Kaunis veitsitukki pitää keittiöveitset järjestyksessä

Kaupallinen yhteistyö: Heirol

Sisältää *-merkittyjä mainoslinkkejä

Veitsien säilytysongelma ratkesi, kun löysin keittiöön saarnista tehdyn veitsitukin. Se on sopivan kokoinen, käytännöllinen ja kaunis. Monet veitsitukit ovat omaan makuuni liian järkälemäisiä ja synkkiä, mutta tätä pidän mielelläni näkyvillä. Erityisesti tykkään sen kauniista, elävästä puupinnasta. Veitset pysyvät nyt nätissä järjestyksessä ja käden ulottuvilla.

Meillä on ollut veitset levällään – siis ihan konkreettisesti – siitä lähtien, kun remppasimme keittiön muutama vuosi sitten. En halunnut asentaa vanhaa rumaa veitsimagneettia uudistettuun keittiöön enkä löytänyt mitään muutakaan kätevää ja nättiä säilytysratkaisua. Sitten kävi niin kuin usein käy: silmä tottui ja asia unohtui.

Olen potenut tästä ajoittain huonoa omaatuntoa, sillä irrallaan pyörivät, toisiinsa kolisevat veitsethän kuluvat ja tylsyvät helposti.

Lisäksi leikkuulautasäilytys oli tosi epäkäytännöllistä ja sekavan näköistä. Lasten, tai nykyään nuorten, puolesta ei sentään tarvinnut enää pelätä, kun he ovat jo niin isoja, että osaavat varoa veitsiä.

Lämmin ja kodikas saarnitukki

Säilytysongelma ratkesi, kun löysin *Heirolin verkkokaupasta saarnista tehdyn veitsitukin, joka on sopivan kokoinen, kätevä ja hyvännäköinen. Monet veitsitukit ovat omaan makuuni ihan liian järkälemäisiä ja ankeita, mutta tätä pidän mielellläni näkyvillä.

Ihastuin saarnitukkiin ensisilmäyksellä, sillä puu on yksi lempimateriaaleistani, lämmin ja lempeä. Erityisesti tykkään veitsitukin kauniista, elävästä pinnasta.

Lempeät muovijouhet eivät tylsytä veitsiä

Kaksiosaiseen telineeseen mahtuu viisi veistä, ja lisäksi siinä on tyhjä lokero keittiövälineitä varten. Veitset voi pukata huoletta tukkiin, sillä muoviset jouhet ovat hellävaraisia veitsille eivätkä tylsytä niitä. Jouhiosan voi myös irrottaa ja pestä, mikä on iso plussa.

Veitset pysyvät nätissä järjestyksessä ja helposti käden ulottuvilla. Kooltaan  kaksiosainen teline on 17,5 x 11,5 x 22 cm.

Keittiökin pysyy nyt paljon siistimpänä, kun veitset eivät loju pitkin tasoa.

*Tutustu veitsitukkiin tarkemmin tästä.

yhteensopivat veitset

Hommasin veitsitukin kaveriksi myös muutaman laadukkaan veitsen. *Albera-leipäveitsi ja saman sarjan *juuresveitsi istuvat todella hyvin käteen. Molemmista saa hyvän otteen ja niillä on vaivatonta, miellyttävää ja turvallista leikellä.

*Tukevalla, sahalaitaisella leipäveitsellä on hyvä leikata kovakuoristakin leipää. Terävällä *juuresveitsellä taas pilkot näppärästi vihannekset ja hedelmät. Veitset on tehty korroosionkestävästä saksalaisesta veitsiteräksestä ja kahvat ovat saarnia.

Laatuveitsi kestää

*Laadukkaat veitset tunnistaa usein siitä, että ne ovat vähän kalliimpia mutta myös kestävämpiä kuin tusinatavaraveitset. Ne valmistetaan monivaiheisesti hyvistä materiaaleista ja usein käsityönä. Ja kyllähän laadun tuntee myös käytössä, sillä hyvin tehtyä veistä on ilo käyttää. Tuntuma on näissä aivan erilainen kuin vanhoissa ei-niin-hyvissä veitsissämme.

Olen pitänyt kiinni siitä periaatteesta, että käytän leikkaamiseen aina *puista leikkuulautaa. En ikinä leikkaa mitään esim. lautasta, lasista leikkuulautaa tai kivitasoa vasten, jotta veitset eivät turhaan tylsy. Opin tämän jo nuorena silloiselta veitsifriikiltä seurustelukumppaniltani, joka oli tunnontarkka veitsien käsittelyssä.

älä laita veistä tiskikoneeseen

Tiesitkö muuten, ettei keittiöveitsiä pidä milloinkaan pestä astianpesukoneessa? Välillä olisi kieltämättä houkuttelevaa työntää veitset koneeseen. Konepesuaine ja veitsien koliseminen koneessa tylsyttävät kuitenkin veistä ja vahingoittavat kahvaa. Veitset kannattaa pestä aina käsin ja kuivata heti, ettei terään jää läikkiä ja se pysyy kunnossa.

Mitä paksumpaa terästä veitsi on, sitä pidempään se pysyy terävänä. Mutta laadukaskaan veitsi ei pysy ikuisesti terävänä. Kuulemani mukaan ammattilaiset teroittavatkin veitsensä joka päivä. Toki ne ovat ammattilaisella ahkerammassa käytössä kuin meillä.

Teroituksen suhteen minulla on vielä parannettavaa. Perheessämme ei ole oikein ketään, joka jaksaisi teroitella veitsiä säännöllisesti. Pitäisi keksiä siihen jokin näppärä ratkaisu. Olisiko tällainen *veitsenteroitin kätevä vai mitä ehdotat?

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *