Uudet portaat päivässä

Kaupallinen yhteistyö: Stepfix

 

Olemme vihdoinkin päässeet eroon nuhruisesta porrasmatosta ja saaneet tilalle kauniit, puulla pinnoitetut portaat. Tammenväriset askelmat tuovat portaikkoon valoa, raikkautta ja rytmiä.

Kotimme ylä- ja alakerran välisissä betoniportaissa oli edellisten asukkaiden jäljiltä harmaa porrasmatto. Matto oli pehmeä ja äänetön jalkojen alla, mutta muuten en siitä tykännyt.

Ankea porrasmatto pimensi portaikkoa ja keräsi nukkaa ja nöyhtää itseensä tehokkaammin kuin imuri ehti imeä. Muutama likatahrakin oli siihen vuosien mittaan tullut. Silti suostuin katselemaan mattoa yli kymmenen vuotta. Vuodet vain kuluivat “jotakin pitäisi tehdä mutta mitä?” -pähkäilyssä.

Nyt olemme vihdoin päässeet tunkkaisesta portaikosta eroon.

 

Ratkaisu kävelee ovelle

Tänä keväänä keksin, että lainaan höyry- tai tekstiilipesurin, jolla vedän maton puhtaaksi.  En ehtinyt toteuttaa ideaani, kun kestävämpi ratkaisu käveli sananmukaisesti suoraan ovellemme.

Minä, joka en ikinä osta mitään puhelimessa enkä suostu puhumaan minkään sortin pölynimurikauppiaiden kanssa, päästin porrasfirman myyjän sisälle esittelemään portaiden pinnoitusta. Kuin kohtalo olisi päättänyt, että nyt on sopiva hetki hoitaa porrasongelmamme.

Myyjä teki tarjouksen porrasremontista. Seuraavalla viikolla hän tuli uudestaan suunnittelukäynnille ja allekirjoitimme sopimuksen. Kuulostaa ehkä heräteostokselta, mutta sitä se ei suinkaan ollut. Kun olen jotakin asiaa tuumaillut ja hautonut pitkään ja perusteellisesti, olen valmis kauppoihin saman tien, kun oikea ratkaisu, palvelu tai tuote osuu kohdalle.

 

Esitin toivomuksen, että portaat saataisiin uudistettua ennen esikoisemme rippijuhlia. Firmalla oli asennusruuhkaa, mutta homma saatiin soviteltua meille otolliseen ajankohtaan. Lopullisen tarkan päivän sovimme asentajan kanssa.

Sovittuna päivänä asentaja ajoi pakettiautolla pihaamme kello yhdeksän ja aloitti hommat. Tässä alla vielä näkymä vanhoihin nuhjuisiin portaisiin, joille saimme nyt heittää hyvästit.

 

Vanha matto pois alta

Halusin ehdottomasti, että vanha kulahtanut porrasmatto revitään alta pois ennen kuin portaat pinnoitetaan. Portaat oli päällystetty onneksi niin heikosti, että matto irtosi suunnilleen yhtenä laattana. Sitä ei tarvinnut nykertää pieninä palasina, kuten kuulemma joissakin vanhemmissa taloissa on pitänyt tehdä.

En muuten ole koskaan nähnyt mitään niin rumaa kuin maton alta paljastunut betoniportaikko! Onneksi se peittyi pian kauniiden tammenväristen askelmien alle.

Asentaja perusti pihalle sahauspisteen, sahasi jokaisen askelman mittojen mukaan ja asensi paikoilleen.

Päivässä valmista

Portaikko valmistui askelma askelmalta, alhaalta ylös yhdessä päivässä. Olimme valinneet askelmiksi valkolakatun tammen, koska se sopii eteisen ja olohuoneen valkokuultolakattuun tammiparkettiin.

Askelmien väliin halusimme valkoiset taustalevyt. Portaikkoon tulee kivasti valoa, raikkautta ja rytmiä, kun puupinta ja valkoinen vuorottelevat.

Kun rappuset oli viimeistelty, pääsimme ihastelemaan lopputulosta. Supertarkka mieskin oli poikkeuksellisesti sitä mieltä, että nyt on ollut ammattilainen asialla. Jälki oli hänestä huolellista. Työ oli tehty kuulemma vähintään yhtä hyvin kuin perheen oma remonttireiska olisi itsekin tehnyt.

Värivirhe askelmassa

Kun olimme toipuneet ensihuumasta, huomasimme yhden puutteen, tai virheen. Alin porras oli vaaleampi kuin muut askelmat. Pieni sävyero ei olisi meitä haitannut – puuhan on aina vähän elävää – mutta ero oli niin suuri, että alin askelma näytti olevan eri paria muiden askelmien kanssa.

Reklamoin asiasta porrasfirmaan. Myyjä saapui asentajan kanssa tarkistamaan tilanteen. He totesivat saman: porras on eri värinen. Saattaa olla, että alimman askelman puu oli jostain syystä imaissut enemmän valkoöljyä ja oli siksi vaaleampi kuin muut. Asentajan olisi toki pitänyt huomata sävyero, mutta jostain syystä se oli jäänyt kirkkaassa auringonpaisteessa huomaamatta.

Korjaus hoituu

Firma lupasi vaihtaa askelman samanväriseksi heti, kun sopivaa tammea on saatavilla. Asentaja kävikin viime viikolla vaihtamassa alimman portaan pinnoitteen. Siinä ei kauaa nokka tuhissut, ja jälki oli yhtä huolellista kuin edellisellä kerralla. Nyt olen tyytyväinen väriin.

Voin lämpimästi suositella portaamme asentanutta yritystä, Stepfixiä, jos mietit portaiden uudistamista.  Suunnittelukäynti ei maksa mitään eikä tarjouksen pyytäminen sido vielä mihinkään.

Asentaja tuli molemmilla kerroilla sovittuun aikaan ja teki työn sovitusti ja jälki on laadukasta, mikä ei kaikissa remppafirmoissa ole itsestään selvää. Iso plussa tuli siitä, että homma vietiin kunnialla loppuun asti ja myös korjaus hoidettiin mukisematta.

Helpoin remppa ikinä

Jos vertaan porrasremonttiamme muihin remppoihin, joita meillä on viime aikoina tehty, tämä on ollut helpoin. Ei pölyä, melua tai muuta sotkua. Ei huoneiden raivaamista eikä tavaroiden siirtelyä tai suojaamista kuten maalausurakan aikana. Ei tarvinnut paeta kotoa pois, kuten parkettirempan aikana, ja portailla sai kävellä heti, kun puupinnoitteet olivat paikoillaan.

Ainoa haitta oli tuoksu, joka ärsytti silmiä ja nenää ensimmäisenä päivänä. En tiedä, tuliko se liimasta vai mistä. Laitoin tehotuuletuksen, koneellisen ja manuaalisen, päälle, ja seuraavana päivänä tuoksu ja sen myötä ärsytysoireet hävisivät.

 

Vielä liukuesteet ja valmista tuli

Jäimme vielä portaiden valmistumisen jälkeen pohtimaan, laitetaanko rappusiin liukuesteet. Tammipinnoite on sen verran karheaa, että välttämätöntä se ei ollut. Toisaalta, tassuttelemme usein kotona villasukissa ja askel saattaa livetä portaissa.

Epäilin etukäteen, että liukuesteet rumentavat muuten kaunista portaikkoa, mutta lopulta turvallisuus voitti.

Alimman rappusen korjauksen yhteydessä päätimme, että liukuesteet laitetaan, ja asentaja kiinnitti ne paikoilleen. Liukuesteet, jotka näkyvät yllä olevassa kuvassa, ovat sen verran vaaleat, että ne eivät häiritse ainakaan omaa silmääni. Ne ovat myös niin karheat, ettei todellakaan tarvitse pelätä liukastuvansa rappusissa.

On uskomatonta, miten iso vaikutus porrasremontilla on asunnon ilmeeseen. Kun nyt kävelen yläkerrasta alakertaan vaaleita, raikkaita portaita pitkin, koko asunto tuntuu melkein kuin uudelta. Vanhaa porrasmattoa ei ole pätkääkään ikävä.

Ps. Onpa täällä vanhannäköisiä kuvia… Postaus on ajalta, jolloin minulla ei vielä ollut kunnon kameraa ja blogialustakin oli eri kuin nykyään. Päivitin porraskuvia hieman ja tein aiheesta uuden postauksen, jonka löydät täältä. Myös eteinen on muuttunut moneen kertaan tämän remontin jälkeen ja se taas vaikuttaa siihen, miten portaat näyttäytyvät.

 

 

 
Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

16 Replies to “Uudet portaat päivässä

 1. Niistä tuli todellakin sata kertaa paremmat!
  Hih hauska tuo miehen kommentti, kun täällä asuu samanlainen 'nipo-niilo'..kukaan ei osaa niin hyvin kuin hän 😉
  Minä voin josku olla erimieltä…

  Mukavaa loppuviikkoa <3

 2. Kiitos, Satu, kiva kun kommentoit <3 Onhan noista "nipo-niiloista" paljon apua ja hyötyä. Voi luottaa omalle handymanille kaikenlaisia remppa- ja sisusteluhommia, kun ei tarvitse pelätä, että menee taulu tai hylly vinoon tai roiskuu maali väärään paikkaan 🙂

  Iloista ja toivottavasti aurinkoista loppuviikkoa!

 3. Hei Tuija,
  Olen pahoilani, etten ole vastaillut. Viestisi oli mennyt estettyjen viestien "laatikkoon" enkä huomannut sitä ennen kuin nyt. Portaiden uusiminen maksoi meillä n. 2 000 euroa, taisi mennä himpun verran yli. Mutta hinta riippuu varmasti siitä, millaiset portaat ovat ja millaiset niistä tehdään. Kannattaa kysyä tarjous, niin minäkin tein.
  Mukavaa syksyn jatkoa!

 4. Meillä vastaavien hinta-arvio 3.600 euroa. Mielestäni aika kallis. 2.000 euroa olisin voinut maksaa.

 5. Stepfix:ltä kävivät meillä tekemässä tarjouksen ok-talon portaiden kunnostuksesta ja puuosien maalaamisesta. Tarjous oli 4400 euroa eli todella kallis…. Työ kuulema kestää pari päivää. Työn osuus oli hinnasta n 3000 euroa ja materiaalin osuus n 1400 euroa eli työn tuntihinta on lähes 190 e/tunnissa (kirvesmiehen tai maalarin tuntipalkka on n 15-20 e/tunnissa). Pidän tätä kalliina, vaikka kotitalousvähennystä saakin. Heillä on yksi asennus mies palkkallistoilla, joka hoitaa työn alusta loppuun. Tuskinpa hänelle maksetaan muuta kuin palkkataulukon mukainen palkka. Tuolla hinnoittelulla asiakkaat loppuvat nopeasti. Olen pyytänyt nyt pari tarjousta muualtakin.

 6. Ohoh, teillä taitaa sitten olla vähän enemmän hommaa portaiden kunnostamisessa, kun noin korkean hinnan saitte. Meillä taisi olla hinta-arvio /tarjous suunnilleen puolet tuosta. Tosin porrasremonttiimme ei sisältynyt mitään maalaushommia. Maalaus pidentää varmasti urakkaa jonkin verran ja lisää myös hintaa. En osaa sen kummemmin kommentoida, kun en tiedä firman hintapolitiikkaa. Varmasti kannattaa pyytää tarjouksia muualtakin, niin minäkin yleensä aina teen. Toivottavasti löytyy hyvä tekijä ja saatte portaat uudistettua!

 7. Meillä oli tarjous jotain 3000€ ja hilut. Tuntui kalliilta niin tilattiin kuitenkin kokonaan uudet portaat 4500€ erilaisilla herkuilla (asennus ja purku kuului hintaan). Oli huomattavasti luotettavampi ratkaisu varsinkin kun vanhojen portaiden toimittaja ei suositellut korjaamista ollenkaan (kysyimme tarjousta myös heiltä). Puuportaat kuulemma menevät vaihtokuntoon siinä 15v iässä.

  1. Oho, eipä ole ihan halpaa lystiä tuo uusien portaiden asennus. Mutta näyttää varmasti hyvältä ja vaikuttaa paljon asunnon ilmeeseen! Meillä oli ja on betoniportaat, niin niitä ei olisi varmaan edes saanut purettua. Pinnoitus oli siksi oiva ratkaisu. Mukavaa kevään odotusta!

 8. Erikoista, että ihmiset pitävät tätä jotenkin kalliina ratkaisuna. Toki jos ei ole koskaan teettänyt ammattilaisella töitä, niin kaiken hinta voi yllättää. Silti esim. ihmiset ovat valmiita maksamaan keittiöistä 12-15 tuhatta €, vaikka siitä 90% on halpaa levyä ja ylihinnoiteltuja kodinkoneita. Meidän portaat maksoi 4200€, mutta oli siinä tekemistäkin. Puurunkoiset avo-rakenteiset portaat. Puuosat maalattiin ja askelmat päällystettiin öljytyllä saarnilla. Tiedusteltiin myös aluksi kokonaan uusia portaita toisesta paikasta. Olisivat maksaneet tuplat, eivätkä olisi silti olleet jalopuulla pinnoitetut.

  Työssä kesti 3 päivää ja portaat oli kokoajan käytössä. Haluaisitteko siis, että kaveri kuluttaa työhön viikon, ihan vain siksi että työn osuus laskusta tuntuisi teistä oikeutetummalta? Vai olisiko työn osuus laitettu laskuun isoksi ihan sen takia, että asiakas voi hakea ison kotitalousvähennyksen? Miettikääpä hetki.

  Paljon kaikenlaista työtä vuosikymmenten kuluessa teettäneenä voin sanoa että tämä oli yksi parhaista kokemuksistani. Kaikki myyjästä asennukseen sujui yli odotusten, kun muut tarjoajat vain lähettelivät yksisanaisia viestejä, olivat ylimielisiä ja laittoivat sähköpostilla kasvottomia tarjouksia käymättä edes paikanpäällä. Itse en olisi saanut portaille mitään tehtyä, eikä muilla tarjoajilla ollut ehdottaa mitään järkevää tai kohtuuhintaista ratkaisua. Olen erittäin tyytyväinen ja veikkaan että muutkin heidän asiakkaansa ovat.

  1. Kiva kuulla, että teidänkin porrasremonttinne onnistui hyvin ja olet siihen tyytyväinen. Meidän rempastamme on kulunut jo niin monta vuotta, etten oikein enää edes muista, koska remppa tehtiin. No mutta täältä blogistahan sen helposti tarkistaa 🙂 Täytyy sanoa, että uusi portaikko on ollut hintansa väärtti. Kertaakaan en ole katunut, että menin maksamaan porrasrempasta! Ja totta puhut, monenlaiseen muuhunkin ihmiset laittavat rahojaan, miksei siis kauniisiin portaisiin.

 9. Ymmärrän kyllä että työ maksaa Suomessa. Mutta tuntuu ette kotitalosvähennys on lisätty työnhintaan, eli siitä hyötyy firma eikä asiakas. Esim. StepFix:in tarjous lyhyiden avoportaiden pinnoituksesta ja maalauksesta 3600€, josta työn osuus 2400€. Tosta kun ottaa kotitalosvähennyksen n. 900€ pois niin sitten se olisi tasolla josta voisi neuvotella. Tompan kommenttiin yhtyen, hinnoittelulla asiakkaat loppuvat nopeasti.
  Ja eikun tee se itse mies töihin.

  1. Hei! Kiva, kun kävit lukemassa ja kommentoimassa. Meidän porrasrempastamme on jo sen verran aikaa, etten oikein muista enää, paljonko se maksoi. Mutta selvästi vähemmän se oli kuin tuo saamasi tarjous. Toki portaat ovat erilaisia ja jokainen työ omanlaisensa ja varmaan on hintataso muutenkin noussut tässä vuosien myötä. Sen olen todennut, että kaikki rempat ovat kalliita, omasta mielestäni. Mekin olemme säästäneet melkoisen summan rahaa tekemällä itse, esimerkiksi:
   – asentamalla uuden lattian -> https://www.hymyilevakoti.fi/laminaattilattian-asennus/
   – remontoimalla pikkuvessan -> https://www.hymyilevakoti.fi/pikkuvessan-muodonmuutos/
   – maalaamalla kylppärin mäntykaton -> https://www.hymyilevakoti.fi/paneelikaton-maalaus-piristi-kylpyhuonetta/
   – vahaamalla saunan vaaleaksi -> https://www.hymyilevakoti.fi/mantysauna-raikkaaksi-valkoisella-saunavahalla/
   Tsemppiä sinne remontoimiseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *