Helppoa vaihtelua sisustukseen maljakoilla ja kasveilla

Sormeni syyhyävät laittelemaan narsisseja piharuukkuihin. Mutta koska luonto tuuppaa meille yhä vain lisää lunta, vielä täytyy malttaa mieleni. Viime keväänä istuttelin tähän aikaan jo orvokkejakin ulos. Eivät ole keväät keskenään samanlaisia.

Mutta onneksi aina voi nauttia kasveista maljakoissa. Rakastan maljakoita! Jos säilytystilasta ei olisi puutetta, sanoisin, ettei maljakoita ole kotona koskaan liikaa. Tykkään vaihdella maljakoita ja niihin aseteltavia kasveja vuodenajan ja fiiliksen mukaan.

Sohvapöytä on paikka, jossa meillä on takuuvarmasti aina maljakko ja kasveja. Ilman maljakkoa pöytä, tai oikeastaan koko sohvanurkkaus, näyttää tyhjältä ja ankealta. Siitä tuntuu puuttuvan jotakin olennaista.

Maljakoilla ja kasveilla on helppoa piristää omaa mieltä ja tuoda vaihtelua sisustukseen. Sama sohvanurkkaus näyttää aivan erilaiselta riippuen siitä, millainen maljakko pöydällä on ja millaisia kasveja siihen on sujautettu.

Maljakot ovat kaunis lisä sisustukseen myös sellaisenaan. Ne eivät aina välttämättä kaipaa kasveja. Tämä helpottaa myös säilyttämistä, kun kaikkia tyhjiä maljakoita ei tarvitse tunkea kaappiin.

Itse pidän tyhjiä maljakoita olohuoneen ja makuuhuoneen senkkien päällä osana sisustusasetelmia. Varsinkin monet pienet vaasit ovat minusta aivan ihania tyhjinäkin. Tykkään todella paljon esimerkiksi suloisesta Storefactoryn Vik-maljakosta, jonka hankin pari vuotta sitten.

Välillä pidän sitä tyhjänä, välillä laitan siihen pieniä heiniä tai luonnonkukkia. Olen nähnyt vaasia vielä myynnissä joissakin suomalaisissa sisustusliikkeissä, mutta en tiedä, valmistaako Storefactory sitä enää.

Syksy

Syksyisin meillä on olohuoneen maljakossa yleensä erilaisia kuivattuja heiniä. Ne sopivat mielestäni kivasti synkkenevän syksyn tunnelmaan ja maanläheisiin väreihin. Olen kerännyt ja kuivattanut heiniä itse ja ostanut niitä joskus myös valmiiksi kuivatettuina.

Yksi lempparivaasini on tämä pellavanvärinen Aalto-maljakko, jonka olen saanut äidiltäni synttärilahjaksi. Sen alapuolella kuvassa näkyy Cooee Designeltä ostamani Pilari-vaasi, joka on upea myös sellaisenaan, Usein pidänkin sitä tyhjänä piirongin päällä.

Talvi

Talvella pidän maljakossa kuivakukkia ja -heiniä tai ilahdutan silloin tällöin itseäni ostamalla leikkokukkia. Valitsen kukat sen mukaan, mikä juuri sillä hetkellä tuntuu miellyttävän silmää. Aika usein kevättalvella alkaa tehdä mieli tulppaaneja. Niiden maljakonkestoa voi pidentää tulppaanihieronnalla. Oletko kokeillut?

Välillä mies yllättää tuomalla kaupasta valmiin kukkakimpun. Saatan napsia siitä joitakin kukkia kuivatettavaksi tai kuivattaa joskus jopa koko kimpun. Näin ne ilahduttavat pidempään.

Kevät

Varma kevään merkki on se, kun valkovuokot ja kirsikkapuut kukkivat pihallamme. Silloin alkaa maljakkofanin onnenaika, kun voin käydä poimimassa täytettä maljakkoon omalta pihalta.

Kuvassa näkyvän viininpunaisen maljakon ostin joitakin vuosia sitten Ikeasta muutamalla eurolla. Sen alapuolella oleva vaaleanpunainen maljakko on Marimekon Flower, jonka useimmat teistä varmasti tunnistavatkin.

Kesä

Kesä hellii kukkien ystävää, ja välillä vaivaa suorastaan runsaudenpula. Toisinaan käyn keräämässä maljakkoon rehevän kimpun luonnosta tai omalta pihalta, toisinaan asetan maljakkoon vain muutamia yksittäisiä kukkia.

House Doctorin Bubble-maljakko on korkein maljakkoni ja se sopii sekä yksittäisille kukille että pitkävartisille kimpuille. Alemmissa kuvissa näkyy Cooee Designen pieni Ball-vaasi, yksi lemppareista myös sellaisenaan.

Tein muuten taannoin Instagram-tililläni kyselyn, mistä sisustusesineistä ihmiset tykkäävät eniten. Maljakot osoittautuivat myös seuraajieni suosikkiesineiksi.

Oma maljakko- ja kasvirakkauteni näkyy selvästi Instagramin kuvavirrassa. Suurimmasta osasta kuvistani voi bongata maljakon, kasvin tai molemmat, vaikka en ajattele tietoisesti kalastavani niitä kuviin. Tervetuloa seuraamaan, jos tykkäät sisusteluaiheisista kuvista!

Ps. Vielä ehdit osallistua lukijakyselyyn, josta voit voittaa upean Eva Solon termosmukin. Lyhyeen kyselyyn pääset tästä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.