Vaivaton villamatto, ihan paras matto!

Nyt se on todistettu: olen omin silmin nähnyt, että villamatto todella hylkii likaa. Meidän eteisen villamatto on, tai oli, jopa puhtaampi kuin patjat, joiden päällä nukumme. Se selvisi, kun vuokrasin tekstiilipesurin.

Vuokrasin viime viikolla tekstiilipesurin kahdeksi vuorokaudeksi, koska halusin puhdistaa mattoja. Pesuri poltteli näpeissäni koko sen ajan, kun laite oli lainassa. Oli ihan pakko puhdistaa kaikkea muutakin: sohva, nojatuoli, sängyt, patjoja, autonpenkit. Kyllä lähti likaa ja tuli puhdasta.

Tekstiilipesuri toimii niin, että pesuaine suihkutetaan pestävään pintaan ja imuroidaan takaisin lian mukana. Puhdistettu pinta kuivuu nopeasti, eivätkä esimerkiksi sohvan tai sängyn täytteet kastu pilalle. Likavesi kertyy tyhjennettävään likavesisäiliöön. Sohvasta ja patjoista, joissa ei edes ollut mitään näkyvää likaa, irtosi likaisempaa vettä kuin eteisen Elsa-matosta!

VM Carpetin valmistama villa-paperinarumatto on ollut meillä reilun vuoden, enkä ollut koskaan pessyt sitä, vain imuroinut. Olin aika äimänä, kun matosta ei lähtenyt likaa kuin nimeksi – vaikka lapset viskovat matolle kuraisia reppuja ja aina välillä joku astelee sen päälle ulkokengät jalassaan, kun ei muista riisua niitä tuulikaappiin.

Villa hylkii luonnostaan likaa ja säännöllinen imurointi on villamaton parasta hoitoa. Näin minulle on sanottu mattoliikkeissä, mutta en ole sitä täysin varauksetta uskonut. Nyt uskon.

Villamatto pysyy puhtaana eikä irtolika pääse pinttymään mattoon, kun sen imuroi säännöllisesti. Itse imuroin meidän villamatot muutaman kerran viikossa ja eteisen maton vielä erikseen silloin, jos siihen ilmestyy hiekkaläjä tai multapaakku.

Myös tahrat on helppoa poistaa villamatosta, kunhan tekee sen tuoreeltaan. Eteisen villamaton lisäksi meillä on kaksi muuta villamattoa: keittiössä ruokapöydän alla mustavalkoinen ja olohuoneessa luonnonvaalea Asko-matto. Olen saanut jopa punaiset mehuläiskät puhdistettua villamaton vaaleasta reunasta!

Asetan tahran päälle heti pienen, haalealla vedellä kostutetun froteepyyhkeen ja taputtelen mattoa hellästi. Sitten jätän pyyhkeen kuivumaan paikoilleen, ja hiphurraa, läiskä lähtee yleensä kuivumisen myötä.

Malttia vaatii se, etten ala hangata tahraa. Hankaaminen vain hieroo tahran syvemmälle maton kuituihin. Jos oikein tiukka tahra tulee, käyn sen kimppuun James-tahranpoistoaineella.

Epäröin kauan, uskallanko hankkia villamattoa, etenkään eteiseen tai keittiöön. Ajattelin, että villamattoja on jotenkin hankalampi hoitaa kuin muita mattoja. Mutta eihän näitä tarvitse joka vuosi edes pestä. Itse asiassa, pesu kuluttaa villakuidun rakennetta ja siksi villamattoa ei ole suositeltavaa pestä kovin usein.

Rakastan villan pehmeyttä, lämpöä ja lempeää tunnelmaa. Nyt voin hyvillä mielin hankkia vielä yhden itsepuhdistuvan villamaton, kunhan vain löydän sopivan.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *