Kevyt villamatto keittiöön

Kaupallinen yhteistyö: VM Carpet

Keittiö on kodin huoneista se, jonka sisustusta tulee harvimmin muuteltua. Pientä piristystä ja vaihtelua on kuitenkin mukava silloin tällöin saada, joten vaihdoin keittiöön uuden maton. Kevyt, sileäpintainen ja ohuehko villamatto on osoittautunut nappivalinnaksi ruokapöydän alle.

Keittiömme on pysynyt suunnilleen samanlaisena siitä lähtien, kun muutamia vuosia sitten teimme keittiöremontin. Kattovalaisimen ja verhot olen vaihtanut, mutta nekin ovat olleet samat jo monta vuotta. Ekologinen omatuntoni on tällaisesta pysyvyydestä kieltämättä hyvillään.

Kaipaan kuitenkin välillä jotakin pientä piristystä ja vaihtelua keittiöön. Pyyhkeitä, pöytäliinaa tai tabletteja, maljakoita ja kukkia voi aina vaihdella. Usein se riittää. Nyt tein vähän isomman muutoksen ja vaihdoin keittiöön kesän kunniaksi kevyemmän villamaton.

VM Carpetin kaunis Rae-matto

Villamatto keittiössämme oli ennenkin. Minähän rakastan villamattoja – sen olet varmasti huomannut, jos olet seurannut blogiani tai Instagram-tiliäni. Uusi matto, VM Carpetin Duo-mallistoon kuuluva Rae-matto, on vanhaa mattoa ohuempi ja kevyempi. Se sopii mielestäni täydellisesti tähän kesäisen kepeään vuodenaikaan.

Keveydestään huolimatto Rae-matossa on miellyttävä villan tuntu ja sen päällä on mukava astella. Tykkään villaisesta matosta, se on lempeä ja luonnollinen. Se tuo lämpöä ja viihtyisyyttä keittiöön.

Kun näin maton ensimmäisen kerran, tykästyin erityisesti sen kauniiseen kuviointiin. Sidospinta on eloisa mutta ei lainkaan levoton. Vähän etäämmältä matto näyttää hyvinkin harmoniselta, jopa tasaväriseltä. Yksinkertainen, pelkistetty, selkeä tyyli miellyttää silmääni.

Miksi laittaa matto keittiöön?

Olen jokusen kerran käynyt keskustelua siitä, kannattaako ruokapöydän alle laittaa mattoa. Mielipiteet jakautuvat puolesta ja vastaan, mutta itse tykkään siitä, että keittiönpöydän alla on matto.

Matto ruokailuryhmän alla kokoaa pöydän ja tuolit kauniisti yhteen, rauhoittaa huonetta ja tuo keittiöön kodikkuutta. Ja kyllähän matto myös suojaa lattiaa, kun tuoleja vedellään edestakaisin. Meillä sattuu olemaan parkettilattia koko alakerrassa keittiötä myöten, joten mielelläni suojelen sitä turhilta naarmuilta.

Helppohoitoista ruokapöydän alle

Matto joutuu ruokapöydän alla toki alttiiksi likaantumiselle, sitä ei voi kieltää. Sen takia keittiön maton pitää olla helppohoitoinen. Sileäpintainen villamatto on helppo imuroida puhtaaksi ja pienet tahrat saa poistettua froteepyyhkeellä, joka on kostutettu puhtaalla vedellä. Olen monta kertaa ihmetellyt, kuinka hyvin tahrat lähtevät villamatoista. Niiden kimppuun pitää vain käydä tuoreeltaan. Salaisuus piilee siinä, että villakuitu hylkii luonnostaan likaa.

Rae-matto sopii mainiosti keittiöön myös siksi, että tweedlangasta kudottu sidospinta häivyttää murut ja muut pienet roskat. Tuskin tahratkaan suuremmin hyppivät sen pinnalta silmille, mutta siitä minulla ei vielä ole kokemusta. Ylipäätään keittiön matto pysyy meillä nykyään hämmästyttävän puhtaana. Lapsetkin ovat kasvaneet ohi sotkemisiän.

Rae-mattoja on viittä eri väriä. Kaikki ovat upeita, ja valinta oli vaikeaa. Pähkäilin kupari-valkoisen ja musta-valkoisen välillä, mutta vaaka kallistui musta-valkoiseen siksi, että se solahtaa luontevammin keittiömme värimaailmaan.

Kuinka iso matto ruokapöydän alle?

Yleensä suositellaan, että ruokapöydän alle tulevaan mattoon pitäisi jäädä noin 60 senttimetrin tuolivara pöydän jokaiselle tuolisivulle. Tämä aiheutti hieman päänvaivaa, sillä Rae-matosta ei ole saatavilla meille sitä optimaalisinta kokoa eikä sitä voi poikkeuksellisesti teettää omien mittojen mukaan. Esimerkiksi eteisessä meillä on mittojen mukaan teetetty VM Carpetin Elsa-matto, joka istuu tilaan kuin nakutettu.

Mietin, että 160 x 230 cm kokoinen matto olisi pituudeltaan ideaali ruokapöydän alle mutta jää leveydeltään vähän naftiksi. Seuraava koko, 200 x 300 cm, puolestaan olisi liian iso ja peittäisi keittiön lattian melkein kokonaan.

Hetken jo pelkäsin, että joudun luopumaan mattohaaveestani. Konttailin lattialla mittanauhan kanssa moneen kertaan ja pähkäilin. Päätin ottaa riskin ja tilata kuitenkin 160 x 230 -senttisen maton. Suositukset ovat vain suosituksia ja niitä pienempikin matto voi toimia, kunhan tuolin jalat jäävät maton päälle tuolilla istuttaessa.

Laadukas villamatto kestää vuodesta toiseen

Meidän perheessä on sen verran hoikkia ihmisiä, että tuolit mahtuvat istuttaessa hyvin maton päälle. Tuolin kaikki jalat pysyvät tasaisesti matolla, tuoli ei keiku eikä maton reuna rullaudu tuolia siirrellessä. Ilokseni huomasin, että tuoleja on tosi helppo liu’uttaa Rae-maton sileällä pinnalla.

Kaiken miettimisen ja veivaamisen jälkeen olen tyytyväinen valintaani. Rae-matto on siksikin ihana, että se valmistetaan Suomessa, VM Carpetin omalla kutomolla, ympäristöä mahdollisimman vähän rasittaen ja viimeistellään käsityönä. Kokemuksesta tiedän, että VM Carpetin matot ovat laadukkaita ja kestävät aikaa, katseita ja kulutusta. Eiköhän tästäkin matosta tule meille pitkäaikainen kaveri.

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *