Hyvästi hikiset yöt! Ilmastointilaite viilentää ihanasti

 

 
Huh, näitä helteitä. Viime kesän kuumuuden, hikoilun ja huonosti nukuttujen öiden jälkeen päätin, että tänä kesänä en enää kärvistele, vaan hommaan meille kunnollisen ja tehokkaan ilmastointilaitteen, hinnalla (melkein) millä hyvänsä.
 
Ryhdyin tuumasta toteutukseen viime tinkaan ja meinasi taas käydä yhtä köpelösti kuin viime kesänä. Ilmastointilaitteet hupenivat hyvää vauhtia kaupoista jo ensimmäisen helleaallon kynnyksellä, ja harvaan paikkaan oli tulossa uusia laitteita kesän mittaan. Mutta sinnikkään haeskelun jälkeen sain ostettua laitteen, jota olin havitellut.
 
 
Halusin meille italialaisen Olimpia Splendid -laitteen ja mahdollisimman pienikokoisen mallin. Firma on valmistanut ilmastointilaitteita yli 60 vuotta, ja luotan heidän laatuunsa. Tämä meidän Dolceclima Silent 10 P on kompakti ja tehokas mutta silti melko hiljainen. Pakko myöntää, että valintaani vaikutti myös laitteen kokovalkoinen, tyylikäs design.
 
Kyseinen kymppimalli sopii viilentämään 10-35 neliömetrin kokoisia tiloja. Tehon riittävyyteen vaikuttavat toki monet asiat, kuten esimerkiksi huonekorkeus, ja se, miten lämmin ilma johdetaan ulos.
 
 
Kuvissa Dolceclima näytti pieneltä ja söpöltä, mutta kun posti toi masiinan ovelle, yllätyin sen koosta. Vaikka se onkin markkinoiden pienikokoisimpia siirrettäviä ilmastointilaitteita, todellisuudessa laite on silti aika järkäle. 
 
Mutta jos haluaa tehoa, on kestettävä kokoa (ne tehokkaammat ovat vielä massiivisempia). Viilentimen leveys on lähes puoli metriä, korkeus 76 senttiä ja painoa 28 kiloa. Onneksi laitteessa on pyörät alla, joten sitä on helppo siirrellä – sen jälkeen, kun saimme raahattua sen yläkertaan rappunen rappuselta.

Mietin vain, mihin lykkään laitteen talveksi. Se ei mahdu mihinkään kaappiin, enkä viitsisi pitää makkarin lattiallakaan. Mutta enköhän keksi jotain.
 
 
Tällaisissa yksiosaisissa ilmastointilaitteissa on lauhdeputki, jonka kautta lämmin ilma johdetaan ulos. Putki on ruma, mutta välttämätön, joten sitä on nyt vain siedettävä. Joustavan poistoletkun voi tunkea ikkunan rakoon, kun siihen liittää kavennetun sovitteen. Silloin loput ikkunanraosta pitää tukkia jollakin tiivisteellä, vaikka pyyhkeellä tai vastaavalla, jotta ulos puhallettu ilma ei palaa saman tien takaisin sisälle.
 
Tuollainen virittely on mielestäni hankalaa, joten pyysin miestä nikkaroimaan makuuhuoneen ikkunaan läpinäkyvän pleksin, jonka voi jättää ikkunaan ja jossa on putken mentävä aukko. Kävimme rautakaupassa ostamassa parinkympin hintaiset tarvikkeet. Muovi oli sen verran taipuisaa, että sen ympärille piti rakentaa puinen kehikko, jotta pleksi pysyy tukevasti paikoillaan.
 
Pleksin aukkoon mies kiinnitti laitteen mukana tulleen asennuslaipan, johon poistoputki on helppo liittää, kun laitetta käytetään. Muulloin aukon voi sulkea ”kannella”. Pleksissä pitää olla myös paikka korvausilmalle, joten mies teki yläreunaan korvausilma-aukon vesi-ja hyttyssuojineen.
 
Läpinäkyvä pleksi näyttää hämäävän paljon normaalilta lasilta, joten se voi olla ikkunassa vaikka koko kesän. Ratkaisu on osoittautunut siistiksi ja toimivaksi.
 
 

 

 

Toimiva on itse laitekin. Kun ilmastointilaitteen napsauttaa päälle, se näyttää huoneen sen hetkisen lämpötilan, mikä on viime aikoina ollut 25 asteesta ylöspäin. Tunnin viilennyksen jälkeen makkari on jo sen verran viileä, että siellä pystyy hyvin nukkumaan. 
Kolminkertaisella suodattimella varustettu Dolceclima puhdistaa sisäilmaa samalla, kun se jäähdyttää sitä, ja poistaa ilmasta liiallisen kosteuden. Talvella vempainta voi käyttää lämmittämiseen, jos sellaiselle sattuisi olemaan tarvetta.
 
Ilmastointilaitetta on näppärää ohjata helppokäyttöisellä kaukosäätimellä. Laitteessa on myös ajastin sekä uni- ja turbotoiminnot, joilla tehoa voi säätää tarpeen mukaan. Unitoiminnalla laitteen voi jättää hurisemaan koko yöksi.
 
 
Tässä laitteessa on onneksi automaattinen kondenssiveden poisto. Laite haihduttaa kosteuden ulos poistoilman mukana, eikä vesisäiliön tyhjennyksen takia tarvitse nähdä vaivaa. Mutta ilmansuodattimet pitää pesaista silloin tällöin.
 
Dolceclima maksoi kuutisensataa euroa, mutta on mielestäni hintansa väärtti. Viime kesänä meidän piti paeta pariksi yöksi ilmastoituun hotelliin, jotta saimme edes välillä nukuttua. Ilmastointilaite tulee pidemmän päälle edullisemmaksi.

Aikaisempina kesinä olen kokenut pitkään jatkuvat helteet hirveän rasittavina. Nyt pystyn nauttimaan lämmöstä ihan eri tavalla, kun tiedän, että pääsen illalla pujahtamaan viileään huoneeseen ja saan nukkua kuumuudessakin kunnolla. Olisi pitänyt hankkia ilmastointilaite jo ajat sitten! 
 
 
 
 
 

 

0 Replies to “Hyvästi hikiset yöt! Ilmastointilaite viilentää ihanasti

  1. Vitsi olisi ollut ihana tuollainen ilmastointilaite nyt kesällä! Oli ihanaa herätä joka aamu ihan hikisenä jo valmiiksi, koska minun asuntooni paistaa suoraan koko päivän aurinko. Aika kätevä tuo tuollainen pieni reikä tuolle putkelle, eikä ole ollenkaan pahan näköinen edes. Pitääpä ehdottaa miehelle, että hommataan ensi kesäksi tuollainen.

  2. Hei! Kannattaa varmasti harkita. Itselleni ainakin hellekaudet ovat tuskaisia juurikin siksi, ettei nukkumisesta tule mitään. Onhan tuo aika jötikkä ja vähän haastava säilytettävä, mutta muuten kyllä on ollut kannattava hankinta. Mutta nyt talvella ei ole huolta kuumuudesta 🙂 Mukavaa syksyn jatkoa sinne!

  3. Voin kyllä suositella jonkinlaisen viilentimen hankkimista. Hyviin yöuniin kannattaa panostaa. Tässä syksyssä on se hyvä puoli, ettei tarvitse kuumuuden kanssa tuskailla 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *