Kaunis veitsitukki pitää keittiöveitset järjestyksessä

Kaupallinen yhteistyö: Heirol

Meillä on ollut veitset levällään – siis ihan konkreettisesti – siitä lähtien, kun remppasimme keittiön muutama vuosi sitten. En halunnut asentaa vanhaa rumaa veitsimagneettia uudistettuun keittiöön enkä löytänyt mitään muutakaan kätevää ja nättiä säilytysratkaisua. Sitten kävi niin kuin usein käy: silmä tottui ja asia unohtui.

Olen potenut tästä ajoittain huonoa omaatuntoa, sillä irrallaan pyörivät, toisiinsa kolisevat veitsethän kuluvat ja tylsyvät helposti.

Lisäksi leikkuulautasäilytys oli tosi epäkäytännöllistä ja sekavan näköistä. Lasten, tai nuorten, puolesta ei sentään tarvinnut enää pelätä, kun he ovat jo niin isoja, että osaavat varoa veitsiä.

Säilytysongelma ratkesi, kun löysin Heirolin verkkokaupasta saarnista tehdyn veitsitukin, joka on sopivan kokoinen, kätevä ja hyvännäköinen. Monet veitsitukit ovat omaan makuuni ihan liian järkälemäisiä, mutta tämä on tyylikäs ja suorastaan siro, vaikka se tukeva onkin.

Ihastuin saarnitukkiin ensisilmäyksellä, sillä puu on yksi lempimateriaaleistani, lämmin ja lempeä. Erityisesti tykkään veitsitukin kauniista, elävästä pinnasta.

Kaksiosaiseen telineeseen mahtuu viisi veistä, ja lisäksi siinä on tyhjä lokero keittiövälineitä varten. Veitset voi pukata huoletta tukkiin, sillä muoviset jouhet ovat hellävaraisia veitsille eivätkä tylsytä niitä. Jouhiosan voi myös irrottaa ja pestä, mikä on iso plussa.

Veitset pysyvät nätissä järjestyksessä ja helposti käden ulottuvilla. Kooltaan tämä kaksiosainen teline on 17,5 x 11,5 x 22 cm.

Keittiökin pysyy nyt paljon siistimpänä, kun veitset eivät loju pitkin tasoa.

terävä, tukeva ja käteen sopiva veitsi

Hommasin veitsitukin kaveriksi myös muutaman uuden veitsen. Albera-leipäveitsi ja saman sarjan juuresveitsi istuvat todella hyvin käteen. Molemmista saa hyvän otteen ja niillä on vaivatonta, miellyttävää ja turvallista leikellä.

Tukevalla, sahalaitaisella leipäveitsellä on hyvä leikata kovakuoristakin leipää ja terävällä juuresveitsellä on helppo pilkkoa vihannekset ja hedelmät. Veitset on tehty korroosionkestävästä saksalaisesta veitsiteräksestä ja kahvat ovat saarnia.

Laadukkaat veitset ovat toki kalliimpia kuin halpisveitset mutta ne ovat myös kestävämpiä. Ne valmistetaan monivaiheisesti hyvistä materiaaleista ja usein käsityönä. Ja kyllähän laadun tuntee myös käytössä, sillä hyvin tehtyä veistä on ilo käyttää. Tuntuma on näissä aivan erilainen kuin vanhoissa ei-niin-hyvissä veitsissämme.

Olen pitänyt kiinni siitä periaatteesta, että käytän leikkaamiseen aina puista leikkuulautaa. En ikinä leikkaa mitään esim. lautasta, lasista leikkuulautaa tai kivitasoa vasten, jotta veitset eivät turhaan tylsy. Opin tämän jo nuorena silloiselta veitsifriikiltä seurustelukumppaniltani, joka oli tunnontarkka veitsien käsittelyssä.

Tiesitkö muuten, ettei keittiöveitsiä pidä milloinkaan pestä astianpesukoneessa? Välillä olisi kieltämättä houkuttelevaa työntää veitset koneeseen, mutta olen iskostanut päähäni, ettei kannata. Konepesuaine ja veitsien koliseminen koneessa tylsyttävät veistä ja vahingoittavat kahvaa. Veitset kannattaa pestä aina käsin ja kuivata heti, ettei terään jää läikkiä ja se pysyy kunnossa.

Mitä paksumpaa terästä veitsi on, sitä pidempään se pysyy terävänä. Mutta laadukaskaan veitsi ei pysy ikuisesti terävänä. Siksi ammattilaiset teroittavat veitsensä joka päivä, jopa jokaisen käyttökerran yhteydessä.

Kun veitsi on tehty laadukkaasti, sen voi aina teroittaa kuntoon. Teroituksen suhteen minulla on vielä paljon parannettavaa. Perheessämme ei ole enää oikein ketään teroittelusta innostunutta. Pitäisi keksiä siihenkin jokin näppärä ratkaisu. Olisiko hyviä ideoita?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *