Keittiöremontti kutsuu – mistä lähtisin liikkeelle?

 

 
Mitä vikaa teidän keittiössänne muka on? Näin kysyi siskoni, kun kerroin, että aiomme tehdä keittiöremontin. Ei siinä varsinaista ”vikaa” olekaan. Perusrakenne on ihan toimiva, mutta keittiömme on tehty 18 vuotta sitten. Aika moni muukin kokkailee vanhassa keittiössä: yli puolella suomalaisista on yli kymmenen vuotta vanha keittiö. Vaikkei 10-vuotias minusta vielä hirveän vanha ole.
 
Keittiömme on toki kodikas, mutta auttamattoman kulahtanut ja vanhanaikainen, sekä ulkonäöltään että tietyiltä toiminnallisuuksiltaan. En ole kovin usein näyttänyt kuvia keittiöstämme täällä blogissa, mutta nyt näytän, jotta saat käsityksen siitä, mistä lähdetään liikkeelle.
 
 
Haluan keittiön, joka näyttää nätiltä, helpottaa arkea ja on päivitetty tähän päivään. Mahdollisuuksia on rajattomasti, joten uusi keittiö on aivan liian laaja ja epämääräinen toive. En edes tiedä, mitä kaikkea nykykeittiöissä on! Tavoitetta on tarkennettava melkoisesti, joten kävin aluksi läpi vanhan keittiömme puutteet ja omat tarpeemme. Listasin myös niitä asioita, jotka nykyisessä keittiössä toimivat.
 
 
Vesipiste ja ruoanlaittopiste ovat keittiössämme ihan kohdillaan, joten niitä ei tarvitse siirtää. Ympärillä on myös riittävästi laskutilaa. Haluan kuitenkin modernimman altaan ja hanan. Pistokkeitakin on tarpeeksi, mutta vanhat loisteputket yläkaappien alapuolella lähtevät vaihtoon. Niiden tilalle pitää saada modernimpi valaistus.
 
Myös vanha keraaminen liesi menee vaihtoon. Hellan ja tason väliin putoaa ja roiskuu milloin mitäkin hankalasti siivottavaa. Uuteen keittiöön haluan integroidun lieden, joka poistaa väli- ja rako-ongelmat ja helpottaa siivousta. Toisekseen, integroidut kalusteet istuvat keittiöön kauniimmin ja tekevät siitä selkeälinjaisemman. Myös tiskikoneen haluan integroituna, mutta jääkaappi ja pakastin saavat olla sellaisenaan luomuna.
 
 
Mikro on meillä epäloogisessa paikassa: kauimmaisessa nurkassa jääkaapilta katsottuna. Jos otan jotakin jääkaapista ja haluan lämmittää sen mikrossa, joudun kulkemaan koko keittiön lävitse. Se on epäkäytännöllistä, vaikkei askeleita pienessä keittiössä kauheasti tulekaan. Mikron paikkaa pitää siis vaihtaa. Haluaisin senkin integroituna, mutta entäs sitten, kun mikro hajoaa? Onko integroidun mikron vaihtaminen vaikeaa tai onnistuuko se ylipäätään?
 
Keittiössämme on tarpeeksi säilytystilaa, mutta kaappeja ja laatikoita on niin monen kokoisia, että kokonaisuus näyttää sekavalta. Haluan keittiöön yksinkertaisuutta, selkeyttä ja linjakkuutta. Silmääni häiritsevät myös puunväriset (pyökin?) tausta- ja välilevyt, jotka ovat mielestäni ihan hirveät. En tykkää niistä yhtään. Keittiö olisi paljon valoisampi, jos myös sokkelit ja muut kaappeja ympäröivät levyt olisivat valkoiset. Haluan vaalean ja valoisan keittiön, mutta ehkä, siis ehkä, en täysin valkoista.
 
 
Keittiössämme on myös pieniä toiminnallisia puutteita. Esimerkiksi se, että roskikset ovat hankalasti peräkkäin ja lajitteluastioita on liian vähän. Ensin pitää avata kaapinovi ja sitten vetää roskisvaunu esiin, sen sijaan, että roskisvaunu vain vedettäisiin ulos.
 
Iso kysymys on ollut se, säilytämmekö nykyisen graniittitason. Se on arvokas, kestävä ja todella käytännöllinen. Se ei kulu, naarmuunnu eikä likaannu ja on helppo puhdistaa. Mutta… Olen katsellut tasoa nyt niin kauan, että haluaisin vaihteeksi muunlaisen ja muunvärisen tason. Mustan, harmaan ja valkoisen kirjava taso on minusta synkkä. Toisekseen, lieden integroiminen ei onnistu, jos säilytämme graniittitason.
 
 
Jos taso vaihdetaan, materiaali on hinnan takia jotain muuta kuin kiveä. Laminaattitaso olisi kätevä siksikin, että sen voi vaihtaa helpommin. Tason lisäksi pähkäilemistä riittää välitilassa. Nyt siinä on laatat, mutta haluanko uuteen keittiöön esimerkiksi lasi- tai alumiinilevyn? Eivät laatatkaan mahdoton vaihtoehto ole, kunhan koko, väri ja ladonta ovat sopivat.
 
Näiden mietteiden kanssa lähdin pyytämään tarjouksia ja suunnitelmia. Liitin mukaan myös vanhasta keittiöstä tehdyn pohjapiirroksen, mikä helpottaa suunnittelua melkoisesti. Palaan tarjouksiin lähiaikoina ja kerron muutenkin siitä, miten rempan suunnittelu ja toteutus edistyvät.

Ps. Täältä pääset kurkkaamaan keittiösuunnitelmaamme ja täältä näet kuvia ja tietoa valmiista uudesta keittiöstämme.

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

0 Replies to “Keittiöremontti kutsuu – mistä lähtisin liikkeelle?

  1. Vau, kuulostaa mielenkiintoiselta! Odotamme innolla päivityksiä – ei mikään hauska homma välttämättä mutta lopputulos on varmasti sen arvoinen!

  2. Kiitos, kiva kuulla 🙂 Itsekin odotan lopputulosta innolla, vaikka on tämä suunnittelukin hauskaa – ja välillä vähän rasittavaakin. Vaihtoehdot pyörivät päässä silloinkin, kun pitäisi nukkua… Seuraavassa postauksessa vertailen tarjouksia. Ehkä selviää keittiörempan toteuttajakin. Kaunista päivän jatkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *