9 syytä matkustaa Kroatian Brelaan

Neljäs kerta Kroatiassa, ja aina vaan lumoudun paikan kauneudesta. Tällä kerralla meidät valloitti pieni ja idyllinen Brela Makarskan Rivieralla. Lomatunnelmaan on helppo humpsahtaa, kun pulikoi säihkyvän sinisessä Adrianmeressä, tekee pitkiä kävelyretkiä rantaraitilla pinjapuiden varjossa ja ahmii häikäiseviä maisemia. Lue tästä kokemuksiani Brelasta.

Voihan kevät ja matkakuume! Edellisestä reissustamme on vierähtänyt kohta vuosi ja kyllä vain alkaa tehdä mieli matkalle, ja aivan erityisesti Kroatiaan.

Olemme lomailleet Kroatiassa viime vuosien aikana neljä kertaa. Kohteen valitseminen on ollut jokaisella kerralla vaikeaa, sillä houkuttelevia vaihtoehtoja on maassa niin paljon. Viime kerralla päädyimme pitkällisen pohdinnan jälkeen Brelaan. Emme tienneet paikasta etukäteen juuri mitään, mutta se valloitti meidät täysin. Lue tästä, miksi.

Turkoosinsininen meri, kristallinkirkas vesi

Brelassa meri on läsnä joka paikassa ja kaiken aikaa. Adrianmeri säihkyy turkoosinsinisenä pinjapuiden takana ja vesi on niin kirkasta, että pohjan pienet kivet ja uiskentelevat kalat näkyvät kauas.

Jos nautit uimisesta, snorklaamisesta tai ihan vain merimaiseman katselemisesta, tykästyt varmasti tähän sympaattiseen kylään. Pieni keskusta ja rantakatu sijaitsevat aivan merenrannalla. Merimaisemassa siintävät Dalmatian saaristo ja Hvarin ja Bracin saaret.

Hurmaavat uimarannat

Brelan tunnetuin ja kehutuin ranta, Punta Rata sijaitsee noin kilometrin päässä kylän keskustasta. Sinne on helppo kävellä rantaraittia pitkin. Mutta uimaan pääsee lähempänäkin, käytännössä mistä vain tekee mieli pulahtamaan. Pieniä ja vähän isompia uimarantoja on lukemattomia ja nauhanaan pitkin rantaviivaa. Makarskan Rivieralla, jossa Brelakin sijaitsee, on rantaviivaa noin 60 kilometriä.

Itse en tykkää niinkään pitkistä aavoista hiekkarannoista, vaan juuri tällaisista polveilevista, puiden varjostamista uimarannoista. Kauneuden ja vaihtelevuuden lisäksi niissä on mukavaa se, että auringonpaahteelta pääsee suojaan. Rantoja peittävät pienet, pyöreät kivet, joten suosittelen uimatossuja. Itselläni sellaiset oli mukana, mies osti paikan päältä.

Takuuvarma aurinko

Sijainti Biokovo-vuoren kupeessa suojelee Brelaa mannermaiselta ilmastolta, ja alueella nautitaan välimerellisen lämpimistä kesistä ja leudoista talvista. Kesä on pitkä ja kuuma, mutta virkistystä tuo merituuli. Auringonpaistetta on luvassa aamusta iltaan kesä-syyskuussa käytännössä takuuvarmasti, sillä lähes kaikki päivät ovat poutapäiviä.

Meidän matkamme ajoittui kesäkuun alkuun ja jo silloin lämpöä oli päivisin keskimäärin +30 astetta. Merivesi oli noin +20-asteista. Aurinko paistoi täydeltä terältä ja käytimme koko ajan suojakertoimella 50 varustettua aurinkovoidetta.

Muutamana päivänä lämmin merituuli puhalsi puuskissa niin, että vaahtopäät vaan velloivat merellä. Veneitä ei silloin näkynyt vesillä, mutta rannan tuntumassa oli vähän tyynempää ja uiminen onnistui. Koska olemme uintihulluja, pulikoimme meressä joka päivä, usein parikin kertaa.

Rento lomatunnelma

Brela on sympaattinen ja idyllinen rantakylä, jossa on helppo humpsahtaa rentoon lomatunnelmaan. Sitä en tiedä, kuinka hektinen tunnelma on pahimman turistisesongin aikaan. Vakituisia asukkaita on vajaat 2000.

Meidän makuumme kylä oli sopivan rauhallinen muttei kuitenkaan mikään hiljainen. Pientä vilskettä oli kaiken aikaa rannoilla, keskustassa, kaupoissa, kahviloissa, ravintoloissa ja venesatamassa. Silmiinpistävää oli se, kuinka siistiä kaikkialla oli. Täällä siivotaan ahkerasti, sisällä ja ulkona.

Kylässä ei ole varsinaisesti nähtävyyksiä, jos ei huikeita maisemia lasketa. Ai niin, onhan nähtävyyksiä yksi: Brelan maamerkki, Kamen Brela. Se on meressä komeileva iso kivi, joka lienee kaikessa yksinkertaisuudessaan yksi Makarskan Rivieran kuvatuimmista kohteista. Kuuluisa kivi sijaitsee Punta Rata -rannan lähellä.

Mutkaton majoitus

Monet Brelan hotelleista ovat niin pieniä, että omistajaperhe tulee helposti tutuksi. Ilmapiiri on kodikas ja mutkaton ja emännät ja isännät ystävällisiä, ainakin meidän kokemuksemme mukaan.

Majoituimme Villa King Apartments -nimisessä huoneistohotellissa, joka oli todella siisti ja viihtyisä. Asunto oli tilava, siellä oli ilmastointi (ehdoton juttu) ja terassilta oli huikeat näköalat merelle. Majapaikka sijaitsi rinteessä ja sieltä oli keskustaan ja lähimmälle rannalle muutama sata metriä – jos kulki portaita pitkin.

Portaat olivat turkasen pitkät ja melko jyrkät, joten aina emme jaksaneet paahtaa niitä pitkin hikisessä helteessä, vaan kiersimme tietä pitkin mutkan kautta. Kaikista Brelan hotelleista lienee enintään viiden minuutin matka rannalle. Mutta jos et tykkää korkeuseroista ja tallailet mieluiten tasamaalla, valitse majoitus rantakaistaleelta.

Viihtyisät pikkuravintolat

Tykkään kroatialaisesta ruuasta, koska siinä on paljon vaikutteita Italiasta. Pastaa, pizzaa ja risottoa oli useimpien ravintoloiden ruokalistoilla. Itse en syö lihaa, mutta kalaa ja muita meren antimia oli hyvin saatavilla ja ruoka oli hyvää. Hintoja en osaa enää sanoa euroissa, kun Kroatian valuutta oli vielä viime kesänä kuna. Nythän se on euro. Hintataso oli ehkä vähän Suomea matalampi.

Päivisin söimme kaupasta ostettuja eväitä huoneistomme terassilla tai keittiössä ja iltaisin kylän ravintoloissa venesataman kupeessa. Ravintolat olivat viihtyisiä ja enimmäkseen perheiden omistamia. Palvelu oli lähes joka paikassa todella ystävällistä. Illallisen jälkeen oli kiva istuskella katukahvilassa ja herkutella jäätelöä jälkkäriksi.

Mainio sijainti

Lento Helsingistä Splitiin kestää kolme tuntia ja Splitin lentokentältä on Brelaan noin 70 kilometriä. Mies varasi vuokra-auton etukäteen ja noudimme sen lentoasemalta heti maahan saapumisen jälkeen. Sinne sen myös palautimme. Ajomatka hurahti sujuvasti mennen tullen kauniita maisemia katsellen. Keskikokoisen Kian vuokraaminen viikoksi maksoi 240 euroa.

Liikennekulttuuri on Kroatiassa hieman erilainen kuin Suomessa ja ylinopeuden ajaminen näytti olevan arkipäivää. Muuten liikenne oli sujuvaa ja isot tiet hyvässä kunnossa. Aivan Brelan yläpuolella kulkee Adrianmeren rantatie, jota pitkin pääsee myös bussilla Splitiin, Makarskaan ja Dubrovnikiin.

Joka päivä emme autolla ajelleet. Teimme sightseeingin pitkin Makarskan Rivieraa ja vierailimme Makarskan kaupungissa ja rannikon kylissä ja uimapaikoissa. Samalla vakuutuin entistä enemmän siitä, että Brela on juuri meille sopiva lomapaikka.

Idylliset luonnonpoukamat

Rannikolla Brelan lähiympäristössä on upeita paikallisten suosimia luonnonpoukamia. Niitä ei ole ihan helppo löytää mutta hakeminen on vaivan arvoista. Yksi matkamme huippukohdista oli uintireissu juuri tällaiseen, vähän piilossa olevaan luonnonpoukamaan. Paikka oli häkellyttävän hieno. Auto piti jättää kauemmas tien poskeen ja loppumatkan saime kävellä ja vähän kiipeilläkin.

Rantaraitti pinjapuiden katveessa

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä mainitsen vielä yhden Brelan ehdottoman vetonaulan. Nimittäin rantaraitin tai kävelytien, jota pitkin voi kävellä rauhallisesti tai lenkkeillä vauhdikkaasti kuusi kilometriä pitkin merenrantaa.

Lenkin varrella voi tehdä maisemia ihaillessaan hauskan havainnon: jokaisella rannalla on vähintään yksi persoonallinen ja omalla tavallaan tyylikäs makeanveden suihkui.

Me kävelimme päivittäin 5-6 kilometriä pinjapuiden varjostamaa rantakatua pitkin, välillä viereiseen kylään Baska Vodaan, välillä toiseen suuntaan ohi upeiden uimarantojen. Aamupäivällä oli jo lämmintä, mutta ei vielä tuskaisen kuumaa. Reippailun jälkeen tai sen lomassa oli ihanaa pulahtaa puhtaaseen, kirkkaaseen mereen vilvoittelemaan.

Sinua voisi kiinnostaa myös postaukseni kevätmatkasta Mliniin ja Dubrovnikiin. Lue täältä:

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

4 Replies to “9 syytä matkustaa Kroatian Brelaan

  1. Meillä oli varattuna eka Kroatian matkamme, juurikin Brelaan, toukokuussa 2020. Kaikki tietää, kuinka siinä sitten kävi. Eli eka Kroatian matkamme on edelleen edessä päin.
    Ko. matka oli Tanssikoulu Antti Törmäsen järjestämä. Ovat ehkä järjestämässä tanssimatkaa Brelaan keväällä 2024.

    1. Joo, siihen aikaan kävi aika huonosti reissujen kanssa… Oho, tanssimatka Brelaan kuulostaa hauskalta! Missäköhän siellä on sopivat tilat leirille? Ehkä jossain isommassa hotellissa kenties?

    1. Nytpä tulikin vaikea kysymys. En tiedä tarkalleen. Ajelimme Brelasta kohti Tucepia ja Podgoraa ja sillä välillä se jossain oli. Olimme bonganneet rannan Google mapsista satelliittikuvan avulla enkä tiedä, onko sillä edes nimeä. Kylttejä tai muita opasteita ei ollut, ja rannalla oli vain paikallisia. Jos olette siellä hoodeilla, ehkä voitte kysyä joltakin paikalliselta. Jos vaikka näytät tuota ottamaani kuvaa ja koetat sen avulla jäljittää. Näiden luonnonpoukamien löytäminen on välillä varsinaista salapoliisintyötä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *