Paras piirakka oman puun omenista

Postaus sisältää *-merkityn mainoslinkin.

Jouduimme kaatamaan vanhan, kituliaan omenapuumme. Ennen kaatoa poimin vähäiset omenat talteen ja leivoin vielä viimeisen piirakan oman puun omenista. Happamat omenat sopivat hyvin tähän mehevään ja makoisaan kauraomenapiirakkaan, jossa on hienoinen toffeemainen säväys. Piirakka on vähän tavallista terveellisempi, sillä pohjaan tulee rypsiöljyä ja runsaskuituista kaurajauhoa.

Jos pihallasi on omenapuu, tiedät, kuinka mukavaa on popsia oman puun omenoita ja leipoa niistä piirakkaa. Meidän vanhahko omenapuumme piti valitettavasti kaataa. Taloyhtiö halusi eroon omppupuista, koska ihmiset jättivät pudonneita omenoita lojumaan ympäriinsä ja ne houkuttelivat monenmoisia eläimiä apajille.

Nyt tuntuu vähän oudolta, kun puu on kadonnut takapihan reunalta. Olihan se vähän kitulias ja tuotti niukanlaisesti happamia omenia. Mutta hyvää piirakkaa niistä tuli.

Ennen kaatoa poimin vähäiset omenat talteen ja leivoin vielä viimeisen piirakan oman puun omenista. Tein sen suosikkiohjeellani. Happamat omenat sopivat hyvin makoisaan kauraomenapiirakkaan, jossa on hienoinen toffeemainen säväys. Pohja on pehmeä, mutta reunoista tulee kivan rapsakat.

Mehevä piirakka on vähän tavallista terveellisempi: pohjataikinaan tulee margariinin tai voin sijaan rypsiöljyä ja osa vehnäjauhosta korvataan runsaskuituisella kaurajauholla ja mantelijauholla, jossa on paljon pehmeää rasvaa. Ohjeen poimin Viimeistä murua myöten -blogista, jossa on vaikka mitä ihania reseptejä.

Olen leiponut piirakkaa tällä ohjeella, välillä hieman varioiden, monen monta kertaa. Tämä on ihan paras piirakka ja maistuu koko perheelle ainakin meillä, kokeile sinäkin!

Mehevän maukaus, kaurainen omenapiirakka

1½ dl rypsiöljyä
2 dl fariinisokeria
¾ dl kauramaitoa
1 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurajauhoja
1 dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa

2-3 normaalikokoista omenaa tai 5-6 pientä omenaa
1 rkl sokeria
1-2 tl kanelia

Margariinia piirakkavuoan voiteluun

Valmistusohjeet
  • Sekoita fariinisokeri ja öljy. Lisää kauramaito.
  • Yhdistä vehnä-, kaura- ja mantelijauho keskenään ja lisää mausteet jauhoseokseen. Sekoita jauhoseos öljyseokseen lusikalla tai lastalla käännellen. Älä vaivaa taikinaa.
  • Voitele halkaisijaltaan 24-senttinen piirakkavuoka. Kaada taikina piirakkavuokaan.
  • Pese ja kuori omenat tai jätä kuorimatta. Pilko ne ohuiksi siivuiksi ja asettele taikinan päälle vieri viereen. Ripottele pinnalle sokeria ja kanelia.
  • Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa 25 minuuttia.
  • Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilemista. Piirakka on herkkua vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa, mutta maistuu hyvin myös sellaisenaan.

Pohja on melko pehmeä ja piirakkapalat saa poimittua vuoasta hajoamatta helpoiten lastalla tai kakkulapiolla. Ennen kuin kukaan ehtii kysellä, kerron, että postauksen kuvissa näkyy *Eva solon kakkulapio, joka on sekä kaunis että käytännöllinen.

Kakkulapio on valmistettu ruostumattomasta teräksestä, siinä on leikkuureunat molemmilla puolilla ja se kestää konepesun. Tyylikäs kakkulapio sopii arkeen ja juhlaan ja se on myös mainio lahjaidea. Eikä ole hinnalla pilattu.

Joko luit nämä postaukset?

Suussasulava omenapiirakka soijapohjaisella täytteellä

Taivaallisen hyvä puolukkamoussekakku

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

2 Replies to “Paras piirakka oman puun omenista

  1. Harvoin näkee noin kaunista omenapiirakkaa! Mikäli maku on estetiikan veroinen SO WE GOT A WINNER. Kiitos.
    Janne-Pekka Huuhtanen

    1. Kiitos, kannattaa tosiaan kokeilla. Makuasioitahan nämä toki ovat, mutta ainakin meidän perheessä piirakka maistuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *