Terassiremontti tonnilla vai muutamalla satasella?

 
Viimeksi kuluneet viikot ovat olleet melkoista matalalentoa. Töissä on ollut vuoden kiireisin aika, dead linet ovat painaneet päälle ja muutenkin on ollut sata ja yksi asiaa hoidettavana. Jottei jäisi turhaa luppoaikaa, päätin uudistaa takapihan terassimme juuri nyt. Siinä on jokin kumma juttu: kun on kiirettä töissä, vapaa-ajallakin on helppo pistää tuulemaan. Tehokkuudesta tulee senhetkinen mielentila.

Kestopuusta tehty terassimme, tai patiomme, oli kulunut ja no… vanha. Ja myös näytti siltä. Olimme öljynneet sitä laiskasti, emme suinkaan vuosittain tai edes joka toinen vuosi. Laudat olivat silti kohtalaisen hyvässä kunnossa eivätkä ne olleet tikkuuntuneet tai halkeilleet. Mutta ruskea yleisilme kyllästytti ja haaveilin harmaasta – kun kodin päävärit sisälläkin ovat nyt valkoinen ja harmaa.

 

 

Myös kovapuiset kalusteet olivat ruskeat ja lisäksi järkyttävän painavat ja hankalat siirrellä ja säilyttää. En tykännyt niistä enää yhtään. Tuolit olivat priimakunnossa mutta pöytä oli aika lailla kulunut. Myin koko setin Facebookin myyntiryhmässä 50 eurolla kahdessa päivässä.
 
Aluksi haaveilin kokonaan uudesta, tyylikkäästä, kestävästä ja helppohoitoisesta komposiittiterassista, jota ei tarvitse öljytä. Mies olisi voinut purkaa vanhan terassin ja rakentaa uuden tilalle, mutta aikaa ja vaivaahan siihen olisi mennyt. Ja rahaa. Laskeskelimme, että pelkkiin materiaaleihin olisi mennyt noin tuhat euroa, ja kalusteet siihen päälle.

 

 

Onneksi tulin järkiini. Komposiittiterassin sijaan päätin öljytä terassin harmaaksi, kun se kuitenkin oli kelvollisessa kunnossa. Ainahan voisimme rakentaa uuden terassin jonakin tulevana kesänä, jos terassista ei tulisi hyvää öljyämällä. Marssin siis rautakauppaan ja ostin 2,7 litraa kelonharmaata Valtti kaluste- ja terassiöljyä sekä lautojen levyisen (10 cm) pensselin.

 

 

Homma alkoi terassin siivoamisella ja puhdistamisella. Kun sääennuste lupasi kokonaan sateetonta päivää, ryhdyin öljyämään. Lautojen levyisellä pensselillä oli kätevää vedellä öljy lautoihin. Puu oli kuivaa ja imi öljyä hanakasti. 


Öljysin ensin puolet terassista, hetken kuluttua puolet. Olisi ollut fiksua käyttää hanskoja, mutta en tietenkään muistanut, tai malttanut, haeskella sellaisia. Kädet olivat rumia roiskeita täynnä kyynärvarsia myöten.

 

Kelonharmaa peitti yllättävän hyvän vanhan ruskean värin. Kun öljy oli kuivunut, vetelin pienemmällä pensselillä lautojen välit. Enää ei ruskea paistanut raoista. Öljyä oli vielä vähän jäljellä, joten vedin vielä ohuen toisen kerroksen koko terassiin. Alkoi näyttää tosi hyvältä!

 

Ilta oli onneksi aurinkoinen ja terassi pääsi hyvin kuivumaan. Seuraavana päivänä satoi. Oli hauska katsella, kuinka vesi helmeili puun pinnalla – toisin kuin ennen öljyämistä, kun puu näytti imevän kaiken veden.

 

Seuraavaksi pääsin mieluisimpaan vaiheeseen: hankkimaan puutarhakalusteita ja uusia ruukkuja kesäkukille. En halunnut enää työläitä, raskaita puukalusteita, vaan helpot ja keyvet polyrottinkikalusteet. 

Löysin kesäalesta nätin ja edullisen ryhmän, mustan pöydän, neljä tuolia ja korkean ruukun kesäkukille. Pöytäkukalle hankin vielä harmaan ruukunsuojakorin.

 


Polyrottinkikalusteet ovat siitä kivoja, että ne voi yleensä säilyttää ulkona ympäri vuoden. Ne eivät vaadi hoitoa ja ne on helppo puhdistaa vedellä ja saippualla. Pöydän runko on tehty kevyestä ja kestävästä alumiinista, joka ei ruostu. 

Tuolien rungot sen sijaan ovat terästä, joka painavampaa ja vankempaa kuin alumiini. Teräs voi kuitenkin ruostua, joten tuolit pitää säilyttää talvella varastossa. Se ei onneksi ole ongelma, koska nämä tuolit ovat pinottavia ja mahtuvat ulkovarastoomme. Myös ostamani ruukku on pakkasenkestävää polyrottinkia.

 

 

Paljonko terassin uudistamiselle tuli hintaa? Terassiöljy ja pensseli maksoivat 50 euroa, kalusteet ja ruukut 300 euroa eli yhteensä 350 euroa. Kun siitä vähentää vanhoista kalusteista saamani 50 euroa, terassirempan hinnaksi jäi 300 euroa. Se on todella kohtuuhinta, jos sitä vertaa reilun tuhannen euron komposiittiterassiin.

 

Olen niin iloinen, että päädyin tähän ratkaisuun. Tykkään luonnonläheisestä ja lämpöisestä puusta terassimateriaalina – varsinkin tästä harmaasta – ja olisi ollut sääli luopua siitä. Sain silti haluamani harmaa-musta-valkoisen kokonaisuuden. Nyt on mukava istuskella terassilla ja lepuuttaa silmiä Suomen kauniissa suvessa.

 

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

10 Replies to “Terassiremontti tonnilla vai muutamalla satasella?

 1. Hyvin tehty!
  Itsekin maalasin terassin ja tykkään suunnattomasti noista polyrottinki tuoleista..helpot pitää puhtaana ja helppo liikutella. Meillä osa terassia on katettu, joten kaikki kalusteet voi olla huoletta talven yli ulkona…ja oikeasti myös käytössä.
  Ihanaa juhannuksen aikaa!

 2. Hei Satu! Kiva kuulla, että olet ollut samoissa puuhissa. Juu, nyt kun olen päässyt polyrottingin makuun, en ihan heti palaa puukalusteisiin. Ovathan ne toki kauniit, mutta epäkäytännölliset, ainakin meillä, kun säilytystilaa ei ole ihan loputtomasti.
  Kivaa keskikesän jatkoa!

 3. Kuulostaa tosi tutulta! Mä alan aina sisustaa ja keksiä vaikka mitä projekteja juuri silloin, kun muutenkin olisi monta rautaa tulessa. Luulen, että se johtuu stressitilasta ja onneksi osaan jo nykyään tunnistaa merkit.
  Hieno terassi tuli! Joskus rahan säästäminen tosiaan kannattaa 🙂

 4. Kiitos, kiva, kun kommentoit <3 Tiedän hyvin tuon monta rautaa tulessa -tilanteen ja tunteen. Ja sisustelu on tosiaan sellainen alue, samoin kuvaaminen, että koko ajan keksii jotakin, mitä voisi taas/vielä tehdä 🙂 Mies vaan pyörittelee päätään, että joko taas ja mitähän seuraavaksi… 🙂
  Mukavaa kesän jatkoa!

 5. Niin tekee. Olin etukäteen ihan varma, että pitää ostaa toinen purkki terassiöljyä ja vetää se vielä kokonaan ekan kerroksen päälle. Vaan eipä tarvinnut, yksi pönttö riitti. Arvelin myös, että väristä saattaa tulla ruma, kun harmaa sekoittuu ruskeaan, ja että joudumme sittenkin uusimaan koko terassin… Mutta aina kannattaa kokeilla 🙂
  Kivaa kesäviikon jatkoa!

 6. Kiitos kaunis <3 Itsekin tykkään tuosta kelohongan harmaasta. Ja onhan se noin sata kertaa parempi kuin vanha kauhtunut ruskea 🙂

 7. Kiitos, tässä kohdin kannatti tosiaan säästää rahaa ja vaivaa. Naapuri tuossa on rakentanut uutta terassiaan jo kolme viikkoa…
  Kivaa kesän jatkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *