Sopiiko riippuvalaisin makuuhuoneeseen? Ehdottomasti sopii, jos huonekorkeus antaa myöten. Riippuvalaisin on mielestäni tunnelmallisempi ja tuo mukavamman vivahteen sisustukseen kuin esimerkiksi kattoplafondi. Lue tästä, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun valitset kattovalaisinta makuuhuoneeseen.
Makuuhuoneessamme on vihdoin kattovalaisin. Valaisimen etsiminen ja asentaminen ei ollut ihan ensimmäisenä listalla, kun muutimme uuteen kotiin valoisana kesäaikana. Pöytävalaisin riitti makuuhuoneessa pitkälle syksyyn, ja jotenkin kattovalaisinasia vain ”jäi”.
Mutta kattovalaisin alkoi kummasti kiinnostaa, kun illat pimenivät. Halusin makuuhuoneeseen riippuvalaisimen, mielellään siron, kevyen, ilmavan, lämpöisen puun värisen. Riippuvalaisin on mielestäni tunnelmallisempi, elävöittää tilaa ja tuo mukavammin vivahdetta sisustukseen kuin esimerkiksi kattoplafondi tai -spotti.
Vähäeleiset plafondit ovat toki käytännöllisiä ja solahtavat tilaan kuin tilaan, mutta kovin kauniita ne eivät minusta ole. Turvaudun niihin lähinnä silloin, kun mikään muu ei sovi. Meillä on plafondi esimerkiksi eteisessä, koska katto on siellä matalammalla ja roikkuva valaisin olisi vääjäämättä tiellä.
Sopiva korkeus sängyn yläpuolella
Löysin nettiä selailemalla kivan, toiveitani vastaavan riippuvalaisimen, joka sopii myös yhteen ruokapöydän valaisimen kanssa. Valaisin piti koota itse kuin Ikean huonekalut konsanaan.
Kokoaminen oli helppoa, varsinkin kun olin harjoitellut jo ruokapöydän valaisimen kanssa. Näitä kahta valaisinta aikaisemmin en ole koskaan nähnyt valaisinta, joka on koottava kokonaan itse. Näppärä idea sinänsä. Näin tuotteen voi helposti lähettää postitse vastaanottajalle ilman huolta siitä, että se hajoaa matkalla.
- Lue aiempi postaukseni ja katso, miltä ruokapöydän valaisin näyttää: Mille korkeudelle ruokapöydän valaisin?
Ostin lisäksi koukkukiinnitykseen sopivan ripustussarjan, johon sisältyi valaisinpistotulppa, ja liitin se valaisimeen. Puolitoista metriä pitkä johto olisi ollut ideaali, mutta sellaista en löytänyt valkoisena, joten ostin kaksimetrisen johdon.
Makuuhuoneemme kattopistorasia on sängyn yläpuolella. Onneksi katto on niin korkealla, että riippuvalaisin mahtuu mainiosti sängyn päälle ilman, että se roikkuu nukkujien naamassa.
Mittasin valaisimen sopivan korkeuden moneen kertaan, ennen asennusta ja vielä asennuksen aikana. Johtoa piti hieman kääriä kattokuvun sisään. Asensimme valaisimen sen verran korkealle, että sängyn ja valaisimen väliin jää hyvin tilaa. Pystyn jopa seisomaan sängyllä valaisimen alla lyömättä päätäni siihen ja ulotun myös vaihtamaan siihen LED-lampun ongelmitta.
Tärkeintä on tunnelma
Moni ripustettava valaisin näyttää hyvältä, vaikka sen ripustaisi melko lähelle kattoa. Jos kattopistorasia on makuuhuoneessasi sängyn yläpuolella, ripustettava valaisin voi hyvin olla sinullekin toimiva ratkaisu – etenkin, jos pistorasia ei ole suoraan nukkujien naaman yläpuolella. Itse en halua kasvojeni päälle mitään, mikä voi pudota. Harvoinhan kattovalaisimet tipahtelevat, mutta eihän sitä koskaan tiedä, mitä voi tapahtua.
Toinen huomioitava asia on valaisimen materiaali. Lasista tehty valaisin ei ole paras vaihtoehto sängyn päälle. Suosittelen mieluummin jotakin kevyttä ja kestävämpää materiaalia, kuten kangasta, sälemäistä puuta tai vaneria.
Jännitin vähän etukäteen, onko tällainen sälemäinen valaisin kovin häikäisevä. Ei ole, kun valitset oikeanlaisen led-polttimon. Kaupoissa on myynnissä led-lamppuja, joissa on mattapintainen kupu, joka pehmentää valoa.
Makuuhuoneen valaisimessa tärkeintä on oikeanlainen tunnelma, ei valoteho. Toki asiaan vaikuttaa se, onko makuuhuone vain nukkumista varten vai työskennelläänkö siellä myös. Valoa pitää kuitenkin olla riittävästi, että näet kunnolla esimerkiksi pukeutua ja siivota.
Jos valaisinpistorasia on makuuhuoneesi katossa kulkuväylän kohdalla, riippuvalaisin voi olla hankala. Silloin sinun kannattaa harkita plafondia tai kohdevalaisinta. Ne antavat hyvän, pehmeän ja epäsuoran yleisvalon ja niiden alta mahdut hyvin kulkemaan.
Lämmintä vai kirkasta valoa?
Myös valon värillä on väliä, sillä se vaikuttaa sisustukseen, tunnelmaan ja jopa ihmisten vireystilaan. Yleiset värilämpötilat led-valaisimissa ja valaisimiin tarkoitetuissa polttimoissa ovat 2700K, joka on erittäin lämmin valkoinen (vastaa perinteisiä hehkulamppuja) sekä 3000K, lämmin valkoinen.
Itse tykkään kotona kirkkaasta, neutraalista valkoisesta, 4000K, joten sellaisen lampun ostin myös makuuhuoneen valaisimeen. Puinen kehys tekee valosta kuitenkin vähän lämpimämmän. Tällainen puhdas ja kirkas valo on minusta kivan raikas ja sopii hyvin moderneihin vaaleisiin koteihin. Kokeilin myös 3000K-lamppua, mutta siitä tuli makuuni vähän liian keltainen valo.
Valon värilämpötilan valinnassa ei ole oikeaa ja väärää vaihtoehtoa. Valitse valon väri omien mieltymystesi mukaan. Valaistuksen tulee olla itselle mieluisa, jotta kotona on mukavaa ja viihtyisää olla.
Moikka, lamppu on tosi kivan näköinen ja postaus muutenkin oli kiinnostava, kun olen itse parhaillaan uusimassa vierashuonetta. Mistä ostit lampun? 😊
Kiitos, kiva kuulla! Tilasin lampun Anekodesignilta, anekodesign.com. Siellä on ihania puuvalaisimia.
Meillä on oman makuuhuoneemme katossa upea Turun kristallin 50cm Ø ktistalliplafondi ja yhdessä makkarissa roikkuu kristallikruunu, joten molemmat minusta käyvät.
Kaikki 2700K ja sitä pienemmät Kelvinlukemaiset polttimot pitäisi kieltää, ne vääristävät kaikki värit.
Oi, kristalliplafondi ja -kruunu näyttävät varmasti upeilta. Meille ne eivät oikein sovi, mutta olen nähnyt tosi kauniita muiden kotona.