Luulitko, ettei no frost -pakastinta tarvitse sulattaa?

Onko sinun kotonasi no frost tai frost free -pakastin? Meillä on. Ostimme no frost -pakastimen nimenomaan siksi, ettei sitä tarvitse sulattaa. Näin luulimme ja näin meille uskoteltiin.

Näitä pakastimiahan hehkutetaan kodinkoneliikkeissä ja valmistajien sivuilla huolettomiksi ja vaivattomiksi: ”No frostin ansiosta sinun ei tarvitse enää ikinä sulattaa pakastintasi.” Hieno homma, juuri tätä olen toivonut.

Myös pakastimen ohjekirjassa sanotaan, ettei pakastinta tarvitse sulattaa. Asia kuitataan lyhyesti, eikä sulattamisesta mainita mitään muuta.

Nyt karu totuus on valitettavasti valjennut, ja olen siitä aika tavalla kiukkuinen.

Näkymätön jää närästää

Ostimme pakastimen Verkkokauppa.comista kaksi ja puoli vuotta sitten. Noin kuukausi sitten pakastin alkoi temppuilla. Se kylmeni epätasaisesti ja osa ruoista oli aivan pehmeitä. Leivät olivat sulia, jäätelö löllöä ja vihannekset nihkeitä. Säädin lämpötilan normaalia kylmemmäksi, -22 asteeseen, mutta sekään ei auttanut.

Viime viikonloppuna pakastin alkoi lisäksi pitää epätavanomaista meteliä. Se rämisi ja kolisi aivan kuin pop cornit olisivat poksuneet kattilassa. Selvää oli, että jokin oli vialla. Takuu ei ole enää voimassa, mutta se ei poista myyjän virhevastuuta. Kylmälaitteen pitää kestää kauemmin kuin muutaman vuoden.

Otin yhteyttä pakastimen valmistajan ja myyjän asiakaspalveluun ja kerroin, että laitteessa on valmistusvirhe tai se on hajonnut ennen aikojaan. Pyysin, että he korjaavat vian ja varaavat laitteelle huoltokäynnin.

Sain ohjeen sulattaa pakastin ensin. Huoltoliikkeestä ei kuulemma suostuta tulemaan ennen kuin pakastin on sulatettu. Asiakaspalvelijan mukaan ”lähes joka kerta ongelma korjaantuu nimenomaan tällä ohjeella”. Hän arveli, että laitteemme räminä johtuu todennäköisesti siitä, että tuuletin osuu jäähän.

Vänkäsin vastaan, ettei pakastimessamme ole jäätä – sitähän ei näkynyt missään. Ryhdyin kuitenkin sulattamaan pakastinta ohjeiden mukaan. Olisipahan sitten sekin hoidettu ja voitaisiin tilata kodinkonehuolto käymään.

Kahden vuorokauden kaaos

Sulattaminen ei ollut mikään helppo ja nopea homma, sillä pakastin piti kiskoa pois paikoiltaan. Takana kompressorin yläpuolella on lauhdutinastia, johon sulamisvedet valuvat. Astia vetää ehkä litran verran vettä ja aika ajoin piti tarkistaa, ettei vesi valu astiasta yli.

Lisäksi lattia piti suojata, joten levitin pakastimen alle vanhan vahakangasliinan ja virittelin laitteen ympärille pyyhkeitä imemään mahdollisia valuvia vesiä. Lattian suojaaminen on tosi tärkeää, sillä jos vettä tulee, sitä taatusti valuu myös lattialle.

Pakastin oli keskellä lattiaa ja keittiö kaaoksessa kaksi vuorokautta. Ja arvaatko, mitä? Pakastimessa OLI jäätä. Sitä oli niin paljon, että kun suositeltu 24 tunnin sulatusaika oli ohi, vettä valui edelleen lauhdutinastiaan. Vettä valui pakastimen uumenista kaiken kaikkiaan 4-5 litraa.

Jouduin tyhjentelemään lauhdutinastiaa monta kertaa vuorokaudessa. Se oli kaikkea muuta kuin helppoa, sillä astia on hankalassa paikassa, sitä ei saa irrotettua eikä siinä ole poistoputkea tai vastaavaa, jonka kautta veden olisi saanut valutettua pois. Ainoa keino oli lapata vettä pienellä mittalusikalla, jonka sain ujutettua lauhdutinastiaan raosta. Tässä olisi selkeä tuotekehittelyn paikka.

Huojentunut mutta huijattu olo

Kun sulamisvesien valuminen lopulta oli lakannut, puhdistin ja kuivasin pakastimen sisältä ja ulkoa ja tarkistin, että tiivisteet ovat kunnossa. Olivathan ne. Sitten vain pakastin paikoilleen ja töpseli seinään. Sekin oli helpommin sanottu kuin tehty. Järkälemäistä pakastinta ei ihan kevyesti saa tuupattua sille varattuun soppeen.

Korjaantuiko pakastin? Kyllä. Nyt se toimii niin kuin pitää ja ruoat pysyvät jäisinä – pakastin tosin ammottaa vielä aika lailla tyhjyyttään, sillä sulaneet ruoat pitii heittää pois. Ruokahävikki harmittaa, totta kai. Huojentunut olen siitä, ettei korjausta tai laitteen vaihtoa tarvittukaan. Ja siitä, että keittiössä on jälleen normaali järjestys. Inhoan kaaosta, ja sitähän on viime aikoinakin riittänyt, muun muassa lattiarempan ja parkettivaurion korjauksen takia.

Samalla olen hämilläni ja pöyristynyt. Meille kuluttajille myydään no frost -pakastimia laitteina, joita ei tarvitse sulattaa. Kukaan, ei laitteen valmistaja eikä myyjä, ei vain kerro sulattamistarpeesta. Edes Whirpoolin ohjekirjassa ei siitä mainita, kuten tuolla aiemmin jo totesin. Meillä on ensimmäisen, ja varmasti myös viimeisen, kerran tämän merkkinen kodinkone.

Miksi ostaisin no frost -pakastimen?

Tämän kaiken ruljanssin jälkeen ja erikseen kysymällä sain asiakaspalvelusta tietää, että no frost -laitteeseen saattaa ”joissain tapauksissa” kertyä jäätä: Jos pakastimen ovi jää hieman raolleen, tiiviste on jostakin kohdin irrallaan tai painunut kasaan tai laite on liian lähellä lämmönlähdettä tai huoneessa on liian lämmintä. Tai jos pakastimeen on laitettu kerralla liian paljon tai liian lämmintä ruokaa. Tai jos laitteen taakse ja yläpuolelle ei ole jätetty tarpeeksi vapaata tilaa.

Ymmärrän kyllä, että jään kertyminen on itse aiheutettua esimerkiksi silloin, jos oven jättää auki tai pakastimeen tunkee lämpimiä ruokia.

Muuten laitteet pitäisi tehdä kestämään käyttöä – tai ainakin kertoa rehellisesti, jos ne eivät sitä kestä. Kukaan tuskin pitää pakastinta keskellä lattiaa. Kyllä pakastin yleensä sijoitetaan kalusteisiin tai muuhun melko tiukkaan tilaan, jolloin vapaata ilmatilaa ei ihan ylenpalttisesti ole.

Vaikka teknistä vikaa ei olisikaan, tavarassa on kuluttajansuojalain mukaan virhe, kun tavara ei toimi niin kuin sen pitäisi toimia, eikä vastaa tietoja, joita siitä on etukäteen annettu. Markkinoinnissa tai asiakassuhteessa ei saa jättää antamatta olennaisia tietoja. Tieto siitä, että pakastinta pitää sulattaa – esimerkiksi noissa yllä luetelluissa tilanteissa – on aika olennainen.

Miten ihminen voi tietää, että laitetta pitäisi sulattaa, jos siitä ei kerrota eikä jäätä näy missään? Ja miksi ihmeessä ostaisin no frost -pakastimen, kun sitä kuitenkin pitää sulattaa?

 

2 Replies to “Luulitko, ettei no frost -pakastinta tarvitse sulattaa?

  1. Niin totta. Whirlpoolia ei koskaan enää!! Ostetttii Verkkokauppa.comista koko paketti ja kaikki enemmän tai vähemmän susia. Ja huolto on tehty tarkoituksella maailman hankalimmaksi! Todella surkeita vehkeitä, että hiukan vaan enemmän rahaa kiinni laitteisiin mitkä toimii. Näillä mennyt hermot, eikä se oo mikään maanantaipävän malli vaan selvä ominaisuus näille. Huijattu olo Whirlpool laitteilla!

    1. Hei, kiitos kommentistasi. Mukavaa, tai ikävää, kuulla, että teillä on samankaltaisia kokemuksia. Itsekin päätin, että tämän merkin laittteita meille ei enää osteta. Vaihtaisin pakastimen ja jääkaapin toisenmerkkisiin vaikka heti, mutta kun nämä ovat melko uudet ja maksoivat kuitenkin jonkin verran. Pitää jokunen vuosi vielä säästää uusiin ja toivoa, että nykyiset toimivat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.