Toiveissa pyöreä pöytä keittiöön

Kevään valo herättää minussa pulppuavaa innostusta, ideoita ja sisustushaaveita. Enkä varmasti ole ainoa. Parhaillaan pohdin, hankkisinko pyöreän pöydän keittiöön. Sillä olisi tiettyjä etuja suorakulmaiseen pöytään verrattuna, joskin myös huonoja puolia.

Tunnetko saman kuin minä, pulppuavan kevätinnostuksen? Kutkuttava kevätaurinko herättää talven aikana horrokseen hiipuneen ja sisäänpäin kiertyneen minäni ideoimaan, suunnittelemaan, puuhastelemaan ja touhuamaan. Olen energisempi, iloisempi ja jaksavampi. Innostus tuntuu kehossa ja mielessä, enkä aina oikein malta nukkuakaan tarpeeksi – mikä ei kylläkään pidemmän päälle ole hyvä juttu.

Olemme miehen kanssa samanlaisia. Hänen kevätinspiraationsa suuntautuu veneasioihn ja kesäpaikan pihan raivaamiseen ja rakenteluun. Oma innostukseni kohdistuu kotiin, sisustamiseen, vaatteisiin, kenkiin, polkupyörään, aukeaviin kesälavoihin ja tanssiin, muutamia mainitakseni.

Olen hankkinut uusia kesävaatteita ja -kenkiä ja kierrättänyt vanhoja, siivonnut vaatekaappeja, huollattanut pyörän ja aloittanut pyöräilykauden. Kävin jopa pesettämässä auton, mitä en tee kovin usein. Olen innoissani siitä, että lapsemme sai juuri ajokortin, ja ylpeä siitä, että ihan itse opetin hänet ajamaan. Opettaminen oli kivaa ja nuori oppi nopeasti, mutta kyllä nyt on vapauttavaa päästä opetuspolkimesta eroon.

Toiveissa pyöreä pöytä

Mutta sisustusideoihin. Samalla, kun nautin aamupäivän auringossa kylpevästä keittiöstä, olen alkanut kaivata keveyttä keittiöön. Päässäni on muhinut jonkin aikaa ajatus pyöreästä ruokapöydästä.

Pyöreä pöytä olisi ilmavampi, jättäisi enemmän lattiatilaa keittiöön ja sen ympärillä olisi helppo hääräillä. Nykyinen pöytämme on yhdestä sivustaan kiinnii seinässä, joten pöydän ympäri ei pääse, eikä mahtuisikaan, kulkemaan.

Ruokapöytämme on melko massiivinen, kooltaan 190 x 90 cm ja vie turhan paljon tilaa pienehkössä keittiössämme. Emme tarvitsisi enää niin isoa pöytää, kun esikoinen on muuttanut omilleen ja perheemme pienenee tulevina vuosina entisestään.

Iso pöytä on toki mukava ja käytännöllinen, kun on vieraita, mutta eihän kotia sisusteta vieraita varten. Iso pöytäpinta kerää magneetin lailla kaikenlaista tavaraa lojumaan päälleen, kun kerran laskutilaa on.

Mikä on sopiva pöydän koko?

Nykyinen tammipöytämme on tukeva, kestävä ja kaunis ja tykkään siitä kovasti. Se on kuitenkin palvellut meitä hyvin jo seitsemän vuotta, joten ehkä raaskisin luopua siitä ja vaihtaa tilalle jotain keveämpää.

En ole vielä saanut selvyyttä siihen, minkä kokoinen pyöreän pöydän pitäisi olla. Selvää on, että se tarvitsee tilaa ympärilleen joka puolelle. Halkaisijaltaan 100-senttisen pöydän ympärille mahtuu joidenkin mielestä hyvin neljä ihmistä. Mutta onkohan se silti liian pieni?

Toiset taas sanovat, että 110-senttinen pöytä sopii parhaiten kahdelle ihmiselle ja jotenkuten neljälle. Ei auta muu kuin mennä huonekaluliikkeisiin katselemaan ja kokeilemaan, mikä koko tuntuisi sopivalta. Kovin isoa pöytää ei tosin meille mahdukaan.

Mieluummin yksi kuin neljä jalkaa

Sen tiedän, että jos meille tulee pyöreä pöytä, sen pitää olla yksijalkainen. Se sopii yli neljälle hengelle eikä lisätuoli aiheuta ongelmia. Nelijalkaisen pyöreän pöydän alla on vähemmän tilaa ja pöytä on mitoitettu käytännössä neljälle hengelle, ei enemmälle. Lisätuoli osuu aina jalan kohdalle ja se on hankalaa.

Mutta onko yksijalkainen pöytä tarpeeksi tukeva? Varmasti tukeviakin löytyy, mutta en haluaisi mitään järkyttävän jykevää jötikkää jalaksi.

Mietin sitäkin, että pyöreälle pöydälle voi olla vaikeaa löytää sopivia pöytäliinoja. Mattokin menisi uusiksi, koska pyöreä pöytä kaipaa pyöreää mattoa alleen. Se olisikin tiukka paikka, koska rakastan tätä nykyistä keittiön Rae-villamattoa.

Lue lisää kokemuksiani Rae-matosta täältä:

Kakkua kahvipoydassa

Kerro kokemuksistasi

Ideaalein vaihtoehto olisi pyöreä, jatkettava ruokapöytä. Se olisi on kätevä, kun arkisin pärjäämme pienemmällä koolla ja vieraita varten sen saisi suuremmaksi. Sopivaa jatkettavaa pyöreää pöytää en ole vielä löytänyt, mutta muita kauniita pöytiä kyllä.

Helpoin ja varmin vaihtoehto olisi ehkä sittenkin hankkia pienempi suorakulmainen pöytä. Koko 140 x 90 olisi meille sopiva. Silloin keittiössä olisi mukavammin tilaa kuin nyt.

Onko sinulla kokemuksia pyöreästä pöydästä? Mikä on ollut hyvää, mikä huonoa? Voitko suositella hyvää pöytää? Kerro! Olisi kiva kuulla. Kommentoi tähän alle tai lähetä sähköpostia sisustusilona(at)gmail.com.

Joko luit nämä postaukset?

Top 6 sisustusliikettä netissä

Luo tunnelmaa ihanilla pöytävalaisimilla

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *