Villaviltti tuo lämpöä ja tunnelmaa sohvannurkkaan

Kaupallinen yhteistyö: Lapuan Kankurit

Pehmeä, iholle lempeä, lämmin, kaunis. Siinä ovat mielestäni hyvän viltin tärkeimmät ominaisuudet. Syksyn ja talven pimeinä, viileinä iltoina on vaan niin ihanaa kääriytyä vilttiin katselemaan hyvää leffaa tai lempparisarjaa.

Meillä virisi hyvä vilttikeskustelu kotona, kun mies kaivoi jostakin kaapin kätköistä ikivanhan, vanhemmiltaan saamansa perintöhuovan. Hän valitti, ettei mistään saa enää niin hyviä villahuopia. Kyllä saa! Luulen, että mies on katsellut vääristä kaupoista, kun silmiin on osunut pelkästään fleecehuopia ja muita tekokuiduista tehtyjä torkkupeittoja.

Itsekin tykkään ehdottomasti eniten villavilteistä, mutta vähän kevyemmistä ja modernimmista kuin miehen paksu ja raskas perintöhuopa. Kun viltti ei ole niin jäykkä ja raskas, se on helppo huitaista harteille tai sohvalle. Kevyt viltti – tai huopa tai torkkupeitto, miksi sitä ikinä haluatkaan kutsua – laskeutuu kauniisti ja muotoutuu mukavasti vartalon ympärille.

Viihtyisyyttä, väriä ja vaihtelua sisustukseen

Tykkään vilteistä myös siksi, että ne tuovat kotoisaa tunnelmaa sisustukseen. Niillä on helppo lisätä väriä ja tekstuuria huoneeseen, vaihdella ja uudistaa sisustusta ja päivittää vanhaakin sohvaa tai nojatuolia.

Itse valitsen viltin yleensä sävy sävyyn sohvatyynyjen ja muun sisustuksen kanssa. Luonnollinen, neutraali sävy on monikäyttöinen ja sopii sisustukseen pitkään. Mutta ehkä voisin seuraavalla kerralla piristää olohuonetta jollakin räiskyvän hehkuvalla viltillä. Makuasioitahan nämä ovat.

Kesäaikaan viltit ovat meillä lähinnä sohvankoristeina ja sisustuselementteinä. Mutta näin kylmänä vuodenaikana ne ovat kovassa käytössä.

Villa on lämmikkeenä mainio materiaali

Jos viltin hankkii lämmikkeeksi kannattaa miettiä materiaalia. Lämmikkeeksi paras materiaali on omasta mielestäni täysvillainen viltti. Aito villa lämmittää ihanasti mutta myös hengittää. Myös keinokuiduista valmistettu viltti lämmittää, mutta se ei hengitä samalla tavalla kuin luonnonkuidut.

Laadukas villaviltti tuntuu myös pehmeältä. Näissä kuvissa näkyvä Lapuan Kankureiden Koli on pehmein viltti, joka minulla on ikinä ollut. Se on 100-prosenttista merinovillaa ja tuntuu iholla suorastaan silkkisen pehmeältä silloinkin, kun viltti on suoraan paljasta ihoa vasten.

Ohuimmat ja pehmoisimmat villalaadut, kuten merino ja kasmir, eivät kutita samaan tapaan kuin karkea lampaanvilla. Toki jos olet hyvin herkkäihoinen tai allerginen, hienokin villa voi ärsyttää. Silloin torkkupeitoksi sopii vaikkapa puuvillainen tai pellavainen peitto.

Kestää aikaa ja hylkii likaa

Hyvin hoidettu villaviltti kestää vuosikymmeniä. Ei siis ihme, että miehen saama perintöhuopa on edelleen hyvässä kunnossa. Jykevä, vanha huopa sopii muuten mainiosti venekäyttöön. Olohuoneeseen en sitä halunnut. Ehkä arvasitkin.

Villa on siitä mukava materiaali, että se hylkii likaa ja puhdistuu helposti. Siksi myös villamatot ovat lemppareitani, eikä meillä muita mattoja juuri enää olekaan.

Villaviltti kannattaa puhdistaa ja raikastaa ensisijaisesti tuulettamalla. Jos vilttiä täytyy pestä, se on suositeltavaa tehdä varovasti käsin enintään 30-asteisessa, runsaassa vedessä. Usein riittää, kun täsmäpuhdistaa pelkästään likaiset kohdat.

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

8 Replies to “Villaviltti tuo lämpöä ja tunnelmaa sohvannurkkaan

 1. Totta ihan kaikki. Noita vanhoja vilttejä käytän ensiapukurseilla alustoina, siellä kun tehdään sidoksia ym kääntymisharjoituksia lattialla. Paksu villahuopa on siinä käytössä ihan paras 👍

  1. Kiitos, kiva kuulla. Varmasti on villahuopa tuohonkin käyttöön mainio. Meillä on käytetty villavilttiä myös retkialustana, sekä omassa lapsuudessani että nykyperheessäni, kun lapset olivat vauvaikäisiä.

   1. Olipa hyvä näkökulma. En ole koskaan tullut ajatelleeksi, että vilttikin voi toimia sisustuselementtinä.
    Ja totta, villainen on paras.
    Itselläni on kalevalaista jäsenkorjausta tehdessä käytössä fleecevilttejä, koska niitä tulee pestyä useasti.

    1. Kiitos, kiva, kun kommentoit. Juu, viltit ovat – käytännöllisyyden lisäksi – mitä parhaimpia sisustusesineitä. Niillä saa kivasti vaihdettua huoneen värimaailmaa ja tunnelmaa. Sohvatyynyt, verhot ja matot kuuluvat siihen samaan sisusta helposti -sarjaan. Meillä käytetään fleecevilttejä mm. koiran alustana, ja juurikin siksi, että ne ovat huolettomia ja helposti pestäviä.

  2. Kyllä se käytössä kuluu älkää liioitelko mullakin meni kovaksi alkoi lähteä nukkaa ja hapsuja annoin tutulle kissan alustaksi tai mökille. Ei ne kestä ikuisesti sanoi myyjä mulle jos on kokoajan esillä sohvalla.

   1. Niin, kyllähän kulumiseen varmasti vaikuttaa viltin laatu ja se, kuinka kovassa käytössä viltti on. Tuskin mikään ikuisesti kestää. Mutta kyllä hyvin tehty villaviltti voi kestää vuosikymmeniä – meilläkin on sellaisia ja ovat vielä siistejä ja hyväkuntoisia.

 2. Ylipäätään luonnonmateriaalit lyövät laudalta keinokuidut monessa paikassa.
  Meillä perintöhuovat ovat olleet korvaamattomia esim. partioleirillä lämmikkeinä (mutta eivät todellakaan ole sohvakelpoisia…).

  1. Kyllä, luononmateriaalit ovat ehdottomasti minunkin suosikkejani – villan lisäksi tykkään esimerkiksi pellavasta. Perintöhuovat ovat varmasti mainioita metsässä. Meilläkin käytetään niitä mm. veneessä. Mukavaa kevään jatkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *