Viilentävä ilmalämpöpumppu rivitalokotiin – nyt saa kuuma kesä tulla

Kaupallinen yhteistyö: Ilmalämpöpumppu.fi

Tervetuloa kesä ja helteet! Tänä vuonna meidän ei tarvitse stressata sitä, kuinka kuuma kesä tulee. Saimme nimittäin vihdoin hankittua viilentävän ilmalämpöpumpun rivitalokotiimme. Asennukseen meni vain vajaa työpäivä, noin 4-5 tuntia.

Pumppu asennettiin meille hyvissä ajoin, vaan ei yhtään liian aikaisin. Eräs naapurimme jutteli, että hänkin tilasi ilmalämpöpumpun ja asennus meni kesäkuun lopulle. Nyt monessa paikassa myydään varmaan jo myöhäiskesän tai syksyn asennusaikoja, luulisin.

Olen tyytyväinen, että tilasin laitteen ja asennuksen jo helmikuussa. Ilmalämpöpumpunhan voi asentaa mihin vuodenaikaan vain. Talvella asennuksen saa nopeammin ja ehkä jopa myös edullisemmin kuin kovan kysynnän sesonkina keväällä tai kesällä.

Ammattiasentaja hoitaa homman

Edellisessä postauksessani kerroin, millainen prosessi ilmalämpöpumpun hankkiminen rivitaloasuntoon oli. Kun olimme saaneet kahlattua sen lävitse, loppu sujui kuin tanssi. Asennukseen meni vain yksi vajaa työpäivä, noin 4-5 tuntia.

Ilmalämpöpumpun asennus on luvanvaraista ammattityötä, joten kuka tahansa ei saa laitetta asentaa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES ylläpitää rekisteriä asentajista ja asennustoimintaa harjoittavista yrityksistä.

Ostimme sekä laitteen että asennuksen samasta paikasta, Ilmalämpöpumppu.fi:stä. Yritys asentaa ilmalämpöpumput, ilmavesilämpöpumput ja jäähdytyslaitteet ja heiltä saa myös apua sopivan laitteen valinnassa. Meille valikoitui hiljainen, energiatehokas ja itsepuhdistuva Toshiba Seya, joka on testattu Suomen olosuhteissa ja jossa on hinta-laatusuhde kohdillaan.

Kannattaa muuten muistaa, että saat pumpun asennustyön osuudesta 40 prosentin kotitalousvähennyksen. Vähennyksen omavastuu on sata euroa ja enimmäismäärä 2 250 euroa vuodessa. Itselleni on tullut parina viime vuotena ihan kivasti vähenneltävää. Viime vuonna kotitalousvähennystä tuli parkettivaurion korjaamisesta ja kylpyhuoneen miniremontin allaskalusteiden ja sähkön asennuksesta.

Paras paikka löytyi parvekkeenoven päältä

Halusimme ilmalämpöpumpun viilentämään erityisesti yläkerran makuuhuoneita, mutta tarkkaa asennuspaikkaa emme osanneet määritellä etukäteen. Mietin mielessäni, voisiko sisäyksikön sijoittaa huoneiden väliseen eteisaulaan. Ulkoyksikön paikka sen sijaan oli selvä: se oli asennettava parvekkeen lattialle taloyhtiön määräysten mukaisesti.

Paras ja tehokkain sijoituspaikka sisäyksikölle selvisi nopeasti, kun asentaja tuli. Hän suositteli, että sisäyksikkö sijoitetaan makuuhuoneeseen parvekkeenoven yläpuolelle. Kun huoneen oven pitää auki, ilma pääsee kiertämään mukavasti samassa kerroksessa oleviin nuorten huoneisiin ja valumaan myös alakertaan.

Ilmalämpöpumpun sisä- ja ulkoyksikön väliseksi etäisyydeksi suositellaan enimmillään noin viittä metriä, joten siksikin sisäyksikkö oli järkevää sijoittaa lähinnä parveketta olevaan huoneeseen. Jos olisimme asentaneet laitteen kauemmas, olisi pitänyt vedellä putkia ja sähköjä pitkin seiniä. Tällaiselle esteetikolle oli selvää, ettei tuollainen rumempi asennusvaihtoehto tullut kyseeseen.

Yksi ongelma asennuksessa tuli vastaan. Pumppu mahtui nippanappa parvekkeenoven päälle verhokiskon alle, mutta siinä se torppaa verhon eli verhoa ei pysty enää vetämään ikkunan eteen. Nappasin verhon pois. Täytyy viritellä sen tilalle jokin muu ratkaisu, pimentävä kaihdin tai vastaava.

siisti ja huomaamaton ulospäin

Asennuspaikan valinnassa on otettava huomioon laitteen sähköistys, kylmäaineputkien asennus ja läpiviennit sisä- ja ulkoyksikön välille sekä sisäyksikön kondenssiveden poisto. Rivi- ja kerrostalossa joutuu miettimään yksiköiden sijoituspaikkoja ehkä tarkemmin kuin omakotitalossa.

Meillä sisäyksikkö tuli siis makuuhuoneeseen ja ulkoyksikkö huoneen viereen parvekkeelle ääntä ja tärinää eristäville värinätyynyille irti runkorakenteista. Talon rakenteisiin tehtiin tietenkin läpivienti. Ulkoyksikkö on sen verran pieni, että se mahtuu hyvin ja huomaamattomasti parvekkeen nurkkaan. Ulospäin se ei näy lainkaan.

Tarkistimme aina välillä taloyhtiön ohjeista, että kaikki menee varmasti sääntöjen mukaisesti. Sähköt asentaja veti maadoitetusta pistorasiasta parvekkeen alapuolella olevan terassin ulkoseinästä. Kondenssiveden hän johti sadeveden poistoon terassin eteen. Sekä sähköjohto että kondenssivesiletku piti viedä terassin lattian lävitse.

Minua jännitti hieman, miltä putket, letkut ja piuhat tulevat näyttämään. Hyppivätkö ne silmille? Tein töitä alakerrassa, ja kun menin katsomaan työn tuloksia, yllätyin iloisesti. Hyvältä näytti sekä makkarissa, parvekkeella että terassilla. ”Ei me huonoa tehdäkään”, asentaja totesi.

Hiljainen ja helppo käyttää

Entä sitten se pumppu, miten se toimii? Tätä kirjoittaessa tiedän vain sen, että laite on tosi hiljainen. Kun ilmalämpöpumppu on päällä, kuuluu vain pientä hurinaa, toki puhallinnopeudesta riippuen. Emme ole päässeet vielä kunnolla käyttämään laitetta. Taloyhtiössämme saa käyttää ilmalämpöpumppua vain touko-syyskuussa, eikä käytölle ole tarvettakaan ennen kesähelteitä.

Asentaja kertoi, että viilennykseen riittää ilmalämpöpumpun viilennyslämpötilan säätö vain pari astetta ulkoilmaa kylmemmäksi. Sisäilma tuntuu heti viileämmältä ja raikkaammalta. Laite poistaa myös kosteutta huoneilmasta, joten sekin helpottaa tukalaa oloa. Kesähelteellä jo pieni suhteellisen kosteuden aleneminen vaikuttaa huomattavasti asumismukavuuteen.

Laitteemme on energiapihi ja kuluttaa sähköä sen verran niukasti, että viilennystoiminnon käyttö helteellä maksaa alle euron päiväsä. Luin jostakin, että se olisi noin 50 senttiä. Mutta sehän riippuu toki siitä, millä hinnalla kukin sähkönsä ostaa. Itse satuin tekemään meille edullisen määräaikaissopimuksen hyvissä ajoin ennen kuin sähkön hinta ponnahti ylös.

Ilmalämpöpumpun käyttö ei ole vaikeaa. Kaukosäätimessä on useita toimintoja mutta sitä on yhtä helppoa käyttää kuin television kaukosäädintä.

Nyt sitten vain kesää odottelemaan. Kiva, kun voimme vihdoin nukkua helteellä kotonakin viileässä makkarissa. Aiempina kesinä olemme paenneet kuumuutta milloin hotelliin, milloin mökille ja tietenkin puljanneet mahdollisimman paljon järvessä ja meressä. Viime kesänä satuimme majailemaan kaikkein helteisimmän viikon Längelmäveden rannalla vuokramökissä, jossa oli ilmalämpöpumppu. Nukuin siellä kuin tukki.

Jos ilmalämpöpumpun hankinta rivi- tai kerrostaloasuntoon kiinnostaa, lue vinkkini täältä.

Kuinkas sitten kävikään…

Ilmalämpöpumpun käyttöönotto ei sujunut aivan ongelmitta. Helle alkoi mutta laite ei suostunut jäähdyttämään. Lue täältä, mikä meni pieleen ja mikä voi olla vikana, jos ilmalämpöpumppu ei viilennä.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

2 Replies to “Viilentävä ilmalämpöpumppu rivitalokotiin – nyt saa kuuma kesä tulla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *