Vaalea villamatto olohuoneessa – pysyykö se puhtaana?

Kaupallinen yhteistyö: Catalina

 


Ehkä tiedätkin jo, mutta sanon tämän taas: rakastan villamattoja. Tykkään villamatoista koko ajan enemmän ja uskallan nykyään jopa hankkia niitä meille. 

 Ajattelin aiemmin, että villasta tehty matto on jotenkin hankala. Ei ole. Päinvastoin, villahan on yksi parhaista mattomateriaaleista. Villassa on rasvaa, lanoliinia, jonka ansiosta villamatto hylkii likaa. Nyt meillä on, pitkän harkinnan ja pähkäilyn jälkeen, ihanan pehmeä villamatto myös olohuoneessa.

 

 

 

Kolme vuotta vanha olohuoneen mattomme alkoi nimittäin näyttää nuhruiselta ja kuluneelta ja nukka oli paikoitellen mennyt lyttyyn. Samaa supersuosittua mattoa näkyi jokunen vuosi sitten yhdessä sun toisessa kodissa, blogeissa ja ihmisten Insta-tileillä, ja näkyy toki vieläkin. 
 
Tykkäsin matosta kovasti aluksi – ja koira tykkäsi myös, olivat vähän kuin samaa ”sarjaa”. Mutta eipä matto sitten kestänytkään aikaa ja kulutusta, ainakaan meillä, kuten vähän arvelin jo silloin, kun maton ostin.
 

 

Uuden maton valitseminen oli kaikkea muuta kuin helppoa. Miten se onkin aina yhtä hankalaa? Halusin jotain vaaleaa, mutten ihan valkoista. Jotakin yksinkertaista, luonnollisen kaunista, eläväpintaista. Ajatonta ja kestävää. Onneksi mattoihin perehtyneet myyjät osaavat auttaa, ja mattoasioissa sitä apua todella tarvitaan.

Homma nytkähti eteenpäin, kun menin käymään mattojen erikoisliikkeessä, Catalinan valoisassa myymälässä Helsingin Ruoholahdessa. Ammattitaitoiset sisustusneuvojat neuvoivat ja auttoivat löytämään tarpeideni ja toiveideni mukaisia mattoja. Tuntui hyvältä, että he todella paneutuivat asiaani – monikossa he siksi, että välillä minua oli palvelemassa kaksikin sisustusneuvojaa. 

Näytillä oli satoja upeita mattoja, mutta saimme haarukoitua aika pian muutamia mieluisia mattoja, joista sitten piti vain valita se paras. 

 
 

Jos en olisi ollut autolla liikenteessä, olisin katsellut mattoja kuohuviinilasi kädessäni, kuten jotkut muut asiakkaat tekivät. Kyllä, siis todellakin. Myymälässä kysyttiin sisään astuvilta asiakkailta: haluatko lasillisen kuohuviiniä tai vettä?

Kiva tapa huomioida asiakasta, ja loi heti rennomman ja vähän ylellisenkin tunnelman mattojen katseluun. Itse tyydyin veteen, mutta hyvää sekin teki hektisenä ja hikisenä ostospäivänä.

 

 Ystävällinen sisustusneuvoja pakkasi minulle paperikassiin lainaksi muutamia mallipaloja kotiin sovitettaviksi. Kun mietin ääneen, että minun on vähän vaikeaa päästä palauttamaan näytepaloja viikolla, hän laittoi mukaan palautuspaketin, josta oli postimaksu maksettu. 

Mattomallien avulla oli helppo nähdä, mikä matto istuu olohuoneeseemme – ja mitkä eivät sovi yhtään, vaikka myymälässä niin luulin. Tutustuin suosikkimattoihini vielä verkossa moneen kertaan ennen kuin tein valinnan. Catalinalla on myös verkkokauppa, jossa mattojen hinnat ovat samat kuin myymälässä. Yli sadan euron tilauksille saa ilmaisen kotiinkuljetuksen kaupan päälle.

 
 

Päädyin valitsemaan meille 170 x 240 cm -kokoisen LinieDesignen Asko Offwhiten, joka on mielestäni todella kaunis käsinkudottu villamatto. Matto on saatu Catalinalta blogin kautta.

Asko Offwhite on juuri sellainen yksinkertaisen upea matto, mitä haeskelin. Maton pääväri on luonnonvalkoinen, mutta seassa on siellä täällä ohuita harmaanrusehtavia raitoja. Jossakin valaistuksessa ne näyttävät ruskeilta, joissakin harmahtavilta. 

 Maton molemmat puolet ovat samanlaiset, joten mattoa voi käyttää kumminkin päin. Kun toinen puoli likaantuu, voi kätevästi kääntää toisen puolen näkyviin.

 
 

 

 

Matto on suunniteltu Tanskassa ja valmistettu valvotuissa olosuhteissa Intiassa. Matolla on Care & Fair tunnus, mikä takaa reilun tuotannon ja auttaa vähentämään laittoman lapsityövoiman käyttöä. 
 
Catalinassa myydäänkin vain hyvin muotoiltuja, kestäviä ja ympäristöarvoja kunnioittavien valmistajien merkkituotteita, ei halpatuotantomattoja. Joten jos haluat laatumaton, Catalinan verkkokaupasta tai myymälästä sellaisen voi hankkia turvallisin mielin.  
 

Kannatti miettiä mattovalintaa hetki ja nähdä vähän vaivaa. Olen uuteen mattoon todella tyytyväinen. Ensimmäisenä päivänä kävin vähän väliä kurkkimassa mattoa, tassuttelin sen päällä, tunnustelin villan pehmeyttä käsillä ja jaloilla ja konttailin tutkailemassa kaunista tekstuuria. Matto tuoksuu vielä vähän villalta, mutta se ei haittaa yhtään. Tuoksu häviää kuitenkin ensimmäisten viikkojen aikana.

Luonnonvalkoinen matto näyttää ihanan raikkaalta ja puhtaalta olohuoneessa. Nyt vasta tajuankin, kuinka nuhjuinen vanha matto oli. Uusi matto luo olohuoneeseen rauhallista, seesteistä tunnelmaa. Sitä paitsi, se sopii hyvin yhteen sohvatyynyjen ja villahuovan kanssa, tai päinvastoin.

 

Kun toinen poikani tuli matonvaihtopäivänä kotiin, hän ei huomannut uutta mattoa, mutta kysyi jo ovelta: oletko siivonnut olohuoneen? Mitään muuta en ollut tehnyt kuin vaihtanut maton. Matolla on iso vaikutus huoneen yleisilmeeseen.

Aion imuroida uutta lempparimattoani säännöllisesti ja tiuhaan, sillä imuroiminen on villamaton parasta hoitoa. Näin likahippuset eivät pääse syvemmälle mattoon. Jos pääsevät, likaa on vaikeampaa poistaa. Olen kuullut, että villamatto voi pysyä hyvänä jopa 10-20 vuotta pesemättä, kunhan sitä imuroi ja tuulettaa tarpeeksi usein.

Mahdollisten tahrojen varalle minulla on salainen ase: James-tahraihme, jonka pitäisi poistaa kahvi-, tee-, punaviini-, kaakao- ja ketsuppitahrat ja muut roiskeet matosta. Voin raportoida tästä lisää myöhemmin, kunhan pääsen, tai joudun, kokeilemaan tahrojen poistamista.

Matto on saatu Catalinalta blogin kautta.

 

 

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *