Helppo ja nopea joulusiivous

Onko sinulla tapana tehdä kotona suursiivous ennen joulua? Tunnustan, että itse en ole varmaan koskaan tehnyt isoa ja perusteellista joulusiivousta. Tavallinen pikasiivous riittää meidän perheelle mainiosti.

Minusta tuntuisi hassulta siivota koko koti lattiasta kattoon siksi, että joulu tulee kylään. Ihan kuin joulua, tai ketään muutakaan, kiinnostaisi se, ovatko kotimme vaatehyllyt ojennuksessa ja kylppärin kaakelit puunattu.

Valmistelemista riittää muutenkin, eikä joulun tarkoitus ole uuvuttaa ihmistä. Mieluummin käytän rajallisen ajan muihin jouluvalmisteluihin, kuten leipomiseen. Joululeivonnaisista tulee ihana tuoksu ja tunnelma kotiin. Leivomme lasten kanssa joka vuosi jouluksi piparimökin, pipareita ja pikkuleipiä, samoin mehevän taatelikakun. Taatelikakku on uinut kuin huomaamatta joulunajan kahvipöytäämme ja kuuluu sinne nykyään itseoikeutetusti.

Tykkään tehdä joulua pikkuhiljaa, rennosti, omaan tahtiini ja virittäytyä vähitellen joulutunnelmaan. Olen karsinut kaikki pakot pois. Sen mitä teen, teen siksi, että haluan ja pidän asiaa tärkeänä. En siksi, että niin kuuluu tai pitää tehdä.

Stressitön pikasiivousmenelmä

Oma siivoustapani perustuu inspiraatioon, hetken mielijohteeseen ja havaintoihin. Harrastan pieniä, 10-15 minuutin siivoustuokioita useina päivinä viikossa. Siivoilen kuin huomaamattani, toisella kädellä ilman sen kummempia suunnitelmaa tai operaatiota niitä paikkoja, jotka näyttävät tarvitsevan siivoamista tai jotka ovat ”vuorossa”.

Koti pysyy perussiistinä, kun sitä siivoilee lyhyissä pätkissä pitkin viikkoa. Opin vastikään Hesarista, että tällaista siivoustapaa kutsutaan ”pikasiivousmenetelmäksi”. Ollakseen menetelmä se tosin vaatii suunnitelmallista ja järjestelmällistä systeemiä, jota minulla ei ole.

Saatan puhdistaa keittiön altaan, hanan ja kaapinovet sillä välin, kun odotan, että aamutee hautuu. Toisena päivänä voin sipaista kylppärissä hanan, altaan ja pöntön siisteiksi, kun olen iltapesulla. Imuriin tartun useamman kerran viikossa ja vedän eteisen ja keittiön lattiat puhtaiksi. Nämä huoneet vaativat useammin imurointia, sillä niihin kertyy helposti muruja, hiekkaa ja muuta pikkuroskaa,

Muut lattiat imuroin ja moppaan yleensä kerran viikossa. Siihenkään ei kauaa mene, kun siivoan alakerran yleensä yhdellä kerralla ja yläkerran toisella. Siivousliinoja on keittiössä, vessassa ja kylppärissä ja niihin on helppo tarttua, jos peili on täynnä sormenjälkiä tai lika hyppii jossakin muualla silmille.

Käytän perussiivoukseen harvoin tuntikausia tai puolta päivää yhteen menoon. Meillä ei esimerkiksi ole ollut tiettyä, ennalta määriteltyä viikkosiivouspäivää enää vuosiin. Silti koen, ettei kotonamme ole erityisen sekaista. En viihdy sekasotkussa arkena enkä jouluna.

Joskus toki inspiraatio iskee ja silloin voin siivota koko päivän, jopa useamman. Niin saattaa käydä, kun pesen ikkunoita, raivaan kaappeja tai olen lainannut tekstiilipesurin. Siivous lähtee vyörymään lumipallona paikasta toiseen ja minä sen mukana.

Mutta joulusta aion selvitä pikaisella pätkäsiivoamisella. Se on ihanan stressitöntä.

Tunnelmallista ja leppoisaa joulunalusaikaa!

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *