Päivä tulppaaniparatiisissa – vinkit vierailulle Keukenhofin puutarhaan

Pitkäaikainen haaveeni toteutui: pääsin Keukenhofin tulppaaniparatiisiin. Seitsemän miljoonan tulppaanin puutarha on häikäisevä elämys! Katso tästä vinkit, koska Keukenhofissa kannattaa vierailla, miten voit ostaa lipun jonottamatta ja kuinka pääset kätevästi perille.

Tykkäätkö tulppaaneista? Jos tykkäät, viihdyt varmasti Keukenhofin tulppaaniparatiisissa. Tämä maailman kauneimpana pidetty kevätpuutarha puhkeaa häikäisevään väriloistoon keväisin.

Puutarhurit istuttavat puistoon vuosittain seitsemän miljoonaa kukkasipulia. Punaisia, mustia, keltaisia, oransseja, violetteja, valkoisia, pinkkejä. Yksivärisiä, kaksivärisiä, raidallisia, tummia, vaaleita. Korkeita, matalia, siroja, muhkeita, kerrottuja, pitsireunaisia. Olin aivan häkeltynyt kaikesta kauneudesta, kun pääsin Keukenhofiin.

Kerron tässä postauksessa vinkkejä, koska Keukenhofissa kannattaa vierailla, miten voit ostaa lipun jonottamatta paikan päällä ja kuinka pääset kätevästi perille.

Teimme miehen kanssa neljän päivän kevätreissun Amsterdamiin toukokuun ensimmäisellä viikolla. Siihen yhteyteen oli helppo yhdistää päivä Keukenhofin tulppaaniparatiisissa, joka sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Amsterdamista.

Olisi kannattanut varautua paremmin

Emme olleet tajunneet tarkistaa matkan ajakohtaa valitessamme, koska Keukenhof on auki. Perillä Amsterdamissa selvisi, että puutarha sulkeutuu viikon kuluttua. Onneksi emme tulleet silloin! Puutarhan aukioloaika vaihtelee hieman vuosittain, ja olisi ollut valtava pettymys, jos se olisi ollut kiinni.

Toinen asia, mitä emme tienneet, oli se, ettei Keukenhofiin voi mennä noin vain milloin haluaa. Koetimme ostaa liput netistä perjantaiaamupäiväksi, mutta puisto olikin loppuunmyyty. Iltapäivällä oli onneksi vielä tilaa. Lippu on voimassa valittuna päivänä ja sisään pääsee tietyn aikaikkunan sisällä.

Sää oli pilvinen ja ennuste lupaili sadekuuroja, mutta meitä se ei haitannut. Ajattelimme, että epävakaalla säällä puistossa on varmasti väljempää kuin aurinkoisena päivänä.

Keukenhof on Hollannin tärkeimpiä nähtävyyksiä. Se avautui yleisölle vuonna 1950 ja puutarhassa käy noin miljoona vierailijaa parin kevätkuukauden aikana. Puisto on kuitenkin niin iso ja avara, että sinne mahtuu hyvin, vaikka väkeä olisi samaan aikaan liikkeellä paljonkin.

Koska on paras aika vierailla Keukenhofissa?

Paras aika tulppaanien ihasteluun on kevät, mutta etukäteen ei voi tietää tarkasti, koska kukat ovat kauneimmillaan. Tulppaanien kukinta riippuu luonnon olosuhteista ja kevään etenemisestä. Tänä keväänä Keukenhof on avoinna 23. maaliskuuta – 14. toukokuuta välisen ajan päivittäin klo 8-19.30. Ensi vuodesta ei vielä ole tietoa.

Me vierailimme puutarhassa toukokuun ensimmäisellä viikolla. Seuraavalla viikolla luin Keukenhofin sivuilta, että sade oli piiskannut ja vahingoittanut kukkapeltoja. Nähtävää oli kuitenkin vielä.

Jos suunnittelet matkaa Keukenhofiin ensi kevääksi, voit seurata ajantasaista kukintatilannetta Keukenhofin Facebook-sivulta tai verkkosivuilta.

Paljonko liput maksavat ja mistä niitä voi ostaa?

Aikuisten lippu maksaa noin parikymmentä euroa. Hinta vaihtelee joitakin euroja sen mukaan, ostatko lipun netistä vai paikan päältä. Edullisemmaksi lippu tulee, kun ostat sen netistä etukäteen. Samalla varmistat sisäänpääsysi, etkä matkusta paikan päälle turhaan. Sinun ei myöskään tarvitse jonottaa lipputiskillä, vaan pääset suoraan sisään vilauttamalla lippua portilla.

Sisäänpääsyn jälkeen voit viipyä samalla lipulla Keukenhofissa niin kauan kuin haluat, vaikka siihen asti, kunnes puisto illalla suljetaan. Me kiertelimme puutarhassa kolmisen tuntia, kuten kuulemma suuri osa muistakin vierailijoista. Olisin viihtynyt pidempäänkin, mutta miehelle riitti muutama tunti. Oli hauska huomata, että ei-niin-kukka-orientoitunut mieskin vaikuttui kukkaloistosta ja innostui jopa kuvaamaan tulppaaneita.

Miten Keukenhofiin pääsee?

Matkustimme tulppaanipuistoon suoralla bussilinjalla Amsterdamista. Keukenhofin bussi lähtee RAI Amsterdamista, jonne pääset metrolla M52 rautatieasemalta tai kaupungin keskustasta. Pois metrosta kannattaa jäädä Europaplein-pysäkillä, josta pääsee suoraan bussin lähtöpaikalle.

Ostimme pääsylipun, yhdistelmälipun, Amsterdamin joukkoliikennelaitoksen GVB:n sovelluksen kautta. Lippu maksoi vähän yli 40 euroa ja siihen sisältyi edestakainen bussimatka Keukenhofiin, sisäänpääsy sekä vuorokauden lippu GVB:n joukkoliikenteeseen. Amsterdamissa on kätevää ja sujuvaa liikkua metrolla, busseilla ja raitiovaunuilla, joten sovellus kannattaa ladata kännykkään.

Voit ostaa myös pelkän pääsylipun tai bussilippu + pääsylippu -yhdistelmän Keukenhofin verkkosivuilta, jos et tarvitse lippua metroon tai muihin joukkoliikennevälineisiin. Keukenhofiin kulkee suora bussilinja Amsterdamin lisäksi myös Schipholin lentokentältä ja Leidenista. Jos haluat tehdä täsmävierailun Keukenhofiin, voit vaikka lentää aamulla Hollantiin, suhahtaa bussilla lentokentältä Keukenhofiin ja illalla takaisin kentälle ja Suomeen.

Mitä muuta Keukenhofissa on?

Keukenhof on suunniteltu todella viehättäväksi. Tuntuu kuin kuljeskelisi englantilaisessa puutarhassa tai satumetsässä. Maasto kumpuilee lievästi ja polut kiemurtelevat puiden ja kukkien välissä.

Jos nälkä yllättää, Keukenhofissa on useita ravintoloita, kahviloita ja kioskeja ja myös vessaan pääsee. Siellä on piknikalueita, leikkipuistoja ja kotieläimiä. Voit myös ostaa sipuleita omaan pihaasi tai puutarhaasi.

Keukenhofin ympärillä on tulppaanipeltoja, joissa kasvatetaan kukkia myyntiin ympäri maailmaa. Voit katsella peltoja puiston takareunasta tuulimyllyn vierestä.

Myllyltä pääset myös venekiertoajelulle peltojen välissä kulkeville kanaville. Lippu kannattaa varata etukäteen netistä, sillä pienessä paatissa on rajallisesti tilaa. Jos haluat ihailla tulppaanipeltoja omine aikoinesi, voit vuokrata pyörän Keukenhofin edustalta ja lähteä polkemaan kauniiseen maalaismaisemaan.

Kannattaako mennä uudestaan?

Varmasti, jos tykkäät tulppaaneista. Puutarha suunnitellaan vuosittain uudestaan ja kävijöitä odottaa joka kevät erilainen kukkaparatiisi. Istutukset suunnitellaan niin, että Keukenhof kukkii mahdollisimman näyttävästi kahdeksan viikkoa. Kun kausi päättyy, sipulit kaivetaan ylös ja seuraavana syksynä puutarhurit istuttavat uudet.

Keukenhofista saa paljon inspiraatiota ja ideoita omaan pihaan. Harmi vain, että meillä on niin pieni piha ja kukkapenkki, ettei siihen mahdu tulppaaneja. Toisaalta, voihan tulppaaneja istuttaa myös ruukkuihin.

Mutta nyt alan odottaa, että rodot kukkivat omassa pihassa. Alppiruusut ovat yhtä kauniita kuin tulppaanit. Katso täältä, miltä viime vuoden kukinta näytti:

 

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *