Näin onnistut kattovalaisimen asennuksessa

Voiko kattovalaisimen asentaminen olla koskaan helppoa? Olen tuskaillut kattovalaisinten kanssa lukemattomia kertoja ja miettinyt, että ne ovat vaikeimpia asioita kodin sisustamisessa. Vuosien myötä olen oppinut yhden takuuvarman konstin helpottaa asennusta. Kerron siitä tässä postauksessa.

Omaan kotiin sopivan kattovalaisimen löytäminen on mielestäni vaikeimpia asioita sisustamisessa. Valikoimaa on valtavasti ja asennustavat vaihtelevat valaisimen ominaisuuksien ja muodon mukaan.

On riippuvalaisimia, plafondeja, kohdevalaisimia, alasvaloja, kiskovalaisimia. Valaisin voidaan asentaa koukkukannen tai jakorasian päälle tai suoraan kattopintaan, se voidaan upottaa kattoon tai se voi olla pinta-asennettava. Onkohan vielä muitakin tapoja?

Olen tuskaillut kattovalaisinten kanssa lukemattomia kertoja ja joutunut myös palauttamaan ostamiani valaisimia siksi, että niiden asennustapa on ollut kotimme asennussysteemeihin sopimaton tai muuten turhan monimutkainen meille.

Valaisimen kuin valaisimen saa toki kytkettyä kattoon, jos tilaa sähköasentajan ja on valmis maksamaan työstä. Kaikenlaisia valaisimia ei saakaan itse asentaa. Oma periaatteeni on se, että valaisimen pitää olla sellainen, että sen saa itse asennettua. Jos omat taitoni eivät riitä, mies yleensä hoitelee homman.

Kun muutimme kesällä uuteen kotiin, halusin sinne vain oikeasti helposti asennettavia kattovalaisimia. Niitä ei ollut ihan vaivatonta löytää. Olimme kolme kuukautta ilman kattolamppuja, mutta eipä niitä valoisaan kesäaikaan juuri tarvinnutkaan. Pärjäsimme hyvin pöytä- ja lattiavalaisimilla.

Nyt olen asentanut meille jo kolme kattovalaisinta. Niiden saaminen kattoon on ollut suorastaan naurettavan helppoa. Syy on se, että käytän nykyään yksinkertaista valintakriteeriä lamppuja ostaessani.

Onko valaisimessa koukkukiinnitys ja pistotulppa?

Valaisimen miellyttävä ulkonäkö ja hyvä laatu ovat tietysti tärkeitä, mutta en tee valintaa pelkästään niiden perusteella. Kun löydän mieluisan valaisimen, tarkistan ensimmäiseksi, miten se asennetaan. Jos valaisinta ei asenneta koukkukannen päälle tai jos tieto asennustavasta puuttuu, hylkään kyseisen valaisimen tylysti. Suosittelen, että sinäkin tutustut valaisinten asennustapoihin ja mahdollisiin ohjeisiin ennen kuin tilaat uuden valaisimen. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

Suomessa talojen kattojakorasioiden päälle asennetaan tyypillisesti koukkukannet, joissa on ripustuskoukku ja pistorasia valaisimen pistotulpalle. Näin on meidänkin kotonamme. Jos valaisin on suunniteltu koukkukannen päälle asennettavaksi, se on helppoa ja nopeaa kytkeä itse. Valaisin vain ripustetaan koukkuun ja pistotulppa tuupataan pistorasiaan. Toki joskus joutuu vähän askartelemaan ja kasailemaan valaisimen osia paikoilleen.

Mistä ja miten voi löytää valaisimia, joissa on koukkukiinnitys ja pistotulppa? Haeskelemalla valaisinmyymälöistä, sisustusliikkeistä, rautakaupoista ja selailemalla valaisinverkkokauppojen valikoimia. Asennustavan selvittäminen vaatii välillä vähän vaivaa, sillä se ei suinkaan aina selviä tuotetiedoista eikä asiakaspalvelukaan aina osaa vastata.

Olen viime aikoina selannut satoja valaisimia. Tietyistä liikkeistä tai tuotemerkeistä löytyy lähes takuuvarmasti koukkukiinnityksellä ja pistotulpalla varustettuja kattovalaisimia. Tällaisia ovat esimerkiksi Sessak, Innolux ja Valaisin Grönlund. Myös Airamilta olen sellaisia löytänyt.

Kätevä konsti on myös se, että ostat mieluisan varjostimen ja siihen erillisen ripustussarjan, joka sisältää valaisinpistotulpan ja koukkukiinnityksen. Näin tein itse, kun tarvitsin kattovalaisimeen kolme metriä pitkän johdon. Sopiva E27-kantainen ripustussarja löytyi Sessakilta.

Muista turvallisuus!
Napsauta sulake aina pois päältä ennen kuin asennat valaisinta. 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *