Höyrypesurilla koko koti puhtaaksi

Jos tänä kesänä ei olisi ollut niin paljon sadepäiviä, tuskin olisin tullut siivonneeksi koko asuntoa kylppäristä keittiöön ja ovista ikkunoihin. Lainasin nimittäin ystävältäni höyrypesurin erääksi sateiseksi viikonlopuksi, koska halusin puhdistaa kylppärin pinttyneet kaakelit kunnolla.
 
Höyrytin kylppäriä monta tuntia: kaakelit ja kaakeleiden välit, lattian laattapinnat, suihkukaapin seinät, lavuaarin, hanat, peilikaapin, pyykkikaappien ovet. Vehje osoittautui todella näppäräksi, ja pinnat puhdistuivat silmissä.
 
 
Höyrypesurissa on pieni, irrotettava säiliö, joka täytetään vedellä. Johto seinään, ja viiden minuutin kuluttua vempain on lämmittänyt veden ja pesuri on käyttövalmis. 100-asteinen höyry irrottaa tehokkaasti rasvaisen ja muun pinttyneen lian. Erityisesti tykkään siitä, että höyryllä puhdistaminen on ekologista ja hygieenistä. Mitään pesuaineita ei tarvita, vettä vain.
 
 
Innostuin koko ajan enemmän ja siivousprojektini lähti lapasesta, kuten minulla usein tahtoo käydä – silloin harvoin, kun siivoamisesta innostun.  Pyysin viikon lisäaikaa pesurin lainalle, ja kun sateisia päiviäkin tuli sopivasti lisää, etenin keltaisen siivousapulaiseni kanssa pikkuhiljaa huoneesta toiseen. Puhdistin sillä suunnilleen kaikki pinnat lukuun ottamatta parkettilattioita ja maalattuja seiniä.

Vähän olisi kyllä tehnyt mieli pestä myös lattiat, mutta en uskaltanut kokeilla edes pieneen plänttiin. Meillähän uudistettiin lattiat viime kesänä, enkä halunnut ottaa sitä riskiä, että mokaisin. 

Valmistajan sivuilla sanotaan, että laminaatti- ja parkettilattioita voi puhdistaa, kunhan tekee sen varovaisesti: käyttää paksua puhdistusliinaa kaksin- ja nelinkerroin ja annostelee höyryä hillitysti. Ainakin tässä käyttämässäni laitteessa on eri höyrytasoja. Lammikoita ei saa tulla lattialle. Höyry voi aiheuttaa vahinkoa parketille tai laminaattilattialle, jos se pääsee tunkeutumaan rikkoutuneen lakkapinnan, lautarakojen tai turhan kovan höyryttelyn takia puuhun asti.
 
 
Kylppärin jälkeen eniten puhdistettavaa oli keittiössä. Kaakeleista ja etenkin kaakelisaumoista irtosi paljon likaa, vaikka olin mielestäni siivonnut niitä suht säännöllisesti. Pesurissa on useita harjaksia ja suuttimia, ja vaihtelin niitä siivottavan kohteen mukaan. Kaakeleiden välit putsasin messinkiharjaksilla.

 

 

Keittiön kaappien ovet, lavuaarin ja hanan, roskiskaapin sisäpinnat ja kivitason puhdistin suuttimen päälle vedettävällä puuvillaliinalla. Kivaa ja helppoa! 

Ilta-aurinko sattui sopivasti valaisemaan keittiön siivouksen jälkeen. Keittiö näytti huomattavasti puhtaammalta ja valkoisemmalta kuin ennen siivousta.
 
 
 
Seuraavaksi puhdistin kaikkien huoneiden ovet. Koskahan olen viimeksi puhdistanut ne ylhäältä asti? Ovet alkoivat suorastaan hohtaa. 

Vähän piti varoa, etten vahingossa päästänyt höyryä ulos silloin, kun sitä ei tarvittu. Sata-asteinen höyry ei varmasti tuntuisi hyvältä iholla. Onneksi kahvassa on lapsilukko. Napsaisin sen päälle aina, kun laskin pesurin pois käsistäni.
 

 

Välillä oli pakko pitää pesutauko, sillä kaikki kolme puhdistusliinaa olivat likaisia. Pesin ne pyykkikoneessa 60 asteessa ja kuivatin. Seuraavana päivänä pääsin taas jatkamaan.
 
 
Alakerran pikkuvessassa siivosin käytännössä kaiken, lattian, seinät, lavuaarin, kaapin. Lopulta etenin ulos asti: ulko-ovi ja varaston ovi saivat tehopesun.
 
Laitoin liinat taas pesuun, ja ajattelin, että homma on siinä. Mutta taas tuli pilvinen päivä, ja päätin pestä vielä ikkunat. Siinä menikin melkein puoli päivää. Höyrypesurilla ikkunanpesu kävi kätevästi, mutta aikaa kului siihen, kun piti raivata tavaroita ikkunoiden edestä ja aukoa ikkunoita, jotta sai kaikki neljä pintaa kustakin ikkunasta puhdistettua.
 
 
Kerrankin oli hauskaa siivota! Hauskinta oli se, etten suunnitellut siivoavani koko asuntoa. Se vain tapahtui, melkein huomaamatta. Uskomattoman monipuolinen siivouskaveri tämä pesuri, puhdistaa melkein mitä vain. Hmm, onkohan minusta tulossa välineurheilija? Alkukesästä innostuin jo voikukkapihdeistä, jotka nekin osoittautuivat todella käteviksi. Niistä kirjoitin täällä.
 
Katselin rautakaupassa, että höyrypuhdistimien hinnat liikkuvat noin 130 – 440 eurossa riippuen siitä, kuinka paljon hienouksia laitteeseensa haluaa. Tämä malli taitaa maksaa suunnilleen 240 euroa. Ensikokemus oli niin hyvä, että voisin harkita pesurin hankkimista ihan omaksi. Puhdas koti tuoksuu ja tuntuu ihanan raikkaalta!

Toivotaan kuitenkin, että loppukesä on kaunis, aurinkoinen ja lämmin! Ettei tarvitse enempää siivoilla 🙂
 
ps. Tässä jutussa ei ole tehty kaupallista yhteistyötä, vaikka pesurin merkki näissä kuvissa vilahteleekin.
 
 
Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

0 Replies to “Höyrypesurilla koko koti puhtaaksi

 1. Heh, niin kaipasi meidänkin koti 🙂 En muista koskaan puhdistaneeni esim. kylppäriä tai keittiötä näin perusteellisesti. Tuli tosi hyvä mieli, kun sain tehtyä. Iloista päivän jatkoa sinulle!

 2. Minulla on ollut höyrypesuri jo muutaman vuoden ja kerran kuussa pesen sillä kaiken. Lattiat on vinyyliä ja kiveä, joten lattiatkin menee. Höyryllä olen kerran saanut palohälyttimenkin huutamaan…ei muuten haittais, mutta hälytys menee suoraan vartiointiliikkeeseen ja siitä tieto miehelle maailmalle…no onnkesi hän oli kehoittanut soittamaan minulle ennekuin laittoivat palomiehet kylään 😉
  Nyt haaveilen siitä yksistään lattioille tarkoitetusta pesurista (ois helpompi ja nopeampi, kuin tuolla nykyisellä) ja varsinkin pesurista, jolla voi pestä sohvat ja matot eli tekstilipesurista <3
  Mukavaa alkanutta viikkoa, joka täällä alkaa sateisena ja harmaana….siis siivouskeli 😉

 3. Voi että, olisipa kiva, jos tosiaan olisi oma pesuri myös tekstiileille ja lattioille. Sujuisi siivoaminen suit sait. Vaan missäköhän niitä kaikkia säilyttäisi? En oikein kekkaa meiltä mitään paikkaa, mihin mahtuisivat… Sinä olet sitten jo konkarikäyttäjä. Ilmeisesti täällä on itseni lisäksi kuitekin paljon muitakin sellaisia, jotka eivät vielä ole pesuria kokeilleet tai hankkineet – ainakin jos heränneestä kiinnostuksesta voi päätellä. Tuli varsinainen lukijaryntäys ja keskustelukin virisi muilla foorumeilla 🙂
  Harmi, jos teillä sataa… Meillä paistaa ihanasti aurinko (vihdoin) ja eilenkin oli niin hieno sää, että menin ja pesin matot. Nyt vain odotellaan, että auringonpaiste jatkuu ja kuivavat…
  Iloista viikon alkua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *