Tee se itse -näkösuoja terassille

Kaipasin takapihan terassille näkösuojaa, ja tänä kesänä saimme sen vihdoin nikkaroitua. Näkösuoja säleikkörimasta valmistui yhden illan aikana. Vain viimeistely jäi toiseen kertaan – ja hyvä niin, koska en osannut heti päättää, maalatako pylväät vai ei.

Kaadoimme muutama vuosi sitten takapihaltamme tuijan. Tuijia oli useita ja niiden olo näytti turhan ahtaalta. Kulkuaukko pihan perällä avartui kivasti, mutta samalla naapureille avautui suora näkyvyys terassillemme juuri siihen kohtaan, jossa pöytä ja tuolit sijaitsevat. Kaipasin terassille näkösuojaa. Tänä kesänä saimme sen vihdoin nikkaroitua.

rakennusaineet: Säleikkörimaa ja aidantolppia

Moni muukin oli herännyt nikkaroimaan ja laittamaan terassia kuntoon, koska tarvitsemamme tavara oli päässyt paikoitellen loppumaan. Ajelimme yhden pätsin kuuman iltapäivän rimojen ja puupilareiden perässä rautakaupoissa ja sahalla, mutta lopulta saimme materiaalit haalittua ja pääsimme ajamaan täyden kuorman kanssa kotiin.

Ostimme hienosahattua, kertaalleen pohja- ja pintamaalattua 28 x 68 cm säleikkörimaa, kaksi kyllästettyä 70 x 70 cm paksuista puupilaria aidantolpiksi, neljä kulmalevyä ja terassiruuveja.

Puupala sovitusmittana

Olimme niin innostuneita, että aloimme rakentaa näkösuojaa saman tien hämärtyvässä kesäillassa. Mies sirkkelöi ja sahasi säleikkörimat sopivan mittaisiksi ja muotoili pilarit toisesta päästä piikeiksi, jotta ne sai puskettua maahan. Kiinnitimme pilarit kulmalevyillä terassin reunaan.

Laskeskelimme moneen kertaan, kuinka tiuhaan laittaisimme rimat. Teimme pienestä puupalikasta sovitusmitan, jota käytimme rimojen asennuksessa ja jonka avulla saimme pidettyä rimojen välit samansuuruisena. Kiinnitimme rimat noin 2,5 cm välein, mutta viistotuksen ansiosta todellinen näkörako on noin 1,5 cm.

Homma sujui kahteen pekkaan rivakasti ja näkösuoja rakentui rima rimalta, kunnes iltayhteentoista mennessä se oli valmis. DIY-näkösuoja on 140 cm korkea ja vajaat 200 cm leveä ja tarjoaa juuri sopivasti suojaa terassilla olijoille.

Rimojen maalaus

Muutaman päivän kuluttua kävimme ostamassa vielä aitamaalia ja pensseleitä ja maalasimme näkösuojan kertaalleen hikisessä helteessä. Olin ajatellut, ettei pohja- ja pintamaalattuja rimoja tarvitse maalata vielä tänä kesänä, mutta mies oli sitä mieltä, että parempi on maalata.

Rimat olisi tietenkin voinut maalata jo ennen rakentamista, mutta ei valmiin näkösuojankaan maalaaminen vaikeaa ollut. Piti vain suojata tolpat maalarinteipillä maaliroiskeilta ja peittää terassinlattia siltä kohdin suojapaperilla.

Tolppien suhteen olen ollut kahden vaiheilla: jätetäänkö ne ruskeiksi vai maalataanko valkoisiksi? Mies tykkää ruskeasta, itse olen kallistumassa valkoisen kannalle.

Kohtuuhintainen kohennus

Olen todella tyytyväinen, että saimme näkösuojan tehtyä. Terassista tuli näkösuojan myötä rajatumpi ja viihtyisämpi ja, kumma kyllä, terassi näyttää nyt isommalta kuin ilman näkösuojaa. Rakennelmalle tuli hintaa kohtuulliset 200 euroa, kun omaa työtä ei lasketa.

Toinen puoli terassia on edelleen ”rajaton”  ja siitä pääsee hypähtämään nurmikolle ja katselemaan kukkia ja pensasaidan takana kulkijoita esteettä. Näin on minusta hyvä. Terassista olisi tullut liian ahtaan oloinen, jos olisimme aidoittaneet sen ympäriinsä.

Viimeistelyä vaille valmis

Kävin ostamassa vielä sinkitystä teräksestä tehdyt tolpanhatut pisteeksi iin päälle. Ne viimeistelevät aidan ja suojaavat pilareita.

Mutta kuten huomaat, hattuja ei ole vielä ruuvattu kiinni. Eikös joka remontissa pidä jäädä jokin pikkujuttu roikkumaan, jalkalista tai muu viimeistely… No, eiköhän hatut jonakin päivänä saada ruuvattua kiinni – jos muistetaan.

Viimeistelimme näkösuojan loppukesästä valkoisella maalilla. Katso, miltä se nyt näyttää:

Lisää terassi-ideoita löydät tästä postauksestani:

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

4 Replies to “Tee se itse -näkösuoja terassille

 1. Hei,
  Olisin kaivannut kuvaa siitä, miten näkösuoja toimii ulkopäin katsoessa. Vähän tuosta saa aavistusta, mutta ihan kohtisuoraa kuvaa ei ollut. Lähinnä mietin, että sopiiko tuollainen rakenne poreammeen ympärille vai pitääkö raot tehdä vieläkin pienemmiksi? Kiitos, jos ehditte vastata.
  Terveisin Wäinä

  1. Hei,
   Lisäsin postauksen loppuun muutaman kuvan, joista ehkä saat jotakin osviittaa. Kävin myös kurkkimassa terassilla näkösuojaa ulkoapäin. Rimat ovat viistoja, joten eipä niiden välistä hirveästi näy, mutta jonkin verran kuitenkin, jos tarkkaan katselee. Jos haluat olla paremmin piilossa, ehkä kannattaisi tehdä aavistuksen pienemmät raot. Itse tykkäsimme, että näkösuoja saa olla mahdollisimman ilmava ja silti suojata katseilta. Mutta tosiaan poreammeen suojaksi tekisin ehkä aavistuksen tiiviimmän.

   1. Jep, kysyimme luvat tuolloin. Vai olikohan kysymyksesi suunnattu aiemmalle kommentoijalle?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *