Jouluisa britapiirakka – näin vältät mokaamasta marenkia

Leivoin herkullisen jouluisan britapiirakan. Siitä tuli sisältä ihanan mehevä ja pinnalta sopivan rapsakka. Mutta säilytyksen kanssa kannattaa olla tarkkana, jotta marenki ei katoa. Katso tästä ohje ja vältä tekemästä samaa virhettä kuin itse tein.

Kaipasin tänä vuonna jotakin vaihtelua perinteisiin joululeipomisiini. Löysin somesta houkuttelevan jouluisan britapiirakan reseptin, joten pyöräytin sellaisen. Alimmaisena on mehevä kakkupohja, sen päällä raikas rahkatäyte luumusoseineen ja päällä rapsakka marenki.

Piirakasta – tai kakusta, miten sitä nyt haluaakaan nimittää – tuli sisältä ihanan mehevä ja pinnalta juuri sopivan rapsakka. Kunnes…

Tein virheen ja pakkasin puolet piirakasta mukaan tuliaiseksi. Ei olisi kannattanut. Tai ainakin olisi pitänyt jättää se peittämättä. Marenki nimittäin kirjaimellisesti suli pois. Sen jälkeen rapeudesta ei ollut tietoakaan. Arvaa, oliko noloa, kun asetin britapiirakan kahvipöytään ja koko komeus oli lätistynyt suunnilleen pannukakun näköiseksi.

Vahingosta viisastuu, ja tiedänpä nyt, että britapiirakkaa ei pidä peittää millään. Se säilyy kotona huoneenlämmössä sellaisenaan pari päivää – jos ei tule syödyksi sitä ennen. Yllättävää kyllä, myös pakastimessa marenki säilyy kokemukseni mukaan rapsakkana. Jos siis haluat tehdä britapiirakan etukäteen, voit hyvin pakastaa sen palasina.

Kun otat piirakan pakastimesta, anna sen sulaa huoneenlämmössä ilman, että peität sitä millään. Näin marenki ei pääse kostumaan ja sulamaan.

Tästä reseptistä tulee reilu määrä piirakkaa. Jos vähempikin riittää, voit hyvin tehdä puolikkaan annoksen.

Jouluisa britapiirakka

Pohja

225 g margariinia
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
4 keltuaista
1 muna
4 dl jauhoja
3 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
1,5 dl maitoa
1 1/2 tl kanelia

Täyte

200 g vaniljarahkaa
200 g tavallista rahkaa
1 kananmuna

250 g luumumarmeladia

Marenki

4 valkuaista
2 dl sokeria

Tee näin:

Pohja

  • Vuoraa uunipelti tai kakkuvuoka leivinpaperilla ja laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  • Vaahdota huoneenlämpöinen margariini, sokeri ja fariinisokeri. Lisää joukkoon keltuaiset ja kananmuna yksi kerrallaan huolellisesti vatkaten.
  • Yhdistä toisessa kulhossa kuivat aineet ja lisää ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Aloita ja lopeta jauhoseoksella. Sekoita tasaiseksi.
  • Levitä taikina uunipellille/ vuokaan.

Täyte

  • Sekoita rahkat ja kananmuna kulhossa tasaiseksi seokseksi. Lusikoi täyte pohjan päälle.
  • Pursota tai lusikoi täytteen päälle luumumarmeladi.

Marenki

  • Mittaa kulhoon valkuaiset ja sokeri. Vaahdota, kunnes marenkivaahto on paksua ja kiiltävää ja pysyy kulhossa, vaikka käännät sen ylösalaisin.
  • Pursota tai levitä marenki pohjan päälle. Jos pursotat marengin, tee se löyhästi ja väljästi, jotta se riittää koko piirakkaan. Marenki turrpoaa hieman uunissa.

Paista piirakkaa uunissa noin 40–45 minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja marenki saa kauniin värin.

Anna jäähtyä ja herkuttele!

Yleensä aloitan joulun leipomiset pyöräyttämällä ensimmäiseksi taatelikakun. Se säilyy hyvin, ja maku vain paranee, kun kakku saa levätä viikon tai pari. Toisinaan aloitan maustekakusta, joka sekin muhevoituu syöjiä odotellessaan. Katso kakkujen ohjeet täältä:

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *