Hyvä laukku piristää arkea

Kaupallinen yhteistyö: Okay Style

Olen välillä miettinyt, montako laukkua ihminen tarvitsee. Siis ihan oikeasti tarvitsee, en puhu nyt haluamisesta, sillä sehän on ihan eri asia. Joku stylisti ohjeisti taannoin iltapäivälehdessä, että jokaisella pitäisi olla musta iltalaukku, työlaukku ja matkakassi. En usko, että ihan noin vähällä pärjäisin – vaikka koetankin pitää laukkujen, kuten muunkin tavaran, määrän aika lailla minimissä.

Itse tarvitsen iltalaukun lisäksi ainakin arki-/työlaukun, urheilurepun ja siistin, yleiskäyttöisen repun sekä tilanteeseen kuin tilanteeseen sopivan pikkulaukun, jollaisen löysinkin juuri kesällä.

Minulla on ollut viime aikoina projektina karsia ja kierrättää ylimääräiset, vähälle käytölle jääneet tai huonolaatuiset laukut pois (hmm, herää kysymys, miksi ylipäätään olen ne ostanut) ja hankkia tilalle harvoja valittuja, laadukkaita ja ajattomia laukkuja. Uskon, että laatu korvaa määrän, ja hyvä laukkuhan kestää hyvällä hoidolla vuosia, jopa vuosikymmeniä.

Laadukkuudella en tarkoita tässä ökykalliita luksuslaukkuja, vaan kohtuuhintaisia nahkaisia laukkuja, jotka on tehty laadukkaasta materiaalista ja joissa myös työn jälki on korkealaatuista.

Huomasin kesällä, että minulta puutuu sievä ja käytännöllinen keskikokoinen luottolaukku, jonka kanssa voin mennä minne vain. Sellainen, joka käy työlaukuksi, mutta jonka voin yhtä hyvin ottaa mukaan kylään, kaupungille tai kulttuuririentoihin. Yksi nahkainen arkilaukku minulla on, mutta se on moneen tilanteeseen liian suuri – ainahan ei tarvitse kantaa koko omaisuutta mukana – ja lisäksi vähän turhan vetelä ja ryhditön puolityhjänä.

Löysin kaipaamani ison mutta tarpeeksi pienen luottolaukun Okay Stylen valikoimista ja pääsin ilokseni tekemään yhteistyötä tämän vuonna 1987 perustetun perheyrityksen kanssa. Laukku on tyylikäs Freija, jonka mitat ovat 33 x 22 x 10 cm eli se on juuri passeli tarpeisiini. Laukkuun solahtaa mukavasti muistilehtiö, iPad, puhelin, lompakko, pieni meikkipussi ja muuta pientä tarpeellista.

Vaikka laukkuun mahtuu mukavasti tavaraa, se ei ole vain välttämätön tavaroidenkuljetusväline, vaan näyttää hyvältä myös asusteena. Laukku on niin kaunis ja ryhdikäs, että voisin kantaa sitä ilokseni vaikka tyhjänä. Ja kun laukun laskee käsistään tuolille tai muualle, se ei lysähdä kasaan, vaan pitää ryhtinsä ja näyttää edelleen upealta.

Freijassa on monia muitakin ominaisuuksia, joista tykkään tai joita suorastaan edellytän hyvältä laukulta. Laukku avataan ja suljetaan vetoketjulla. Siinä on tukevat käsikahvat ja lisäksi irrotettava ja säädettävä olkahihna. Itse tykkään kantaa laukkua välillä olalla, välillä kädessä.

Laukussa on tarpeeksi taskuja ja lokeroita: ulkopuolella yksi vetoketjullinen tasku ja sisällä kaksi vetoketjullista taskua ja yksi vetoketjuton tasku. Jos laukussa ei ole tarpeeksi taskuja, pikkutavarat vellovat siellä sekamelskana, eikä laukusta löydä etsimäänsä muutoin kuin pahimmassa tapauksessa kumoamalla koko laukun sisällön ulos.

Freija on perustyylikäs, ajaton ja sopivalla tavalla eleetön. Silti siinä on kiinnostavia yksityiskohtia, kuten hevosaiheisia koristeita ja kullanvärisiä vetoketjuja. Laukku on jokaista vetoketjua, saumaa, metalliosaa ja vuorikangasta myöten viimeisen päälle huoliteltu.  Laukusta on myynnissä useita upeita värivaihtoehtoja, joista valitsin tumman ja lämpimän mokan.

Freija on valmistettu kokonaan käsityönä Suomessa Sastamalassa ja se on tehty kasviparkitusta nahasta, kuten muutkin Okay´s laukut. Jokainen laukku on yksilö ja yksilöllinen. Laukuissa käytettävä kasviparkittu nahka tulee Italian Toscanasta, jossa kasviparkitseminen on satoja vuosia vanha käsityöperinne. Okay´silla on nahan laatutodistus, josta selviävät materiaalin toimittajan tiedot.

Kasviparkitusta nahasta valmistetut laukut ovat laadukkaita ja ekologisia ja paranevat ajan ja käytön myötä, kunhan niitä muistaa hoitaa. Kasviparkitusta nahasta tehty laukku kannattaa säilyttää kankaisessa pussissa ja täyttää se sanomalehdellä tai pakkauspaperilla, jotta se säilyttää muotonsa. Liiallinen suora auringonvalo kuivattaa ja hei­kentää nahkaa ajan kuluessa ja vaikuttaa myös nahan väriin. Okay´s laukun mukana tulee kangaspussi, jossa laukkua on näppärä säilyttää silloin, kun sitä ei käytä.

Laukkua voi pyyhkiä puhtaalla, kuivalla ja pehmeällä liinalla ja se kannattaa käsitellä nahanhoitoaineella uutena ja aika ajoin myöhemminkin. Okay´s laukkujen tekijät käyttävät itse Woly Perfect Gel -nimistä tuotetta. Väritön voide puhdistaa ja hoitaa nahkaa, suojaa sateelta ja tasoittaa pintaan tulleita naarmuja.

Parasta tässä laukussa on se, että se tuntui heti omalta. Kotimaassa tehty laatulaukku on sellaista pientä arjen luksusta, josta tulee hyvä mieli. Se piristää mieltä joka päivä ja etenkin niinä päivinä, kun kaikki ei mene ihan putkeen: jos päivä on huono, niin ainakin laukku on hyvä. Jos kaipaat hyvää luottolaukkua, käyhän katsastamassa Okay´sin ihana ja monipuolinen valikoima.

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *