Uusi ihanuus olohuoneessa: kaunis, kestävä ja ajaton villamatto

Kaupallinen yhteistyö: VM Carpet

Olen hiippaillut olohuoneessa haltioituneena monta päivää. Pitkäaikainen sisustushaaveeni on vihdoin toteutunut. Olohuoneessamme on ajaton, yksinkertaisen kaunis, iso vaalea villamatto.

VM Carpetin HAIKU-matto on ihanan levollinen. Sen pintaa koristavat rytmikkäästi kohoilevat sidosraidat, jotka tuovat mieleeni hiljalleen väreilevän järvenpinnan. Minimalistisesta matosta huokuu rauha ja harmonia. Jaksan katsella sitä vaikka kuinka kauan. Välillä taas tuumin, että matto on kuin lämmin villapusero lattialle levitettynä. Melkein tekee mieli kääriytyä siihen. Pehmeän matto tuntuu mukavalta jalkojen alla ja sen päällä on mukava istuskella ja tallustella sukkasillaan tai paljain jaloin.

HAIKU on osa DUO-mallistoa, jonka VM Carpet on julkaissut yhteistyössä suunnittelija Elina Heleniuksen kanssa. Tässä mallistossa useita, toinen toistaan upeampia villamattoja.

HAIKU

Katselin HAIKUA netistä monta kuukautta, ja ihastukseni vain vahvistui päivä päivältä ja viikko viikolta. Matto tuntui heti ”omalta” ja aloin asetella sitä mielessäni olohuoneeseemme. Minähän saan touhuta näissä sisustusjutuissa yleensä ihan omin päin. Perheen miespuoliset jäsenet eivät juurikaan kiinnitä huomiota sisustuksellisiin yksityiskohtiin. He tuskin huomaisivat, vaikka hommaisin meille pinkin maton. Tai no, ehkä he silloin havahtuisivat.

Mattoa on kolmea eri kokoa ja värejä on valkoisen lisäksi beige, kupari, harmaa ja musta. Oma lempparini olohuoneeseen oli alusta asti valkoinen. Harmaan olisin voinut valita keittiöön ja eteiseen ehkä beigen.

En kuitenkaan ihan uskaltanut luottaa pelkkään tuntumaan, vaan kävin katsomassa ja hypistelemässä mattoja VM Carpetin tehtaanmyymälässä Vantaan Tammistossa. HAIKU oli, ja on, luonnossa vielä kauniimpi kuin kuvissa. Ja mikä mukavinta, pääsin tekemään sen tiimoilta yhteistyötä VM Carpetin kanssa.

DUO

DUO-nimi viittaa siihen, että malliston matot ovat kaksipuoleisia eli niitä voi käyttää molemmin puolin. Tykkään itse juuri siitä, että matosta voi tarvittaessa kääntää uuden puhtaan puolen esiin. Se on kätevää ja pidentää maton käyttöikää.

Yleensä VM Carpetin matot ovat pohjattuja, jolloin niitä voi käyttää vain yksi puoli ylöspäin. Toki siinäkin on omat etunsa: matto pysyy ryhdikkäinä lattialla eikä lähde liukumaan jalan alla. Meillä on pohjattu Elsa-villamatto eteisessä, ja se on osoittautunut sinne aivan nappivalinnaksi.

DUO-matot ovat helppohoitoisia, kestäviä ja ekologisia. Nostan hattua sille, että VM Carpet on säilyttänyt tuotantonsa kotimaassa. Vuonna 1973 perustettu perheyritys toimii yhä Pohjanmaalla, Lappajärven rannalla, jossa myös DUO-matot valmistetaan parhaista luonnonmateriaaleista ja viimeistelellään käsityönä. Voin rehellisesti sanoa, että laatu todella näkyy jokaista yksityiskohtaa myöten.

Valinta

Tällä kerralla maton valitseminen oli poikkeuksellisen helppoa. Usein pähkäilen ja veivaan mattoja edestakaisin ja tunnen olevani ihan hakoteillä. On hirveän vaikeaa tietää ja päättää, mikä huoneeseen tai tilaan sopii ja mitä haluan – varsinkaan näkemättä mattoa siinä paikassa, mihin sitä olen kaavaillut.

HAIKU-matossamme yhdistyy kolme asiaa, joita olen matoissa aiemmin arastellut ja joita nykyään rakastan. Nimittäin luonnonvalkoinen väri, villa ja iso koko. Olen vihdoin oppinut, kokemuksen kautta, ettei näitä ominaisuuksia tarvitse pelätä.

Villa

Kuvittelin joskus aiemmin, että villamatto on vaikeahoitoinen ja arka. Ei ole. Villa hylkii luonnostaan likaa sisältämänsä villarasvan ansiosta, mikä tekee siitä helppohoitoisen. Matto pysyy puhtaana säännöllisellä imuroimisella ja sitä voi huoltaa myös tuulettamalla ja talviaikaan lumipesulla. HAIKUn pinnalla imurinsuulake liukuu kevyesti ja kuteet suorastaan ohjaavat sitä oikeaan suuntaan.

Villamatto ei sähköisty eikä ime pölyä itseensä. Laadukkaasta villasta valmistettu matto on pitkäikäinen ja ekologinen ja kestää äidiltä tyttärelle, tai kuten meidän perheessämme äidiltä pojalle. Sitä voi käyttää vuodesta toiseen ja jos vaihtelunhalu yllättää, matolla on arvoa myös käytettyjen tuotteiden markkinoilla.

Valkoisuus

Olen aina ihastellut matoissa valkoista väriä, mutta ennen en voinut kuvitellakaan hankkivani meille valkoista mattoa. Sehän likaantuu alta aikayksikön. No, tämäkään ei välttämättä pidä paikkaansa. Villaisena valkoinenkin matto on kokemukseni mukaan mahdollista pitää puhtaana – tosin eteiseen tai keittiöön en ehkä valkoista laittaisi. Työhuoneessani on ollut vaalea villamatto monta vuotta ja yhä vain se näyttää puhtaalta.

Nyt jännitin vähän sitä, näyttääkö valkoinen matto liian kovalta olohuoneessa. Turhaan huolehdin, HAIKU ei ole vitivalkoinen, vaan pehmeä luonnonvalkoinen. Matossa on kivana yksityiskohtana harmaa kanttaus, joka sopii hyvin sohvamme väriin. Sitä en etukäteen tajunnutkaan, kanttauksen väri tuli iloisena yllätyksenä.

Koko

Meillä on ollut olohuoneessa pitkään aivan liian pieni matto. Kesti kauan ennen kuin oivalsin sen. En vain jotenkin uskaltanut kokeilla ja ostaa isompaa mattoa, vaikka sisustusoppien mukaan maton on hyvä olla tarpeeksi iso ja ulottua sohvan alle.

Vasta vuoden verran olohuoneessa on ollut riittävän iso, 200 x 300 cm kokoinen matto, enkä pienempää tahtoisi sinne enää laittaakaan. Koko olikin tällä kerralla helppo päättää. Maton sopiva koko on toki makuasia, mutta omiin silmiini olohuoneemme näyttää isommalta ja avarammalta, kun mattokin on kunnollisen kokoinen. Ainoa huono puoli, jonka isosta matosta keksin, on se, että sitä on vaikeampaa viedä ulos tuulettumaan tai lumipesuun.

Mattorakkaus

Tuntuu, että olohuone on nyt saanut pisteen i:n päälle. HAIKU-matto ei ole vain anonyymi, huomaamaton pehmike sohvan edessä, vaan yksinvärisenä ja pelkistettynäkin oikea olohuoneen kruunu. Sisustajan silmää miellyttää se, että matolla on omanlaisensa luonne ja tunnelma.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *