Vapun parhaat rahkamunkit

Mehevät rahkamunkit

Paistoin viime vappuna rahkamunkkeja elämäni ensimmäisen kerran – tai tarkemmin sanottuna kolme kertaa. Yksi satsi ei nimittäin riittänyt mihinkään. Eikä syy ollut pelkästään se, että rahkamunkit ovat vähän tavallista pienempiä.

Rahkataikinasta tehdyt munkit ovat meheviä, pehmeitä ja niin suussa sulavia, että niistä tuli kertalaakista meidän perheen suosikkeja. Leivoin niitä jopa viime kesänä lapsen rippijuhliin. Silloin koristelin munkit vaaleanpunaisella sokerikuorrutteella, kun en halunnut rapisevaa sokeria joka paikkaan.

Mehevät rahkamunkit

Pehmeät rahkamunkit

Itse tykkään siitä, että rahkasta tulee mehevyyden lisäksi aavistuksen kirpeä häivähdys muuten makeisiin munkkeihin.

Leipurin kannalta plussaa on se, että rahkamunkkeja on helppoa ja nopeaa pyöräyttää milloin vain. Taikinaa ei nimittäin tarvitse vaivata eikä kohotella, kuten perinteistä munkkitaikinaa. Taikinapalleroiden annetaan vain levätä hetki liinan alla ennen paistamista.

Yhden pienen muutoksen tein viime vappuna postaamaani rahkamunkkiohjeeseen: kierittelin munkit tällä kerralla Siro-sokerissa, josta sain vinkin Facebookin leivontaryhmästä. Siro on erikoishienoa ja tavallista kidesokeria pienikiteisempää sokeria, joka sopii erityisesti vaahdotettaviin taikinoihin ja leivonnaisten koristeluun.

Vaikutti siltä, että hienompi sokeri tarttui munkkeihin tavallista sokeria paremmin. Joka tapauksessa, sokeri tarttuu paremmin uutena ja puhtaana eli kannattaa vaihtaa välillä tuoretta sokeria kierityslautaselle.

Viime vuonna ostamani digitaalinen paistomittari pimeni pari viikkoa sitten, eikä edes paristojen vaihto saanut sitä virkoamaan. Jouduin siis tänäkin vuonna ravaamaan kaupoissa paistomittarin perässä ennen vappua. Sopivan digitaalisen ”tikkumittarin” löysin tällä kerralla Motonetistä.

Mittari on yksinkertainen ja näppärä. Tarkistin sillä öljyn lämpötilan myös kesken paistamisen. Öljy nimittäin viilenee helposti jokusen asteen, kun sinne nakkaa taikinapalleroita, ja jouduin välillä kääntämään lieden lämpöä suuremmalle.

Tässä vielä kertauksena munkkien ohje:

Rahkamunkit, n. 16 kpl

Taikina:

3 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

ripaus suolaa

50 g voita

250 g rahkaa

1 muna

Paistamiseen:

1 l rypsiöljyä

Pinnalle:

Erikoishienoa sokeria

* Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi ja jäähdytä. Sekoita voisula, muna ja rahka keskenään ja lisää jauhoseokseen. Kääntele taikina tasaiseksi ja anna levähtää hetken.

* Pyörittele taikinasta jauhotetuin käsin pieniä taikinapalloja. Anna pallojen levätä liinan alla hetki. Itse lepuutin palleroisia 15-20 minuuttia ja aloin sillä välin kuumentaa öljyä.

* Kuumenna öljy kattilassa 180 asteiseksi. Laske reikäkauhalla 4-5 taikinapalloa kerrallaan öljyyn ja paista ne kauniin ruskeiksi n. 3-4 minuuttia. Kääntele munkkeja kypsentämisen aikana, jotta ne kypsyvät tasaisesti.

* Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Pyörittele ne lämpiminä sokerissa. Pikamunkit ovat parhaimmillaan tuoreena.

Eipä sitten muuta kuin herkuttelemaan ja nauttimaan vapusta. Kovin lämmintä ei taida olla luvassa, mutta jospa aurinko kuitenkin paistelisi. Valkovuokot kukkivat parhaillaan meidän pihalla ja muutama viikko sitten istuttamani orvokitkin ovat selvinneet kunnialla viileistä öistä.

Iloista ja aurinkoista vappua!

Rahkamunkkeja ja valkovuokkoja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *