Päivässä valmista: liukuovikaappi makuuhuoneeseen

 

 

Kunnollinen, tilava ja käytännöllinen liukuovikaappi on roikkunut toivomuslistallani vuosikausia.  Kesän jälkeen saimme vihdoin hankittua sellaisen. 

Aiemmin olemme kasanneet itse kaikki huonekalut, jotka kokoamista ovat vaatineet. Mies on kätevä käsistään enkä itsekään ole aivan tumpelo, joten rakentelu on sujunut varsin näppärästi.Tällä kerralla päädyimme, tai oikeastaan minä päädyin, tilaamaan PAX-liukuovikaapille kokoamispalvelun Ikean kautta. Mies ei ihme kyllä vastustellut ajatustani. Liekö laiskuus tai remonttiväsymys iskenyt?

 

 

Kokoamispalvelun käyttöön tuntui olevan niin monta hyvää syytä, että suunnitteluvaiheen jälkeen hylkäsin kokonaan ajatuksen kaapin kokoamisesta omin avuin. 
 

1. Aikaa säästyy

 
Arki on kiireistä, eikä meillä ole ylenpalttisesti kahdenkeskistä aikaa, tai ylimääräistä aikaa ylipäätään muutenkaan.
 
Tällä kerralla emme halunneet käyttää arvokasta aikaa kalusteiden kanssa nysväämiseen. Nysväämistä se olisi ollut, sillä jokaisen runko-osan, levyn, kehyksen, tangon, nippelin ja nappelin kohdalla olisi pitänyt tihrustaa ohjeita, kun emme ole liukuovikaappia ennen koonneet. Muitakin hidasteita olisi voinut tulla vastaan, jos esimerkiksi lattia, seinät tai katto ei olisikaan ollut suorassa (monissa vanhoissa taloissa ei kuulemme ole).

 


Laskeskelin etukäteen, että meiltä menisi miehen kanssa kaapin kasaamiseen vähintään viikko, kun tekisimme tunnin silloin, toisen tällöin. Ja koko sen ajan koti olisi kaaoksessa ja tavaraa leviteltynä joka paikkaan eikä makuuhuonetta voisi käyttää.
 
Kun kaappikuljetus tuli ja 270 kiloa tavaraa leviteltiin olohuoneen lattialle, olin ikionnellinen siitä, ettei tarvinnut itse alkaa purkaa sitä kaikkea ja ihmetellä, missä järjestyksessä mikäkin kiinnitetään ja mihin.

 

 

2. Vanhan purku hoitui samalla

 

Makuuhuoneessamme oli epäkäytännöllinen, vanha vaatekaappi, josta piti päästä ensin eroon. En ollut ikinä tykännyt kaapista, mutta olin sietänyt sitä siitä lähtien, kun muutimme tähän asuntoon. Vaatekaappi oli iso ja jykevä, eikä se olisi mahtunut purkamatta ulos ovista ja talosta. Muuten olisin voinut myydäkin sen eteenpäin, sillä kaappi oli kuitenkin hyvälaatuinen ja käyttökelpoinen.

 

Arvelin, että meiltä menisi päivä, kun väkertäisimme kaappia irti. Pitäisi vuokrata peräkärry tai pakettiauto, roudata purkukamat kaatopaikalle ja maksaa jätemaksu. Tulisi pölyä ja sotkua ja kaiken raivaamiseen menisi tovi.
 
Sovimme kokoamispalvelun kanssa, että he purkavat vanhan kaapin ja hoitavat sen pois ennen uuden kaapin kasaamista. Kasaushintaan tuli purun takia parisataa euroa lisähintaa, mutta maksoin sen mielelläni. Oli nimittäin aivan superripeää toimintaa: asentaja-Toni purki vanhan kaapin ja kippasi sen ulos talosta kahdessa tunnissa! Kyllä ammattilainen osaa, kun on osaamista, kokemusta ja kunnon välineet.

 

 

3. Hermoja säästyy

 

Vaikka tilasimme kokoamispalvelun, hommaa jäi toki itsellekin. Vanha kaappi piti tyhjentää, ja se olikin melkoinen työmaa. Miten ihmeessä kaappi oli voinut niellä niin valtavan määrän vaatteita, kenkiä, asusteita ja liinavaatteita? Puoliakaan niistä emme käyttäneet.

 

Kaapin tyhjentäminen oli hidasta, sillä en jaksanut käydä kaikkea kerralla lävitse. Lajittelin vaatteita eri kasseihin, säilytettäviin, pois heitettäviin ja kierrätettäviin, ja sijoittelin samalla säilytettäviä vaatteita mielessäni uuteen kaappiin.

 

Meillä oli viikon verran nyssyköitä ja pusseja pitkin asuntoa, eteisessä, vaatehuoneessa, saunassa, joka paikassa. Kippasin käytöstä jääneitä vaatteita, kenkiä ja liinavaatteita kierrätyskeskukseen monta kertaa. Tuntui todella hyvältä päästä eroon tarpeettomasta tavarasta.

 

Lisäksi makuuhuone ja viereinen eteistila piti järjestää niin, että siellä mahtuu työskentelemään ja kääntelemään 100 x 236 -senttisiä runko-osia ja liukuovikehyksiä ja kaikkea muuta. Suojasimme myös lattiat.
 
Näihin esivalmisteluihin meni itse asiassa enemmän aikaa kuin vanhan kaapin purkamiseen ja uuden kasaamiseen. Kalusteasentaja tuli meille tikkana aamukasilta, kääri hihat ja alkoi hommiin. Sillä välin minä otin rennosti, tai ainakin nakuttelin levollisin mielin töitä tietokoneella ja kuuntelin toisella korvalla, kuinka hommat edistyvät yläkerrassa.
 
Kaapin rungot olivat pystyssä muutamassa tunnissa. Sen jälkeen alkoi (kuulemma) isoin työ eli ovien kasaaminen. Se näytti vaativan hermoja ja kärsivällisyyttä, mutta ammatti-ihmisellä ei siinäkään nokka kauaa tuhissut.  

 

 

4. Päivässä valmista

 

Olin jokusen tunnin poissa asioilla, ja kun palasin, koko liukuovikaappi sisusteineen oli valmis! Siis oikeasti, kello oli vasta puoli kolme iltapäivällä, ja kaappi seisoi valmiina ja kaikin puolin toimivana makkarissa! 

Olin aivan ällikällä lyöty. Kaapin kokoamiseen oli varattu kaksi työpäivää, joten tämä oli todella iloinen yllätys. Soitin heti miehelle: et ikinä usko tätä, mutta homma on jo valmis.

Lapsetkin ilahtuivat, kun palasivat iltapäivällä koulusta ja remonttireiska oli jo lähtenyt. He eivät varsinaisesti rakasta remontteja, ja huoahtavat aina syvään, kun saan päähäni ”vähän laittaa” jotakin. Tällä kerralla he pääsivät pälkähästä, kun koko homma hoitui heidän poissa ollessaan.

 

 

Asentaja-Toni vei pakkausjätteetkin mukanaan, joten minun tehtäväkseni jäi vain imuroida kaapin ympäristö ja pyyhkiä hyllyt. Tämän helpommaksi ei voi uuden kaapin asennus tulla.
 
Ihastelin kaappia monta päivää, liu’uttelin ovia, koreja ja housuripustia ja hankin lisää valkoisia henkareita ennen kuin raaskin pikkuhiljaa alkaa täyttämään sitä. Tyhjä liukuovikaappi oli jotenkin viehättävä. Kukaan ei ollut vielä pilannut sitä rojulla ja roinalla.

 

 

Entäpä ne kustannukset? Pulitimme vanhan kaapin purkamisesta ja uuden kokoamisesta yhteensä 650 euroa. Jonkun mielestä se voi olla paljon, mutta itse maksoin mielelläni ammattitaidosta, hyvästä työstä ja ajan säästöstä – vaikka tulihan tuosta aika kova tuntihinta, kun homma sujuikin odotettua nopsempaan. Emmeköhän silti saaneet rahalle vastinetta, varsinkin, kun kaikki sujui hyvin ja niin kuin oli sovittu.

Minulla ei muuten ikinä ennen ole ollut vaatekaappia, jossa on vaatekaappivalaisin. Valo syttyy automaattisesti, kun ovi avataan, ja sammuu, kun ovi suljetaan. Onhan tämä nyt aika ihanaa, ja tosi kätevää pimeinä aamuin ja iltoina. Muutenkin tuntuu, että huoneeseen tuli liukuovien ansiosta lisää avaruutta ja valoa.

Valitettavasti vain kävi sitten niin, että yksi vaatekaappivalaisimista alkoi temppuilla: se ei sammunutkaan enää, kun liukuoven veti kiinni, vaan paistaa helotti riippumatta siitä, oliko ovi kiinni vai auki. Onneksi näissä valaisimissa on kytkin, jolla valon saa sammumaan manuaalisesti. Muuten olisi ollut vähän vaikeaa nukkua yöllä.

Reklamoin asentajalle, ja hänhän pyörähti meille heti samana päivänä: reklamoi Ikeaan, haki sieltä uuden valaisimen ja asensi sen takuukorjauksena. Näin toimii hyvä asiakaspalvelu, ja me olemme tyytyväisiä, kun valo toimii taas. 

 

 

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

6 Replies to “Päivässä valmista: liukuovikaappi makuuhuoneeseen

 1. On se kyllä paljon kätevämpi tuo liukuovi ja lisäksi nuo uudet kaapit on niin paljon tilavempia. Menee kyllä itsellä myös harkintaan. Hyvä että reklamointi toimi noin hyvin.

  1. Juu, kaappi on tosiaan tilava ja huoneestakin säästyy tilaa, kun ei ole tavallisia avautuvia kaapinovia 🙂 Olen tyytyväinen, että vihdoin saimme hankittua liukuovikaapin.
   Hyvää kevään odotusta!

 2. Hei! Tämän postauksen löytäminen oli todella kullanarvoinen! Meillä on siis myös harkinnassa vastaava kokoonpano. Oletko ollut tyytyväinen itse kaappiin ja nuihin sisuksiin? Toimiiko liukuovet hyvin? 🙂

  1. Heipä hei! Kiitos, kiva kuulla 🙂 Olen ollut tosi tyytyväinen. Liukuovet toimivat yhä moitteettomasti. Ne eivät ole aivan hiirenhiljaiset, mutta sitä ei kai liukuovilta voi odottaakaan. Kaipa niistä aina jonkin verran ääntä lähtee, kun liu’utellaan eestaas. Sisuksiin olen myös tyytyväinen. En just nyt keksi, mitä muuttaisin. Tietysti tilaa voisi olla aina enemmän ja isompaan huoneeseen ottaisin tietysti vielä isomman kaapin. Automaattisesti syttyvä valo on ihan ehdoton ja tosi kätevä.
   Valoisaa kevättä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *