Tee se itse -näkösuoja terassille

Huh, näitä kesäkelejä. Ensin oli viikkokausia kuumaa ja rutikuivaa ja nyt sataa päivittäin, välillä kuin saavista kaatamalla. Olen niin iloinen, että ehdimme öljytä terassin (taas tänä vuonna) ja nikkaroida näköesteen terassille ennen kuin sadekausi alkoi. Puu oli kuivaa, sitä oli helppo käsitellä ja maali kuivui hyvin.

Kaadoimme muutama vuosi sitten takapihaltamme yhden tuijan. Tuijia oli rykelmäksi saakka ja niiden olo näytti turhan ahtaalta. Kulkuaukko pihan perällä avartui kivasti, mutta samalla naapureille avautui suora näkyvyys terassillemme ja juuri siihen kohtaan, jossa pöytä ja tuolit sijaitsevat. Kaipasin näkösuojaa, mutta vasta tänä kesänä saimme sen vihdoin rakennettua.

Moni muukin oli herännyt nikkaroimaan ja laittamaan terassia kuntoon, koska tarvitsemamme tavara oli päässyt paikoitellen loppumaan. Ajelimme yhden pätsin kuuman iltapäivän säleikkörimojen ja puupilareiden perässä rautakaupoissa ja sahalla, mutta lopulta saimme materiaalit haalittua ja pääsimme ajamaan täyden kuorman kanssa kotiin.

Ostimme aitatarpeiksi hienosahattua, kertaalleen pohja- ja pintamaalattua 28 x 68 cm säleikkörimaa, kaksi kyllästettyä 70 x 70 cm paksuista puupilaria aidantolpiksi, neljä kulmalevyä ja terassiruuveja.

Olimme niin innostuneita, että aloimme rakentaa aitaa saman tien hämärtyvässä kesäillassa. Mies sirkkelöi ja sahasi säleikkörimat sopivan mittaisiksi ja muotoili pilarit toisesta päästä piikeiksi, jotta ne sai puskettua maahan. Kiinnitimme pilarit kulmalevyillä terassin reunaan.

Laskeskelimme moneen kertaan, kuinka tiuhaan laittaisimme rimat. Teimme pienestä puupalikasta sovitusmitan, jota käytimme rimojen asennuksessa ja jonka avulla saimme pidettyä rimojen välit samansuuruisena.

Homma sujui kahteen pekkaan rivakasti ja aita rakentui rima rimalta, kunnes iltayhteentoista mennessä aita oli valmis. DIY-aitamme on 140 cm korkea ja vajaat 200 cm leveä ja tarjoaa juuri sopivasti näkösuojaa terassilla olijoille.

Muutaman päivän kuluttua kävimme ostamassa vielä aitamaalia ja pensseleitä ja maalasimme aidan kertaalleen hikisessä helteessä. Olin ajatellut, ettei pohja- ja pintamaalattuja rimoja tarvitse maalata vielä tänä kesänä, mutta mies oli sitä mieltä, että parempi on maalata.

Rimat olisi tietenkin voinut maalata jo ennen aidan rakentamista, mutta ei valmiin aidankaan maalaaminen vaikeaa ollut. Piti vain suojata tolpat maalarinteipillä maaliroiskeilta ja peittää terassinlattia aidan kohdalta suojapaperilla.

Tolppien suhteen olen vähän kahden vaiheilla: jätetäänkö ne ruskeiksi vai maalataanko valkoisiksi? Toistaiseksi ne ovat saaneet olla ruskeat miehen mielen mukaan. Itse olen kallistumassa valkoisen kannalle. Tai toisaalta, voisihan ne maalata lattianvärisiksikin. Mitä mieltä olet?

Olen tosi tyytyväinen, että saimme näkösuojan tehtyä. Terassista tuli aidan myötä rajatumpi ja viihtyisämpi ja, kumma kyllä, terassi näyttää nyt isommalta kuin ilman mitään aitaa. Näkösuojalle tuli hintaa kohtuulliset 200 euroa, kun oma työ oli ihan ilmaista.

Toinen puoli terassia on edelleen ”rajaton” tai aidaton ja siitä pääsee hypähtämään nurmikolle ja katselemaan kukkia ja pensasaidan takana kulkijoita esteettä. Näin on minusta hyvä. Terassista olisi tullut liian ahtaan oloinen, jos olisimme aidoittaneet sen ympäriinsä.

Kävin ostamassa vielä sinkitystä teräksestä tehdyt tolpanhatut pisteeksi iin päälle. Ne viimeistelevät aidan ja suojaavat pilareita.

Mutta kuten huomaat, hattuja ei ole vielä ruuvattu kiinni. Eikös joka remontissa pidä jäädä jokin pikkujuttu roikkumaan, jalkalista tai muu viimeistely… No, eiköhän hatut jonakin päivänä saada ruuvattua kiinni – jos muistetaan.

Ps. Viimeistelimme näkösuojan loppukesästä valkoisella maalilla. Täältä näet, miltä se nyt näyttää. Onnistuin myös löytämään vihdoin sopivan aurinkovarjon terassille – riittävän ison, jotta se suojaa kunnolla auringolta, mutta tarpeeksi pienen, jotta se mahtuu terassin aitojen ja pylväiden väliin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.