Kevätkeittiön piristys – ihanat, ekologiset pellavapyyhkeet

Kaupallinen yhteistyö: Lapuan Kankurit


Olen rakastunut pellavapyyhkeisiin. En oikeastaan haluaisi muita enää käyttääkään, varsinkaan keittiössä. Keveät, pestyt pellavapyyhkeet peittelevät pullat ja sämpylät kauniisti ja kuivaavat kädet lempeästi ja tehokkaasti. Pellava myös kuivuu käytön jälkeen nopeasti, ja joudun harvoin pyyhkimään käsiäni märkään keittiöpyyhkeeseen.

Aina en ole ajatellut näin. Mummoni kutoi aikoinaan kankaita pellavasta ja ompeli niistä pyyhkeitä, pöytäliinoja, tyynyliinoja ja lakanoita. Lapsuuden kodissani oli kaapit kyllästymiseen asti täynnä pellavatekstiilejä, enkä oikein osannut arvostaa niitä. Pellava oli minusta tylsä, ehkä vähän ankeakin, jos sitä vertasi värikkäisiin ja iloisiin froteepyyhkeisiin ja puuvillalakanoihin.
 
Pellavarakkauteni alkoi, kun sain joitakin vuosia sitten lahjaksi pari pellavapyyhettä. Käytin niitä harvakseltaan, koska halusin säästellä kauniita pyyhkeitä vieraskäyttöön. Sittemmin olen hankkinut meille lisää pellavapyyhkeitä – ja ottanut käyttöön mummolta saamiani perintöpyyhkeitä – ja korvannut niillä pikkuhiljaa froteisia ja puuvillaisia pyyhkeitä.
 

 

Samalla olen huomannut, että pellava on pesunkestävä klassikko, joka vain paranee vanhetessaan ja pehmenee pesukertojen myötä. Ehkä olen mummoutumassa, mutta minusta pellava on aivan ihana pyyhemateriaali. 
 
Ja mikä parasta, se on ympäristöystävällinen luonnonkuitu. Pellavan kasvu ei vaadi keinokastelua eikä lannoitteita tai kasvinsuojeluaineita, eikä pellavan tuotannosta synny jätettä. Pellava on puuvillaa kestävämpi, ja siksikin ympäristön kannalta parempi valinta.
 
 

 

 

Siksi ilahduin valtavasti, kun sain blogin kautta Lapuan Kankureilta kolme pellavaista uutuuspyyhettä, kaksi Himmeli-pyyhettä ja yhden Niitty-pyyhkeen. Värit sain itse valita, joten valitsin keväiseen keittiöön hempeän valko-roosan, harmonisen valko-pellavan ja luonnollisenkauniin valko-ruskean.
 
Lapuan Kankurit kutoo kaikki pyyhkeet omassa kutomossaan Lapualla. Perheyrityksen juuret ovat vuonna 1917 perustetussa suvun ensimmäisessä tekstiilitehtaassa. Pellava- ja villakutomon kudontataitoja on hiottu yrityksessä vuosikymmeniä, ja sieltä on lähtenyt maailmalle myös kansainvälisiä menestystuotteita.
 
 
 

 

Himmeli- ja Niitty-pyyhkeet ovat todella kauniita, luonnossa vielä kauniimpia kuin kuvissa. Voisin häpeilemättä pitää niitä vaikka olohuoneessa. Nämä ravistelevat viimeistään pois vanhan mielikuvan: pellavapyyhkeet ovat kaikkea muuta kuin ankeita.
Pestystä pellavasta tehdyt pyyhkeet ovat ihanan pehmeitä ja tuntuvat miellyttäviltä ihoa vasten. Pellavakuitu on luonnostaan antibakteerinen ja allergisoimaton. Pyyhkeet pysyvät raikkaina pitkään, eivätkä ala haista. Kun pyyhettä ei tarvitse vaihtaa niin usein, pyykkiä joutuu pesemään harvemmin.
 

 

Tykkään pellavapyyhkeistä myös siksi, että ne mahtuvat sekä kaapissa että matkalaukussa paljon pienempään tilaan kuin froteepyyhkeet. Se on iso plussa etenkin reissatessa, sillä matkalaukussahan ei tunnetusti ole koskaan liikaa tilaa.
Ps. Lapuan Kankurit lupasi antaa blogini lukijoille 20 prosentin alennuksen normaalihintaisista keittiöpyyhkeistä. Saat alennuksen heidän verkkokaupastaan koodilla SISUSTUSILONA20. Alennus on voimassa 14.4.2019 saakka. Kotona ei voi koskaan olla liikaa pyyhkeitä, varsinkaan pellavaisia!
 
 

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *