10 vinkkiä avoterassin sisustamiseen

Postaus sisältää mainoslinkkejä, linkit on merkitty *-merkillä.

Ihanaa, kun terassilla tarkenee taas olla! Koti laajenee kesällä mukavasti ulos ja saat kaivattua lisätilaa, kun sisustat avoterassin viihtyisäksi ja kodikkaaksi. Katso tästä kymmenen vinkkiä avoterassin sisustamiseen. Postauksen lopusta löydät myös kivan kesäisiä tuotevinkkejä terassin viimeistelyyn.

Rivitaloasuntomme takapihalla on pienehkö avoterassi, josta tykkään kovasti. Välillä olen haaveillut lasitetusta terassista, mutta kesäaikaan viihdyn oikeastaan paremmin ulkona taivasalla. Avoerassin yläpuolella on parveke, joten sen kohdalla tavarat ja itsensä saa tarvittaessa sateensuojaan.

Avoterassin sisustusta joutuu suunnittelemaan auringon ja sään ehdoilla. Olen sisustellut terassia pikkuhiljaa, mutta vielä on kaikenlaista pientä kivaa toivelistalla. Suunnitteleminen on hauskaa puuhaa. Keräsin tähän postaukseen joitakin tuotevinkkejä.

Sisustuksen punainen lanka terassillamme on konstailemattomuus. Mitään kovin kallista ja tyylikästä en ole sinne halunnut hankkia, sillä avonainen terassi on sateen, auringon, tuulen ja mahdollisten pitkäkyntisten armoilla. Tärkeintä minusta on, että terassi on mukava ja mutkaton.

Katso tästä kymmenen vinkkiä avoterassin sisustamiseen. Vinkkaan postauksen lopussa myös kivan kesäisiä tuotteita terassin viimeistelyyn.

Ota mitat

Aloita terassin sisustaminen mittaamalla terassin koko. Mitat helpottavat huomattavasti kalusteiden ja muiden tavaroiden hankintaa ja vältyt hutiostoksilta.

Meidän terassillemme pöydän ääreen sopii esimerkiksi aurinkovarjo, joka on läpimitaltaan enintään kaksi metriä. Isompi ei mahdu aukeamaan, sillä tilaa rajaavat parvekkeen tukipylväät ja aita. Joitakin vuosia sitten kiikutin meille 2,5-metrisen varjon. Se oli aivan liian iso, vaikka silmämääräisesti katsottuna näytti sopivalta. Onneksi sain palautettua sen ja löysin mittaamisen jälkeen sopivan.

Mieti, mitä haluat tehdä terassilla

Mieti, mihin käytät terassia. Etenkin pienelle terassille mahtuu vain rajallisesti toimintoja. Haluatko terassille pöydän ja tuoleja ulkona syömistä varten? Vai haluatko ennemmin rentoutua ja loikoilla? Tarvitaanko terasilla tilaa seurustelulle? Tykkäätkö puuhastella ja hoitaa kasveja?

Älä ymppää terassia liian täyteen. Tukkoon ahdettu terassi on epäkäytännöllinen eikä houkuttele viihtymään. Siellä ei jää tilaa oleilulle ja myös kulkeminen terassilla ja sen lävitse on hankalaa.

Pitääkö terassilla olla ruokapöytä?

Ei todellakaan, vaikka moni niin ajatteleekin. Ruokapöytä tuoleineen vie terassilta paljon tilaa, eikä ole aina järkevin ratkaisu – varsinkaan silloin, jos pöytää ei juuri edes käytetä.

Meidän terassillamme on ruokapöytä, mutta voit yhtä hyvin valita sohvan tai lepotuolin ja sen kaveriksi pikkupöydän tai lainata vaikka tarjoiluvaunua sisätiloista. Pienelle terassille sopii pieni parvekesetti tai siro sohvaryhmä. Rahi tai jakkara käy tarpeen mukaan pöydästä tai lisätuolista.

Jos terassille mahtuu vain yksi tuoli, satsaa mukavaan lepotuoliin. Meidän terassillamme lepotuolin virkaa ajaa riipputuoli. Siinä on ihanan rentouttavaa istuskella ja keinahdella ja nauttia vaikka aamukahvia. Se on oma ja vieraiden suosikki.

Valitse säänkestävät kalusteet

Avoterassilla puutarhakalusteet joutuvat kovalle rasitukselle. Luonnonmateriaalit ovat ajattomia ja tyylikkäitä, mutta herkkiä sään vaihtelulle. Kevyet polyrottinkikalusteet ovat säänkestäviä ja helppohoitoisia. Huolloksi niille riittää yleensä pyyhkimien kostealla tai nihkeällä liinalla.

Meillä on ollut samat polyrottinkikalusteet terassilla jo viisi vuotta ja ne ovat vieläkin moitteettomassa kunnossa. Iso plussa on se, että ne ovat huomattavasti kevyempiä kuin entiset puukalusteemme ja niitä on helppo siirrellä.

Kippaan polyrottinkiset kesäkalusteet syksyllä varastoon ja taas keväällä takaisin terassille. Useat polyrottinkiset kalusteet kestävät myös ulkona säilyttämistä, mutta lumelta ne pitää suojata. Jos säilytystilaa on niukasti, valitse pinottavia tai kokoontaittuvia kalusteita.

Myös metalliset puutarhakalusteet ovat tyylikkäitä, kestäviä ja ulkokäyttöön sopivia. Ne kestävät pitkään, kunhan niiden maalipintaa huoltaa säännöllisesti.

Suojaudu auringolta

Se, mihin ilmansuuntaan terassisi on, vaikuttaa luonnollisesti siihen, onko terassi paahteinen vai viileä. Jos terassisi on yhtä paahteisella paikalla kuin meidän terassimme on etenkin iltapäivisin, aurinkovarjo on ehdottoman tärkeä. Sen alle on ihanaa hakeutua paahdetta pakoon ja se suojaa myös kevyeltä vesisateelta.

Itse tykkään varresta taittuvasta aurinkovarjosta. Sitä voi kallistaa ja suunnata sen mukaan, mistä aurinko paistaa.

Muista hankkia tukeva varjonjalka, jotta varjo pysyy jämptisti paikoillaan eikä lähde tuulen mukana lentelemään.

Rajaa oma pesä

Jos asut tiheästi rakennetulla alueella, olet ehkä kohdannut saman ongelman kuin me: naapureilla ja muilla ohikulkijoilla on näkyvyys terassillemme. Pihaamme rajaa pensasaita, mutta se on liian harva tarjotakseen kunnollista näkösuojaa.

Niinpä nikkaroimme miehen kanssa näkösuojan säleikkörimasta. Homma hoitui yhdessä illassa ja olen ollut lopputulokseen tosi tyytyväinen. Nyt voimme istuskella pöydän ääressä ja nauttia kesäpäivästä katseilta suojassa.

Jos et halua nikkaroida, saat avoterassille näkösuojaa myös valmiilla sermillä, aidalla tai säleiköllä tai vaikka korkeilla ruukuilla ja kasveilla.

Koristele kukkasin

Ruukkuihin istutetut kesäkukat ja muut kasvit piristävät terassia ja tekevät siitä kodikkaan ja viihtyisän. Olosuhteet terassilla vaikuttavat siihen, mitkä kukat siellä pärjäävät.

Kun valitset kasveille ruukkuja, huolehdi siitä, että ylimääräinen sadevesi pääsee valumaan pois ruukuista eivätkä kasvit ”huku”.

Jos terassilla on vähän tilaa ruukuille, ripusta sinne amppelikasveja. Jos et välitä kesäkukista, kiikuta viherkasvit sisältä ulos, kun kylmyys ei enää uhkaa.

Luo tunnelmaa aurinkokennovalaisimilla

Valot luovat terassille mukavaa tunnelmaa, lämpöä ja viehättävää valojen ja varjojen leikkiä. Suosin aurinkokennovalaisimia, koska ne ovat ekologisia ja käytännöllisiä eikä niiden käyttö maksa mitään. Niitä on helppo asennella sinne tänne ja niiden paikkaa voi vaihtaa, jos mieli muuttuu.

Olen hankkinut aurinkokennovalaisimemme Nettilamppu.fi:stä, jossa on huikean hyvä valikoima.

Viimeistele terassi tekstiileillä

Terassista tulee kertaheitolla kodikkaampi ja huoneenomaisempi, kun viimeistelet sisustuksen tekstiileillä. Tyynyillä, vilteillä ja matoilla saat terassille väriä ja pehmeyttä ja on helppo myös vaihdella terassin ilmettä. Itse pidän harmonisesta sisustuksesta sisätiloissa, mutta ulkona tykkään käyttää myös värejä. Parhaillaan haeskelen terassille tyynyjä, pöytäliinaa ja muuta pientä kivaa täydennystä.

Kuvan tuotteet *Nordic Nest: Bloomingville Mundo-sohva, Ferm Living Free-tyyny, Almedahls Picnic-vahakangas, Stackelbergs mohair-viltti, Scandi Living Peak -muovimatto ja Ferm Living Lull-aurinkovarjo.

Avoterassille kannattaa valita sileäksi kudottu, polypropeenista tai muusta muovista valmistettu matto, joka kestää sadetta, aurinkoa ja likaa ja on helppo puhdistaa.

Pöydälle suosittelen käytännöllistä vahakangasliinaa. Se ei säikähdä pientä sadetta, pysyy paremmin paikoillaan kuin tavallinen kangasliina ja roiskeet ja tahrat lähtevät pyyhkimällä pois.

Kuvan tuotteet *Nordic Nest: Klippan Yllefabrik Havanna-villaviltti, Arvidssons Textil Blader-vahakangas, Broste Copenhagen Eden-pöytä ja -tuoli, Granö-aurinkovarjo ja Scandi Living Mellow-muovimatto. *Räsytyyny Finlayson.

Unohda säännöt

Usein sanotaan, että terassin tulisi jatkaa kodin sisustustyyliä ja sopia sisätilojen kanssa yhteen. Se voikin olla hyvä ajatus, jos pidät terassinovea usein auki tai terassille on ikkunoista suora näkyvyys. Mutta yhtä hyvin voit irroitella ja tehdä terassista aivan erilaisen tilan kuin sisätiloista.

Unohda siis tiukat säännöt ja muiden mielipiteet. Jos tykkäät jostakin ja jokin ilahduttaa sinua, toteuta se. Tärkeintä on, että terassi on omannäköisesi ja viihdyt siellä.

Vinkki: Tule seuraamaan minua ja touhujani myös Instagramiin @sisustusilona!

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *