Kevään ensimmäiset orvokit

Aloitin huhtikuun alussa pyöräilykauden. Ensimmäinen pyörälenkki keväällä on aina paras. Tuntuu mielettömän vapauttavalta viilettää pitkin sorateitä ja metsäisiä lenkkipolkuja. Vielä muutama viikko sitten hiihtelin samoilla paikoilla. Nytkin ladulla oli vielä lunta.

Auringonpaisteessa pyöräillessä tuli niin keväinen fiilis, että teki mieli poiketa puutarhamyymälään. Sekosin siellä aivan totaalisesti ja unohdin, että on vasta huhtikuun alku. Tuntui jo toukokuulta, enkä voinut vastustaa kiusausta. Niinpä sitten pyöräilin kotiin orvokkikassit ohjaustangossa heiluen.

Juu, tiedän, kevät keikkuen tulevi. Sää on huhtikuussa epävakainen ja lämpimät ilmat voivat muuttua vielä vaikka takatalveksi. Meilläkin vihmoo tänään rännänsekaista vettä, mutta onneksi orvokki voi pärjätä jopa viiden asteen pakkasessa. Jos kukat hieman nuukahtavat viileässä, auringon lämpö saa ne nopeasti piristymään.

Sen verran kuitenkin säälin orvokkeja, että nostan ruukut sisälle, jos tulee kylmiä öitä. Päivisin lämpötila on onneksi pysytellyt tukevasti plussan puolella.

Orvokit ovat keväästä toiseen ensimmäisiä kukkia, joita istuttelen ulos ruukkuun, narsissien lisäksi. Ne ovat siinä mielessä sopuisia, että ne viihtyvät sekä auringossa että varjossa. Puolivarjoinen paikka on ihanteellinen.

Orvokkien lempipaikka meillä on juurikin puolivarjoinen etupiha. Siinä ne kukkivat pidempään, pysyvät vehreämpinä ja pärjäävät harvemmilla kastelukerroilla kuin paahteisemmalla takapihalla.

Samassa kevätinnostuksen puuskassa sain muuten vihdoin otettua jouluvalot pois ulkoa oven pielestä. Jep, parempi myöhään… Johto oli jäänyt jumiin lumen ja jään alle. Mutta nyt kun piha on sulanut, sain käärittyä valot varastoon.

Vaihdoimme miehen kanssa myös kesärenkaat autoon, koska kaikki tiet ovat olleet täällä jo pitkään sulia, enkä halua rapistella nastoilla menemään. Autosta puheenollen, miehellä kevät oireilee kovana autokuumeena. Hän haaveilee pikapista, sellaisesta jykevästä lava-autosta, jolla voisi kuljettaa venettä. Saa nähdä, kuinka käy.

Tähän asti olemme joutuneet vuokraamaan vetoauton veneen kuljetuksia varten. Olisi kyllä ihanaa päästä tulevana kesänä uudestaan lomailemaan Päijänteelle, etenkin ihanalle laguunille Isohietaan. No joo, pompin näköjään asiasta toiseen, kun kesä kummittelee jo mielessä.

Nyt on hyvä mieli, kun on jotakin väriä muuten ankeanvärisellä, rusehtavanharmaalla pihalla. Vielä yksi puutarhamyymälästä saamani vinkki orvokkien ystäville: Orvokit kukkivat maaliskuusta kesäkuuhun runsaammin ja kehittävät uusia nuppuja, jos nypit kuihtuneet kukat pois.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *