Makuuhuone pimeäksi myös kesällä

Kaupallinen yhteistyö: Fp-tuotteet

Rakastan valoisia kesäöitä ja niiden taianomaista tunnelmaa. Mutta nurja puoli on se, että valossa on vaikea nukahtaa – tai ylipäätään mennä ajoissa nukkumaan – ja aamulla valo herättää aivan liian aikaisin.

Saan valosta valtavasti virtaa ja hyvää mieltä mutta öisin pienikin määrä valoa häiritsee untani. Meillä on vaaleat sälekaihtimet ja hyvät pimennysverhot makuuhuoneessa, mutta huomasin alkukesästä, että ne eivät enää riittäneet. Heräsin aamuisin auringonnousun aikaan ja liian lyhyiden unien jälkeen, kun huone lähes kylpi valossa.

Auringonvalo on niin voimakasta, että se vuotaa helposti sisään mistä tahansa rakosesta. Meillä valo tulvi sisään verhojen yläpuolelta. Siellä kulkikin oiva reitti, sillä verhotangon taakse ja yläpuolelle jäi paljon esteetöntä tilaa. Valoa pääsi valumaan myös verhojen sivuilta, sillä verhotanko oli liian lyhyt.

Pimentämisen kannaltahan verhot pitäisi ripustaa mahdollisimman lähelle ikkunaa ja hyvän matkaa ikkunankarmien ulkopuolelle. Tätä emme, harmi kyllä, miettineet silloin, kun vuosia sitten asensimme verhotangon kaikessa muuttokiireessä.

Vaan eipä hätää, ratkaisu valo-ongelmaan oli yksinkertainen: tarvitsimme koko ikkunaseinän levyisen verhokiskon, jossa on peite- eli otsalauta. Löysin riittävän pitkän ja kaikin puolin mieluisan kiskon FP-tuotteiden valikoimista. Yritys on toiminut yli 50 vuotta tilanjaon tuotteiden parissa.

FP-tuotteilla on myynnissä yli kymmenen erilaista, laadukasta alumiinista verhokiskomallia: otsalaudallisia ja otsalaudattomia, yksi- ja kaksiuraisia, sileitä ja uritettuja otsalautoja. Kaikkia kiskotyyppejä myydään valkoisina mutta osaa saa myös anodisoituna eli luonnollisen, hivenen mattapintaisen alumiinin värisenä. Verhokiskopakkaus sisältää verhokiskon, liu’ut ja pysäyttimet valmiiksi kiskolle asennettuina.

Tämä meidän valkoinen verhokiskomme on kaksiurainen ja siinä on sileä, kuuden sentin peitelauta. Kiskoa on saatavilla useita eri pituuksia. Tarvitsimme reilun kolmen metrin mittaisen verhokiskon, jonka päätimme tilata kahteen osaan katkottuna käsittelyn ja asennuksen helpottamiseksi. Katkos tehtiin niin, että se osuu parvekkeenoven ja ikkunan väliin.

Kiskon tulee olla muutaman millimetrin seinää lyhyempi, jotta siihen saa pujoteltua liukuja. Rautakaupoissa myytävät FP-tuotteiden verhokiskot ovat vakiomittaisia, mutta kaikkia malleja saa myös asiakkaan haluamilla mitoilla. Toimitusaika mittatilauksena toimitettavissa tuotteissa on noin viikko.

Verhokisko, tai tässä tapauksessa kiskot, oli helppo asentaa seinäkannattimien avulla. Vaihtoehtoisesti ne voi kiinnittää myös kattokannakkeilla. Meillä kävi tuuri, sillä seinässä on kipsilevyn takana puuta juuri siinä kohdassa, mihin kiskot asensimme. Katto osoittautui aavistuksen vinoksi, mutta siitä ei onneksi tullut suurempaa ongelmaa.

Nyt makkarin saa oikeasti pimeäksi ja nukun kuin tukki. Enää ei valo vuoda verhojen yläreunasta eikä myöskään sivuilta, sillä verhot saa levitettyä ikkunanreunojen yli. Makuuhuoneen pimentäminen vähentää myös auringon säteilylämpöä, mikä sekin parantaa unen laatua.

Moni pystyy nukkumaan valoisassakin, mutta unen laatu on yleensä heikompaa. Meillä mies oli pitkään sitä mieltä, ettei makuuhuoneen pimennys ole tarpeen, mutta nyt hänkin on huomannut, että nukkuu pimeässä paljon paremmin.

Verhot ulottuvat katosta lattiaan ja huone tuntuu aiempaa korkeammalta. Ja onhan tuo ajattoman tyylikkäällä peitelaudalla varustettu verhokisko paljon kauniimpi kuin entinen rimpula verhotanko. Huoneen ilme siistiytyi kertaheitolla.

Seuraavaksi ajattelin hankkia pimennysverhojen seuraksi ilmavat, läpikuultavat valoverhot. Olen haaveillut kaksiuraisesta verhokiskosta pitkään, ja nyt meillä vihdoin on sellainen. Kahdet verhot tuovat huoneeseen kivaa kerroksellisuutta ja huoneen valoisuuttakin on helpompaa säädellä.

Nukkumista helpottaa myös siirrettävä ilmastointilaite, jonka hankimme kuumia kesäkelejä varten. Laite on käyttämättä suurimman osan vuodesta, mutta helteellä se on pelastus.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *