7 vinkkiä täydellisen maton valintaan

Kaupallinen yhteistyö: VM Carpet

Sisältää mainoslinkkejä, linkit on merkitty *-merkillä.

Työhuoneeni kaipaa uutta mattoa. Mutta miten valita omaan kotiin ja makuun sopivin matto? Maton valinnassa haasteellista on se, että ihania mattoja on tarjolla niin paljon! Matto on usein kalliimmanpuoleinen investointi, etenkin jos haluat kestävän ja laadukkaan maton. Siksi valinnassa ei kannata hätiköidä. Lue tästä vinkit, kuinka onnistut matto-ostoksilla.

Ehkä sinäkin olet tuskaillut, kuinka vaikeaa on valita sopiva matto. Itse pähkäilen parhaillaan, millaisen maton valitsisin työhuoneeseeni. Kevättalven lisääntyvä valo on saanut sisustuskärpäseni virkoamaan ja huomasin, että työhuoneen nykyinen matto on omiin silmiini vääränvärinen. Onneksi matto on hyväkuntoinen, joten voin hyvillä mielin kierrättää sen uudelle omistajalle.

Kerron tässä postauksessa, millaisia asioita otan huomioon mattoa valitessani ja annan samalla sinulle vinkkejä matto-ostoksille.

Koko

Maton kokoa minun ei tarvitse tällä kerralla miettiä, koska tiedän sopivan koon entuudestaan. Työuoneeseeni solahtaa helposti peruskoko 160 x 230 senttimetriä. Se kokoaa huonekalut mukavasti yhteen mutta jättää kelvollisen kaistaleen tammiparkettia näkyviin huoneen reunoille.

Vinkki: Voit arvioida sopivaa maton kokoa esimerkiksi rajaamalla maalarinteipillä lattiasta maton kokoisen alueen. Iso matto avartaa tilaa ja on usein myös pientä käytännöllisempi. Liian pieni matto voi tehdä tilasta ahtaan ja sekavan tuntuisen. Maton ei kuitenkaan ole tarkoitus ulottua seinästä seinään, vaan maton ja seinän väliin kannattaa jättää riittävästi tilaa kehystämään mattoa.

Väri

Mikä väri olisi hyvä? Värin valitseminen on haastavaa, mutta toisaalta mukavaa puuhaa. Haluan, että työhuoneen tunnelma säilyy minimalistisena ja rauhallisena. Matto saa olla väriltään hillitty. Harmoniankaipuisena tykkään lempeistä, maanläheisistä luonnonväreistä, joten lähden hakemaan jotakin sen suuntaista.

Vinkki: Maton väri/ värit ja kuviointi määrittelevät pitkälti koko huoneen ilmeen ja tunnelman. Mieti, mikä väri toimisi tilassa. Pidätkö runsaasta tyylistä vai minimalistisemmasta tunnelmasta? Sopivatko hillityt värit kotiisi vai haluatko leikitellä väreillä? Mieti myös, mihin väriin et kyllästy ihan heti. Peilaa maton väriä muun sisustuksen ja lattian väriin. Maton on hyvä erottua lattian väristä.

Materiaali

Jos olet lukenut blogiani, tiedät, että suosin luonnonmateriaaleja. Oma lempparini mattomateriaaleista on helppohoitoinen villa, eikä meillä ole viime vuosina juuri muita mattoja ollutkaan. Nyt harkitsen kuitenkin villamaton lisäksi lyhytnukkaista mattoa. Sukkasiltaan on mukava seisoa työpöydän ääressä, kun lattialla on pehmoinen matto. Nukkamatto on pehmeä ja kestävä, joskaan työhuoneessani matto ei joudu kovinkaan kovalle kulutukselle. Siellä hiippailen vain minä sukkasillani.

Vinkki: Materiaalivalintaan vaikuttaa käyttötarkoitus ja se, mihin tilaan matto tulee. Mieti, kuinka kovalle kulutukselle matto joutuu. Perehdy mattojen materiaaleihin ja hoito-ominaisuuksiin, kuten kuinka helppoa matto on pitää puhtaana. Kysy suosituksia asiantuntevalta myyjältä. Kaikki matot eivät käyttäydy samalla tavalla. Jos valitset keinokuituisen maton, suosi laadukkaita materiaaleja, jotka on käsitelty antistaattisiksi eivätkä sähköisty tai vedä pölyä puoleensa.

Laatu

Minulle on tärkeää, että matto on laadukas, kestävä ja ajaton. Silloin se kestää aikaa ja kulutusta, näyttää hyvältä vielä vuosien tai vuosikymmenien päästä ja säästää pitkällä tähtäimellä kukkaroa ja ympäristöä. Mietin myös, miten ekologisesti ja eettisesti tuote on valmistettu.

Näillä perusteilla on helppo lähteä etsimään sopivaa mattoa VM Carpetin valikoimista. Ostin ensimmäisen VM Carpet -mattoni kymmenen vuotta sitten. Siihen loppuivat mattokriisini ja tuskailuni huonolaatuisten mattojen kanssa.

VM Carpet on Suomen suurin mattotehdas. Tämä suomalainen perheyritys on valmistanut mattoja omalla tehtaallaan Lappajärvellä jo puolivuosisataa. VM Carpetin matoissa yhdistyvät kotimainen laatu ja design, jotka sekä näkyvät että tuntuvat jokapäiväisessä käytössä. Voin oman kokemukseni perusteella ja täydestä sydämestäni suositella heidän mattojaan.

Vinkki: Kun panostat laadukkaaseen mattoon, vältyt monilta ärsytyksiltä arjessa. Heikkolaatuinen matto voi pölytä, sähköistyä, kerätä nukkaa, luisua paikoiltaan, mennä kurttuun, olla hankalasti imuroitava. Mitä napakampi pinta, tiukemmat solmut ja huolitellummat yksityiskohdat, sitä laadukkaampi matto.

Malli

Mahtavaa on se, VM Carpetin nettisivuilta voit tilata ilmaisen materiaalinäytteen haluamistasi matoista. Olen hyödyntänyt mallipaloja usein, ja nyt tilasin näytteet neljästä matosta: valkoisesta ja harmaasta Puuterista, luonnonvalkoisesta Matildasta ja valko-mustasta Valkeasta.

Olen käynyt katsomassa mattoja mattoliikkeessä ja ihastunut näihin kaikkiin neljään. Mikä tahansa niistä voisi olla työhuoneeni uusi matto. Myymälän keinovalossa maton sävy näyttää kuitenkin usein aivan erilaiselta kuin kotona. Materiaalinäytteestä näet maton todellisen värin ja voit hypistellä matonpalaa sormissasi. Se, miltä matto tuntuu, on ainakin itselleni olennaisen tärkeä valintakriteeri.

Vinkki: Käytä maton valintaan rauhassa aikaa ja vaivaa. Säästyt hutiostoksilta ja saat tehtyä kestävän hankinnan. Pyydä myymälästä mallipala tai koko matto kotiin sovitettavaksi.

Paksuus

Materiaalinäytteestä voit tarkistaa myös maton paksuuden. Esimerkiksi ovien pitää mahtua aukeamaan. Olisi aika ikävää asettaa vastaostettu matto kotona lattialle ja todeta, että ovi töksähtää matonreunaan.

Omassa ovettomassa työhuoneessani maton paksuus ei ole ratkaiseva ominaisuus, mutta eteisen mattoa hankkiessani se oli. Eteisemme ovi on matala, ja muutama potentiaalinen matto karsiutui valinnasta siksi, ettei ovi mahtunut aukeamaan.

Eteiseen valitsemani VM Carpetin Elsa-matto on osoittautunut erinomaiseksi eteismatoksi. Sileäpintainen villa-paperinarumatto on kaunis, kestävä, helppo imuroida, ei ruttaannu, pysyy paikoillaan ja hylkii likaa.

Vinkki: Maton paksuudella on merkitystä erityisesti eteisessä. Myöskään ruokapöydän alle ei kannata valita turhan paksua mattoa, sillä tuoleja on vaikea liikutella paksun maton päällä.

Oma maku

Nyt olen mallaillut ja hypistellyt tilaamiani materiaalinäytteitä muutaman viikon. Tykkään kaikista neljästä matosta, joten valinta ei ole helppo. Hirveän pähkäilyn ja jahkailun jälkeen olen valinnut sovitukseen kaksi yhtä hyvää vaihtoehtoa: harmaan Puuterin ja valko-mustan Valkean.

Toisen Puuterin, väriltään valkoisen, karsin siksi, että kokovalkoinen matto saattaa tehdä huoneen tunnelmasta hieman liian viileän. Lisäksi pelkään, että se likaantuu, jos ja kun seison päivästä toiseen sen päällä samassa paikassa.

Jouduin luopumaan myös luononvaaleasta Matildasta, vaikka olen ihaillut ja havitellut tätä kaunista villamattoa jo vuosia. Myönsin itselleni, että maton sävy ei ole työhuoneeseeni täydellinen, vaikka se muuten nätti onkin. Siinä on häivähdys kellertävänrusehtavaa sävyä – juuri sen verran, ettei väri aivan istu huoneen muuhun sisustukseen. Matilda tuntuu myös hieman liian tiiviiltä työhuoneeseen. Haluan jalkojeni alle vähän pehmeämmän tuntuman. Johonkin muuhun huoneeseen laittaisin Matildan riemumielin.

Esittelen sinulle lähiaikoina finaalikaksikkoon päässeet matot, jotka sain kotiin sovitettaviksi VM Carpetilta yhteistyömme tiimoilta. Näet, miten kahden aivan erilaisen maton väri ja materiaali vaikuttavat huoneen tunnelmaan. Pysyhän kuulolla!

Vinkki: Luota omaan makuusi ja mieltymyksiisi. Halutessasi voit unohtaa kaikki säännöt ja neuvot ja tehdä juuri niin kuin hyvältä tuntuu. Kotisi on sinua varten.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *