Vähemmän kemikaalikuormaa keittiössä – ja ihana musta astianpesuaine

Kaupallinen yhteistyö: Herkku ja Lahja Murena

Piilottelin käsitiskiainetta pitkään kaapissa sen jälkeen, kun keittiöremonttimme oli valmistunut. En vain voinut pitää kirkuvankeltaista Fairy-pulloa uuden altaan reunalla. Kuvittelepa keltainen tai vihreä tiskiaine tuohon ylläolevaan kuvaan. Miltä näyttäisi? Ei sovi, ainakaan minusta. 

Halusin mustan astianpesuaineen, tai siis pullon. Saattaa olla jonkun mielestä turhamaista. Mutta oli minulla toinenkin syy astianpesuaineen vaihtoon. Pyrin tekemään ekologisia valintoja ruokapöydässä ja kaupassa – en esimerkiksi syö lihaa, käytän runsaasti kasviksia ja suosin suomalaista lähellä kasvatettua ja tuotettua ruokaa – joten haluan myös pestä lautaseni aineella, joka kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän.
 
Käytän tiskaamisessa ja puhtaanapidossa myös vanhoja ”mummokeinoja”, jotka ovat suorastaan superekologisia, esimerkiksi etikkaa, soodaa ja sitruunaa. Etikka ei sisällä lainkaan ympäristölle haitallisia kemikaaleja. Koska se on hapanta, etikkavesiseoksella voi poistaa kalkin kahvinkeittimestä ja vedenkeittimestä ja kalkkisaostumat hanojen ja suihkupäiden ympäriltä. 

Sitruunalla puolestaan on kätevää hieroa hajut pois leikkuulaudasta ja kirkastaa tiskiallas. Tosin tästä nykyisestä komposiittialtaasta en tiedä, sopiiko sitruuna sille, mutta entisen teräsaltaan kiillotin usein sitruunanpuolikkaalla.
 
 
Eniten käytän soodaa. Ruokasooda on emäksinen aine, ja se tehoaa muun muassa rasvatahroihin. Sooda on myös lievästi valkaisevaa. Puhdistan soodalla tee- ja kahvipinttymät kupeista. Laitan ripauksen soodaa kosteaan astiaharjaan tai suoraan kuppiin, harjaan puhtaaksi ja huuhtelen. En tiedä muuta keinoa, jolla värjäytymät lähtisivät yhtä helposti ja ekologisesti.
Mutta takaisin tiskiaineisiin. Löysin googlailemalla ilahduttavan paljon ekologisia astianpesuaineita mutta mustia tai edes tummia vain muutaman. Lopulta, tai oikeastaan pian, valintani oli selvä: MaynMusta5101 -sarjan kotimainen, luontoystävällinen käsitiskiaine*.
 
 
Raikas sitruunan tuoksuinen astianpesuaine on valmistettu biohajoavista ainesosista. Se ei sisällä myrkyllisiä tai ympäristölle haitallisia aineita, herkistäviä ainesosia, kiellettyjä tai rajoitettuja hajusteita eikä väriaineita. Sitä ei myöskään ole testattu eläimillä. Astianpesuainetta myydään myös mustikan tuoksuisena mutta itse tykkään enemmän sitruunaisesta vaihtoehdosta.
 
 
Musta5101 vaahtoaa mukavasti ja pesee astiat putipuhtaiksi. ”Tavalliset” käsitiskiaineet kuivattavat käsiäni, mutta tämä tuntuu hellävaraisemmalta iholla. Valmistusaineet ovat lempeämpiä ja joukossa näyttää olevan myös kookosöljyä. 

Musta pullo on todella tyylikäs, suorastaan silmiä hivelevän kaunis verrattuna marketin perustiskiaineisiin. Puolen litran pumppupulloa kehtaa mielihyvin pitää esillä keittiössä.
 
Mustan tiskiaineen kaveriksi piti tietenkin saada myös musta astiaharja*. Sekin on Musta5101 -sarjasta ja suunniteltu ja valmistettu Suomessa. Harjan varsi on tehty kierrätys-/ylijäämämateriaalista ja harjas on pehmeää polyesteria. Astiaharja kannattaa kuulemma pesaista säännöllisesti astianpesukoneessa, jotta rasvanjäänteet lähtevät. 
 
 
Nämä meidän tiskausvälineemme ovat Herkku ja Lahja Murenalta.  Jos yritys ei ole vielä sinulle tuttu, kannattaa laittaa nimi muistiin. Murena on varsinainen lahjojen ja herkkujen aarreaitta täynnä kaikenlaista kivaa kotiin: ylellistä, kaunista, käytännöllistä ja herkullista lähiruuasta erikoistuotteisiin ja lastentavaroista sisustustuotteisiin. Meidänkin paketistamme löytyi muutakin mukavaa, mutta kerron siitä lisää myöhemmin.

Murenan myymälä sijaitsee Salossa, mutta ostoksia voi tehdä myös verkkokaupassa. Kannattaa käydä kurkkaamassa, jos kaipailet jotakin kivaa lahjaksi tai ihan itselle arjen sulostuttajaksi – mielihyvää arkeen, kuten Murenassa sanotaan. Koodilla ILONA saat 10 prosentin alennuksen normaalihintaisista tuotteista Murenan verkkokaupassa. Koodi on voimassa 31.12.2018 asti.

* Tuotteet on saatu blogin kautta Herkku ja Lahja Murenalta.

 
 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *