Olemme saaneet nauttia uudesta kylpyhuoneesta jo useita kuukausia. Mikä toimii, mitä tekisin toisin? Usein vasta käytäntö osoittaa, mitkä valinnat ovat osuneet nappiin ja mitkä eivät. Lue tästä kokemuksiani ja katso vinkit.
Unelmoin uudesta kylpyhuoneesta jo entisessä kodissamme. Emme kuitenkaan jaksaneet lähteä rempparuljanssiin, ja olisihan remontointi maksanutkin melkoisesti. Se raha säästyi uuden kodin hankintaan, ja uuden kodin myötä saimme myös uuden kylpyhuoneen.
- Lue lisää täältä: Kannattiko muuttaa pienempään kotiin?
Kylpyhuoneen on suunnitellut joku muu kuin minä – ehkä rakentajan sisustustiimi, ehkä joku, joka oli aikonut ennen meitä ostaa asunnon. Niin tai näin, olen mielessäni kiitellyt suunnittelijaa moneen kertaan hänen tekemistään valinnoista.
Kylpyhuone on sellainen, jollaisen olisin voinut itsekin suunnitella eli mieluinen. Ihastuin siihen heti, kun näin sen ensimmäisen kerran asuntonäytöllä. Eipähän tarvinnut alkaa repiä ja vaihtaa laattoja tai mitään muutakaan. Laattojen vaihto tai muu iso purkuhomma tuskin olisi onnistunutkaan mutta yhden pienen muutoksen teetätin.
Uudessa kylpyhuoneessa on ihaninta se, ettei kukaan muu ole käyttänyt sitä ennen meitä.
Mutta ei niin hyvää, ettei jotain huonoakin. Jos olisin saanut suunnitella kylppärin itse, olisin valinnut joitakin asioita toisin ja tehnyt siitä vielä toimivamman. Ulkonäön puolesta kylppärissä ei ole ollut valittamista.
Olemme käyttäneet kylppäriä viitisen kuukautta. Kerron nyt, mikä toimii ja mitä tekisin toisin. Jos olet suunnittelmassa kylppäriremonttia tai rakentamassa kylppäriä uuteen kotiisi, katso tästä vinkit.
Plussat – mikä toimii?
Värimaailma
Rakastan kylpyhuoneemme värimaailmaa: pehmeän, lämpimän, hieman harmaaseen vivahtavan hiekan tai beigen sävyä, lempeää tammea, särmikästä mustaa ja raikasta valkoista. Tunnelma on ihanan hämyisä, tasapainoinen, harmoninen ja rauhoittava.
Entisen kotimme kylppäri oli kauttaaltaan vaalea, valoisa ja hieman kalsea. Se oli ihan ok silloin, mutta nyt en valitsisi valkoista kylppäriä. Kylpyhuoneen yleisimmät värit ovat harmaa ja valkoinen. Ne ovat toki hyviä ja ajattomia värejä, joita on helppo yhdistellä vaihdeltaviin sisustustuotteisiin.
Kyse on makuasioista. Mieti, millaisen tunnelman juuri sinä haluat kylpyhuoneeseesi. Voit valita värit sen mukaan, millaisia tunteita ja mielikuvia ne herättävät. Plussaa on, jos laattojen väri sopii yhteen muun sisustuksen ja tyylin kanssa. Jos kylpyhuone on esimerkiksi tyyliltään moderni, minimalistiset ja yksiväriset laatat voivat sopia hyvin.
Isot laatat seinissä, pienet lattiassa
Kylppärissämme on isot laatat seinissä ja pienet lattiassa. Se toimii mielestäni hyvin. Isot laatat tekevät kylpyhuoneesta näyttävän ja seinäpinnoista rauhallisempia. Kun laattakoko on iso, pinnoissa on myös vähemmän saumoja ja siten vähemmän puhdistettavaa.
Voit käyttää isoa laattaa myös kylpyhuoneen lattiassa, mutta silloin on oltava tarkkana kaatojen kanssa. Jos lattiakaivo on keskellä lattiaa, kaadot onnistuvat vain pienillä laatoilla.
Mitä ikinä valitsetkin, tärkeintä on, että lopputulos miellyttää itseäsi vielä vuosien päästä.
Valopeili
Valopeili on sekä käytännöllinen että kaunis. Siitä tulee epäsuoraa valoa, joka luo miellyttävää ja rauhallista tunnelmaa. Edestä päin kasvoihin tuleva valo helpottaa myös ihonhoitoa ja meikkaamista. Kun seisot kylpyhuoneen peilin edessä, et halua, että valaistus heittää varjoja kasvoillesi tai aiheuttaa epämieluisia heijastuksia.
Led-valolla varustettu kylpyhuoneen kaappi on toki toinen vaihtoehto. Siellä säilyvät purkit ja purnukat näppärästi käden ulottuvilla. Meillä oli aiemmin peilikaappi mutta itse tykkään peilistä enemmän. Se vie vähemmän tilaa syvyyssuunnassa ja on sirompi.
Riittävän iso ja syvä pesuallas
Kun pesuallas on riittävän iso ja syvä, siinä on helppoa pestä kasvot ja kädet ilman, että vesi roiskuu ympäriinsä. Puhdistuksen kannalta on kätevää, jos varsinainen allasosa on pyöristetty kulmista. Edellisen asuntomme pikkuvessassa oli suorakulmainen allas, jonka kulmia oli lähes mahdotonta saada puhdistettua.
Riittävästi laskutilaa
Pesualtaan ympärillä pitää olla tarpeeksi pöytätilaa. Se on minulle ihan ehdoton juttu. Laskutila helpottaa todella paljon kasvojen puhdistamista, rasvaamista ja meikkaamista, kun purkit ja putilot saa laskettua johonkin, eivätkä ne keiku yksitellen lavuaarin reunalla.
Pöytätilaa tarvitaan kylppärissä muuhunkin, esimerkiksi vaatehuoltoon. Mitä enemmän laskutilaa, sen parempi. Jos pöytätilaa on tarpeeksi, sitä voi käyttää myös tavaroiden säilyttämiseen ja esimerkiksi silittämiseen. Ostin meille pöytäsilityslaudan, joka vie vähemmän tilaa kaapissa kuin täysikokoinen silityslauta.
Tähän toki vaikuttaa kylpyhuoneen koko. Pieneen kylpyhuoneeseen on vaikeaa saada ympättyä tasoja.
Tumma lasiseinä suihkun ja saunan välissä
Tumma lasiseinä suihkun ja saunan välissä aiheutti minussa ensin vähän kahtalaisia ajatuksia, kun en ollut sellaiseen tottunut. Toisaalta tykkäsin, toisaalta en. Onko kivaa, kun saunasta näkee kylpyhuoneeseen ja päinvastoin?
Meillä lasiseinä on onneksi tummanharmaa, ei kirkas. Mitä enemmän sitä katselen, sitä enemmän siitä tykkään. Kyllähän lasi tuo tilaan luksuksen tuntua ja tummanharmaa on mielestäni erityisen tyylikäs. Se sopii kivasti mustan hanan ja suihkun kanssa yhteen. Lisäksi lasi avartaa kylppäriä.
Rättipatteri
Kodissamme on vesikiertoinen lattialämmitys eikä meillä ole yhden yhtä patteria. Niinpä halusin, että kylppäriin asennetaan pieni pyyhekuivain, ”rättipatteri”, johon voi ripustaa kuivumaan pieniä pyykkejä, siivousliinoja ja kastuneita hanskoja, sukkia ja pipoja.
Koska patteri asennettiin jälkikäteen, emme voineet valita vesikiertoista kuivainta. Hommasimme sähkökäyttöisen rättipatterin, jossa on ajastin. Sen voi ajastaa olemaan päällä kaksi tai neljä tuntia, jos ei halua, tai muista, itse napsautella sitä pois päältä.
Rättipatteri on ollut ahkerassa käytössä, enkä voisi kuvitellakaan, että pärjäisimme ilman sitä.
Miinukset – mitä tekisin toisin?
WC-istuimen sijoittelu
Kesti jonkin aikaa tottua siihen, että WC-istuin on suihkuseinän ja allaskaapin välissä. Sinänsä paikka ei ole hirveän ahdas, mutta vessapaperirulla on ongelma. Jos laitan vessapaperitelineen kiinni allaskaapin seinään, pöntöllä joutuu tekemään melkoisia kiertoliikkeitä, jotta saisi paperia rullasta.
Niinpä vessapaperirulla on toistaiseksi pöntön vieressä olevan poljinroskiksen päällä. Se ei ehkä ole maailman kätevin vaihtoehto, mutta ainakaan ei tarvitse vääntäytyä korkkiruuviksi. Vai pitäisikö laittaa se lasiseen suihkuseinään kiinni?
Selvää on, että WC-istuinta ei ole saatu mahtumaan kylppärissämme mihinkään muualle.
Nyrkkisääntö on, että pöntölle tulisi varata leveydeltään vähintään 80 senttimetrin tila, jotta siinä on miellyttävä istua. Tämä toteutuu meillä, mutta muuten paikka ei ole ihan optimaalinen. Ainahan et voi sitä itse päättääkään. Remonttikohteissa viemärin nykyinen sijaintipaikka yleensä määrää, mihin kohtaan istuin voidaan asentaa ilman isompia purkutöitä.
No mutta kaikkeen tottuu. Enää asia ei edes liiemmin häiritse minua.
Lasiseinät suihkun molemmin puolin
Saunan ja suihkun välisen lasiseinän lisäksi meillä on siis lasiseinä myös suihkun toisella puolella. Jos et tykkää siivoamisesta ja suihkutilan kuivaamisesta suihkussa käynnin jälkeen, kannattaa ehkä harkita jotakin muuta vaihtoehtoa.
Lasiseinässä näkyvät vesi- ja saippuaroiskeet, jotka kuivuessaan saavat seinän näyttämään helposti likaiselta. Varaudu siihen, että joudut siivoamaan lasiseinää ahkerasti. Helpoimmalla pääset, kun kuivaat seinät lastalla aina suihkussa käymisen jälkeen.
Itseäni tämä häiritsi aluksi, mutta ei enää. Olen vähitellen tottunut ja totuttanut myös nuoret siihen, että lasiseinä tulee puhdistaa säntillisesti. Nuoret vähän jupisivat, että ”hirveä vaiva”, mutta nykyään homma sujuu rutiinilla.
Olemattomat pyykinkuivausmahdollisuudet
Missä pyykit kuivataan? Tätä mietin toistuvasti, kun kävin asuntonäytöillä. Nykypäivän kylpyhuoneissa ei ole pyykinkuivaukselle tilaa, ja harvassa paikassa on mietitty ongelmaan ratkaisua.
Jos olisin suunnitellut kylppärimme itse, olisin halunnut seinään jonkin kasaan taitettavan kuivaustelineen. Kaipa sellaisen voisi vieläkin asentaa, jos ei kylppäriin, niin vaikka ulos talon seinään.
Toistaiseksi kuivattelen pyykit Ikeasta ostamassani kuivaustelineessä. Vaatteet mahtuvat siihen hyvin, mutta lakanapyykki on ongelma. Lakanat pitää taitella telineen päälle eikä siihen silti mahdu kuin pari lakanaa kerrallaan. Kuivuminen on hidasta. Kesällä on helpompaa, kun voin viedä telineen ulos terassille ja kuivata pyykit siellä.
- Jos haluat kurkistaa vanhan kotimme kylppäriin, lue tämä: Kylpyhuoneen miniremontti
- Otahan myös Instagram-tilini seurantaan @sisustusilona.
Kivan näköinen lopputulos.
Olisiko lattiamallin wc-paperiteline ratkaisu paprurullan sijoittelu ongelmaan.
Kiitos! Sitä olen miettinyt, mutta mieluummin laittaisin telineen kiinni johonkin. Koetan välttää sitä, ettei lattialle tulisi kaikenlaista tavaraa. Mitä tyhjempi lattia, sitä helpompaa siivoaminenkin on 😊