Kuuluuko kotona olla verhot?

Otsikon kysymykseen ei ole oikeaa tai väärää vastausta. Jokaisella on oma mielipiteensä, ja se voi myös muuttua. Aiemmin en voinut kuvitellakaan kotia ilman perinteisiä, kankaisia sivuverhoja. Nykyiseen kotiimme en sellaisia halunnut. Lue tästä, miksi, ja mitä muita vaihtoehtoja on. 

Onko sinun kotonasi verhot? Luulen, että useimpien suomalaisten kotona on. Tarkoitan sellaisia perinteisiä, kankaisia sivuverhoja, jotka roikkuvat ikkunan reunoilla tai edessä. Meilläkin on aina ennen ollut. Se oli itsestäänselvyys, koska ”kyllähän verhot kuuluu olla”.

Verhoista on paljon iloa ja hyötyä. Ne pehmentävät, luovat tunnelmaa ja tuovat kodikkuutta. Ne tarjoavat näkösuojaa ja suodattavat valoa ja niillä voi pimentää huonetta.

Kyseenalaistin verhojen tarpeellisuuden, kun muutimme uuteen kotiin. Sivuverhot eivät ole sisustuksen kannalta mitenkään välttämättömiä. Jos ikkunat ovat isot ja korkeat, perinteiset verhoratkaisut eivät välttämättä edes toimi.

Esimerkiksi olohuoneessamme on nyt ikkunapintaa yhdellä seinällä koko seinän leveydeltä. Jos siihen laittaisi sivuverhot, ne olisivat auki ollessaankin osittain ikkunoiden päällä. Sitä en halua. Haluan, että ikkunoista näkyy mahdollisimman paljon maisemaa.

Muitakin syitä on. Minusta on mukavaa, että koti on selkeä ja yksinkertaisesti sisustettu. Silloin kauniit rakenteet pääsevät paremmin oikeuksiinsa ja tila tuntuu ilmavammalta. Karsastan myös verhotankojen asennusta ja sitä, että niiden takia pitäisi porailla reikiä seinään.

Tykkään kotimme ikkunoista tosi paljon, ja niiden peittäminen tai edes kehystäminen verhoilla olisi sääli.

Vaikka luovuin perinteisistä verhoista, tarvitsemme kotiin toki näkösuojaa, suojaa auringon häikäisyltä ja lämmöltä sekä pimennystä yöaikaan. Myös äänimaailman pehmentämiseen tarvittiin jotakin. Onneksi muitakin vaihtoehtoja on kuin sivuverhot.

Tilalle vekkiverhoja ja lamelleja

Olohuoneen pääikkunoissa meillä on lamelliverhot. Lamelliverho on mielestäni kaunis ja linjakas ja sopii hyvin isoihin, korkeisiin ikkunoihin. Sisään tulevan valon määrää ja näkösuojaa voi säädellä helposti pystylamellien kääntökulmaa muuttamalla. Lamellit voi myös vetää kokonaan sivuun, kuten perinteiset verhot konsanaan.

Muihin ikkunoihin asensimme kankaiset, valoa läpäisevät vekkikaihtimet, jotka ovat mielestäni pehmeämmät ja kodikkaammat kuin tavalliset sälekaihtimet. Ne ovat todella näppärät, koska kaihtimia voi liikutella auki ja kiinni sekä ylhäältä että alhaalta. Kaihdin voi olla kokonaan tai osittain auki ja missä kohtaa ikkunaa tahansa. Näkö- ja häikäisysuojaa voi siis säätää hyvinkin tarkasti tarpeen mukaan.

Makuuhuoneisiin asensimme pimentävät vekkikaihtimet. Ikkunan väliin asennetut kaihtimet pimentävät todella tehokkaasti huoneen kesälläkin, vaikka ulkona on valoisaa läpi yön. Myöskään katulamppujen kajo ei pääse häritsemään unta. Lisäksi pimennyskaihdin parantaa ikkunan energiatehokkuutta, sillä kennokankaassa on eristävät ilmataskut. Talvisin kaihdin estää kylmän ilman siirtymistä sisätiloihin ikkunalasin läpi ja kesäisin se heijastaa suuren osan auringon lämpösäteilystä takaisin ulos.

Yhteen makuuhuoneen ikkunaan kaihdinta ei tosin voitu asentaa ikkunan väliin, ja sen kanssa oli aluksi hieman haasteita.

Arvaa mikä hyvä puoli verhottomuudessa vielä on? Huoneilma tuntuu raikkaammalta, kun ei ole veroja keräämässä pölyä. Säästyn myös verhojen pesemiseltä ja silittämiseltä.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *