotka suorastaan häikäisevät. Piha-alue terasseineen näyttää viimeistellyltä ja huomattavasti siistimmältä kuin aiemmin. Villiviini ei enää sotke aitaa, vaan se on kasveista vapaana paljon nätimmän näköinen. Pelkistetty, yksinkertainen tyyli miellyttää silmääni. Todellakin, uusi aita piristää pihaa.
Pelargonikin alkoi loistaa
Olen laitellut tänä kesänä terassille vain vähän kukkia rempan takia. Amppelissa roikkuva pelargoni on pihan harvoja väriläiskiä. Nyt se loistaa uutta valkoista aitaa vasten entistä kauniimmin.
Pelargonista on tullut viime vuosina niistä yksi lempparikukistani. Käyhän lukemassa postaukseni siitä, mikä pelargonissa viehättää ja miksi ne ovat niin kiitollisia kasvatettavia.
Kesää on vielä jäljellä, joten jos terassin huolto on jäänyt tekemättä, ehdit hyvin öljytä puuterassin vielä ennen syksyn tuloa. Lue vinkkini terassin huoltoon täältä.