Kuka tekee keittiömme?

 

 

Edellisessä postauksessani hahmottelin sitä, mitä toivon uudelta keittiöltämme. Kun olin saanut suuntaviivat suunnilleen selviksi, lähdin pyytämään tarjouksia. Haluamme myös kalusteasennuksen keittiötoimittajalta, joten pyysin tarjouksia koko remontista: kalusteet, taso, vetimet, sokkelit, hana, allas, vaihdettavat kodinkoneet, valaisimet, välitila, vanhan keittiön purku ja uuden asennus.

Listasin tarjouspyyntöihin toiveitani ja liitin mukaan nykyisen keittiömme pohjapiirroksen karkeine mittoineen. Pohjapiirros oli näköjään iso plussa, sillä useampi keittiösuunnittelija kiitteli sen helpottavan kovasti suunnittelua. Osa teki alustavan suunnitelman jo ennen kuin edes tapasimme.

 

Olen kuullut neuvon, että remonttia suunnittelevan kannattaa pyytää tarjous vähintään neljältä yritykseltä. Remontti- ja rakennusalalla on kuulemma tyypillistä, että jos lähetät tarjouspyynnön neljälle, saat vastauksen keskimäärin kahdelta. Keittiötoimittajilla näyttää olevan aktiivisempi asenne, sillä sain vastauksen neljältä, kun viideltä pyysin. Kuudes ilmoittautui mukaan pyytämättä.

Keittiöremonttimme budjetti oli tässä vaiheessa 10 000 euroa, mutta sitä en tullut kertoneeksi tarjouspyynnöissä. Kaikki tarjoukset menivät budjettimme yli: saamiemme tarjousten hintahaitari asennuksineen oli noin 10 500 – 12 700 euroa. Hintahaitari oli silti kapeampi kuin olin odottanut ja myös suunnitelmat olivat melko lailla yhdenmukaisia. 

Asennuksen ja purun hinnassa oli melkoista hajontaa: sen osuus oli saamissamme tarjouksissa 1 750 – 3 200 e. Sähkö- ja lvi-työt sekä mahdolliset lisätyöt jokainen tarjouksen jättänyt veloittaa toteutuman mukaan. Lopullinen remontin hinta jää siis nähtäväksi.

 

Kannattaa muistaa, että ensimmäisen tarjous on tosiaan vasta alustava. Loppusumma täsmentyy, kun suunnitelmaa aletaan tarkentaa ja valintoja tehdä. Monista keittiön elementeistä voi tinkiä ilman, että kokonaisuus tai tyyli kärsivät merkittävästi. Lopulliseen hintaan vaikuttavat esimerkiksi ovimalli, tason ja välitila materiaali ja se, millaiset kodinkoneet, altaan ja hanan hankkii. 

Hinta alenee, kun suunnitelmassa käytetään hyväksi erilaiset kampanjat. Meille tarjouksen lähettäneissä firmoissa oli kampanja-alennuksia esim. tietyistä altaista, hanoista ja kodinkoneista. Myös neuvotteluvaraa vaikuttaa olevan.

Tarjousten pyytäminen ja etenkin niiden vertaileminen kävi työstä. Tarjoukset koostuivat useista sivuista ja niissä oli kymmeniä ja taas kymmeniä rivejä. Eroja oli siinä, miten asiat esitettiin ja eriteltiin ja mitä kaikkea tarjouksiin sisältyi. Tarjoukset eivät olleet aivan yksi yhteen vertailukelpoisia, mutta antoivat jonkinlaisen (riittävän) käsityksen hintatasosta. Saimme myös hyvän käsityksen siitä, miten suunnittelijat toteuttaisivat keittiötoiveemme.

 
 

 

Pyysin tarjoukset Keittiömaailmasta, Ideal Keittiöiltä, AINA-keittiöiltä, OpDecolta ja Keittiökalustetukusta. Puustellin edustaja kuuli eräältä kaveriltani suunnitelmistamme ja halusi myös jättää tarjouksensa, mutta kieltäydyin kohteliaasti. Turnausväsymys alkoi siinä vaiheessa vaivata, enkä jaksanut enää perehtyä enempiin tarjouksiin. Olin kuullut monilta, että Puustelli on kallis mutta myös laadukas ja luotettava. Arvioin, ettei firma pysty lyömään jo saamiamme tarjouksia, mutta se jäi nyt vain oletukseksi.

Olin haaveillut, että saisimme uuden keittiön jo kesälomalla, mutta se toive kariutui pian. Olin tarjouspyyntöjeni kanssa auttamattoman myöhään liikkeellä. Keittiötoimittaja toisensa perään totesi, että ensimmäiset mahdolliset asennusajat menevät lomien jälkeen elo-syyskuulle. Kesä on täyteen buukattu, tehtaat ovat osan kesästä kiinni, asentajat ovat kiinni tai lomilla…. Jos siis haluat keittiön kesäksi, kannattaa pyytää tarjouksia hyvissä ajoin jo keväällä.

Tässä kokemuksiani tarjouskierrokselta. 

Keittiömaailma

Plussat: Ripein vastaus tarjouspyyntöömme. Myös alustava ehdotus – tarkemmin sanottuna kaksi vaihtoehtoista ehdotusta! – ja tarjous syntyivät nopeasti, ennen ensimmäistä tapaamista toiveidemme ja pohjapiirroksen perusteella.

Tapaamisessa keittiösuunnittelija esitteli ehdotuksensa ja siihen sisältyvät kalusteet ja kodinkoneet myymälässä. Hän oli kokenut, asiantunteva ja ystävällinen. Suunnittelija osasi rajata valikoimaa juuri sopivasti ja helpotti huomattavasti valinnan vaikeutta. Hän teki toivomani muutokset ripeästi ja esitti niiden pohjalta uuden tarjouksen ja visuaalisen 3D-suunnitelman. Laajat valikoimat. Hieno myymälä.

Miinukset: Kesän kapasiteetti myyty, ensimmäiset mahdolliset asennusajat kesälomien jälkeen.

AINA-keittiöt

Plussat: Todella huolellinen perehtyminen toiveisiimme ja tarpeisiimme. Tarjouksen jättäneistä ainoa, joka halusi tulla käymään kotonamme ja mittailla keittiömme ennen alustavan ehdotuksen ja tarjouksen tekemistä. Kokenut, asiantunteva keittiösuunnittelija. Suunnitelmassa useita kivoja yksityiskohtia.

Miinukset: Tarjouksen saaminen kesti kauan. Saimme sen vajaan viikon päästä kotikäynnin jälkeen, eikä kotikäyntiäkään ihan heti ollut. Keittiösuunnittelija lähti tapaamisessa liikkeelle omasta mielestäni epäolennaisista asioista, kuten millaisen ovimallin valitsemme. Olisin halunnut ensin kokonaissuunnitelman ennen kuin pystyn tekemään valintoja yksityiskohdissa. Monissa kohdin kuulin, että mahdollisuuksia on lukemattomia sen sijaan, että suunnittelija olisi rajannut valikoimaa puolestani ja auttanut ”olen aivan sekaisin vaihtoehdoista” -olotilaani. Tarjous oli hieman ylimalkainen ja siitä puuttuivat tarkemmat hintaerittelyt. Hinnat olivat ”könttänä”.

Ideal Keittiöt

Plussat: Ystävällinen, ripeä palvelu paikan päällä myymälässä. Keittiösuunnittelija esitteli meille sopivia vaihtoehtoja, teki alustavan ehdotuksen ja laski tarjouksen samalla kerralla. Hän esitteli oma-aloitteisesti kampanjat ja ehdotti hinnaltaan kilpailukykyisiä kalusteita ja kodinkoneita. Nopea toimitus perusvalikoimasta. Sain eri tasovaihtoehtoja lainaksi ja kotiin mallattavaksi, kun en osannut valita.

Miinukset: Keittiösuunnittelija vaikutti kiireiseltä ja oli aluksi vähän etäinen, mutta lämpeni jonkin ajan kuluttua ja innostui ratkomaan ongelmiamme ja esittelemään vaihtoehtoja. Valikoima ei ollut kaikilta osin ihan mieleiseni, olisin kaivannut esimerkiksi ohuempia tasoja. Niitä sai vain erikoistilauksesta (hitaampaa, kalliimpaa).

OpDeco

Plussat: Huolellisesti laadittu ehdotus kuvineen toiveidemme ja pohjapiirroksen perusteella. Kaikki toiveemme huomioitu, myös huonot. Kun alustava ehdotus oli tehty, toivomani muutokset tehtiin nopeasti suunnitelmaan.

Miinukset: Hidas. Tarjouksen tekeminen kesti monta viikkoa, kuulemma tarjouspyyntöruuhkan takia. Hintaerittely oli epäselvin kaikista saamistamme. En saanut käsitystä siitä, mitä tarjoukseen loppujen lopuksi sisältyy ja mitä ei ja kuinka paljon siihen ei-kuuluvat työt ja tarvikkeet lisäävät hintaa. Meiltä nähden turhan kaukana sijaitseva myymälä. Jos olisimme jaksaneet käydä siellä, tarjouksen sisältökin olisi varmasti tarkentunut.

Keittiökalustetukku

Ei vastannut tarjouspyyntöömme. Tätä vähän ihmettelin, sillä kaksikin kaveriani suositteli Kalustetukkua ja kehui firman palveluita.

 

 

Googlasin myös netistä ihmisten kokemuksia ja suosituksia eri keittiötoimittajista. Kaikista firmoista oli sekä hyvää että huonoa sanottavaa. Vähän alkoi hirvittää, jos valinta meneekin pieleen. Päätin kuitenkin luottaa omiin tuntemuksiini ja vaikutelmiini. 

Kaikki saamamme ehdotukset olivat kokonaisuutena hyviä ja toteuttamiskelpoisia ja vastasivat toiveitamme. Erot syntyivät pienistä asioista, ja lopulta valinta oli selvä. Keittiömme tekee Espoon Suomenojan Keittiömaailma ja sen on suunnitellut keittiösuunnittelija Jonna Rönnberg!

Yhteistyö Jonnan kanssa lähti luistamaan heti ensitapaamisesta, itse asiassa jo ensimmäisistä meileistä lähtien. Hän kuunteli herkällä korvalla ja ymmärsi mainiosti toiveemme ja tarpeemme. Jonna laati ripeästi ja joustavasti uuden ehdotuksen ja tarjouksen, kun mieleni jonkin asian suhteen muuttui. Jos emmin jonkin valinnan suhteen ja kysyin hänen mielipidettään, hän kertoi sen, mutta ei koskaan tuputtanut mitään. Hän oli myös valmis neuvottelemaan hinnasta ja etsimään edullisempia vaihtoehtoja niissä kohdin, missä niitä kaipasimme. Sujuvaa, jouhevaa, ystävällistä ja asiantuntevaa palvelua kaikin puolin. 

 
Tämän pohjalta odotukseni ovat kovat myös asennuksen ja valmiin keittiön suhteen. Kerron taas jossain vaiheessa, mitä keittiörempallemme kuuluu ja miten asiat etenevät. Nyt voin huoahtaa hetken helpotuksesta. Kriittisimmät vaiheet ovat kuitenkin vasta edessä: miten asennus sujuu, pitävätkö aikataulu ja budjetti ja mikä on työn laatu. 
Päivitetty: Jos haluat nähdä lopputuloksen, täällä voit kurkistaa uuteen keittiöömme.
Kirjoitin parin käyttövuoden jälkeen postauken myös siitä, olenko ollut tehtyihin valintoihin tyytyväinen.
 
 
 

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

2 Replies to “Kuka tekee keittiömme?

  1. Keittiöremontin kanssa kannattaa tosiaan olla ajoissa liikkeellä. 🙂 Olemme mieheni kanssa keittiökalustealalla töissä perheyrityksessä. Tänä kesänä ihmiset ovat olleet hyvin liikkeellä, mutta monelle tulee yllätyksenä se, että toimitusajat ovat menneet jo jonkin aikaa elo-syyskuulle. Mikäli haluaa keittiön kesäksi, kannattaa olla liikkeellä ennen toukokuun puoliväliä. 🙂

  2. Heippa! Kiva kuulla, sittenhän mutu-tuntemani osui oikeaan 🙂 Ajattelin rempan mahdollisuutta jo keväällä mutta oli niin hirveä kiire töissä, etten ehtinyt yhtään suunnitella saati pyytää tarjouksia. Toisaalta, nyt saamme viettää kesän rauhassa ja aloittaa syksyn keittiön purulla ja asennuksella. Tuskin maltan odottaa, että pääsen puuhailemaan uuteen keittiöön. Mutta sinne on vielä matkaa.
    Kivaa viikon alkua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *