Pikkuvessan muodonmuutos

Kaupallinen yhteistyö: Otsoson ja FM Mattsson Mora Group

Nyt se on valmis! Olen puurtanut viimeiset viikot vessaremontin parissa ja pääsen vihdoin esittelemään, miltä pikkuvessamme näyttää uudistuksen jälkeen. Ennen-kuvan löydät postauksen lopusta.

Aloitin vessan päivittämisen maalaamalla 20 vuotta vanhat, mutta hyväkuntoiset lattia- ja seinäkaakelit. Jos kaakeleiden maalaaminen kiinnostaa, lue remppapostaukseni täältä.

Kaakeleiden maalaaminen on melko helppoa ja edullista mutta vaatii jonkin verran viitseliäisyyttä ja kärsivällisyyttä – etenkin, jos maalaa isompia pintoja. Esivalmisteluihin, maalaamiseen, ja varsinkin yksityiskohtien väkertämiseen, kuivatteluihin ja uusintamaalauksiin upposi muutaman neliön tilassakin yllättävän paljon aikaa.

Saumat siisteiksi

Maalauksen jälkeen piti vielä saumata seinien ja lattian välinen rajapinta. Siihen löysin asiantuntevan myyjän avulla sopivan elastisen, silikonivapaan saumausmassan, joka sopii kosteisiin tiloihin. Sillä pystyin suojaamaan myös altaan, kaapin ja seinän rajapinnat roiskevettä vastaan.

Saumausaineen ei pitäisi suuremmin kellastua (inhoan kellastuneita saumoja), ja tiivis ja likaantumista estävä pinta on helppo pitää puhtaana. Vessa alkoi näyttää saumauksen jälkeen heti paljon viimeistellymmältä – vaikka en saanut saumoja omasta mielestäni täydellisiksi, mutta tarpeeksi siisteiksi kuitenkin.

Kun pohjatyöt oli tehty, putkiasentaja kävi asentamassa allaskaapin, altaan ja hanan. Sähköasentajaa puolestaan tarvittiin led-valopeilin asentamiseen.

kaunista kotimaista vanhan altaan tilalle

Olin valinnut meille selkeälinjaisen ja pelkistetyn kauniin Otsosonin Minimeri 600 -kylpyhuoneryhmän ja sen kaveriksi tunnelmallisen SOL-valopeilin. Posti toi tavarat Otsosonin varastolta Outokummusta muutamassa päivässä. Kaikki oli pakattu niin hyvin, ettei peilissäkään ollut särön säröä. Allaskaappi oli valmiiksi koottu. Toimitukseen sisältyi allaskaapin lisäksi allas, jalat, vesilukko ja helat sekä peili led-valoineen.

Ihastuin kotimaisen Otsosonin tyylikkäisiin ja ajattomiin kylpyhuoneryhmiin jo ennen remonttia ja sain niistä lähes päähänpinttymän. Mies yritti ehdottaa, että edullisimpiakin olisi, mutta en vaan päässyt ihastuksestani irti. Olinkin ratketa riemusta, kun Otsoson lupasi blogialennusta valitsemistani tuotteista.

Meidän Minimeri on valkoinen vetimetön malli ja omasta mielestäni superkaunis. Malleja on useita muunkin värisiä. Laatikot liukuvat pehmeästi ja niihin mahtuu mukavasti kaikki tarvittava. Allaskaapissa on korkealaatuinen Blum-mekanismi, jonka ansiosta laatikko kestää 30 kilon painon ja on käytössä turvallinen ja varma. Allas on valumarmoria ja siinä on Evermite-pinnoite, joka hylkii likaa, kestää hyvin hankausta ja on helppo pitää puhtaana.

Sain Otsosonilta muuten monta hyvää vinkkiä siihen, miten kaapin ja altaan saa pysymään hyvässä kunnossa:

Kannattaa varmistaa, että altaan ja seinän väleissä sekä tason ja kaapin välisessä raossa on tiivis silikonisauma, ettei niihin pääse roiskevettä.

Laatikon etulevyn sormiuraan kannattaa vetää matala kerros kalustemaalia, lakkaa tai vedenkestävää liimaa, joka suojaa uraa kulumiselta ja estää kuluneen sormiuran vaurioitumisen vedestä. Tämän sekä edellä mainitun tiivistämisen hoidinkin jo.

Kolmas vinkki liittyy altaan huoltoon. Altaan voi vahata tilkalla vene- tai autovahaa. Vaha ehkäisee kalkkipilkkuja ja helpottaa esimerkiksi meikkien ja hammastahnan poistamista altaan ja tulpan pinnalta. Mieheltä varmasti löytyy molempia vahoja, pitääpä kysäistä.

Siroa pesuallashanaa on ilo käyttää

Pesuallashanaksi valitsin skandinaavista muotoilua: Mora Rexx B5 Sanette -hanan käsisuihkuineen. Mora Armaturin tuotteita on valmistettu Östnorin kylässä Ruotsissa vuodesta 1927 saakka ja ne ovat tunnettuja tyylikkyydestään, toimivuudestaan ja korkeasta laadustaan. En yhtään ihmettele, miksi.

Ihastuin Rexx-hanassa sen minimalistiseen muotoiluun ja sirouteen. Etenkin hanan kahva on todella sievä ja sorja. Vähän mietin etukäteen, miten se istuu isompiin kouriin. Mutta mies ja molemmat teinipojat ovat tykästyneet hanaan, jota on helppo ja mukava käyttää ja joka on ”tosi jees”.

Olen ehkä vähän yllättynytkin, miten varauksettomasti nuoriso on hyväksynyt minimalistiseksi  ja  ”värittömäksi” muuttuneen vessan. Ehkä heidän makunsa alkaa pikkuhiljaa kehittyä samaan suuntaan kuin omani.

Hanassa on energiansäästötoiminto ja vesimäärän ja lämpötilan esisäätö ja käsisuihku on itsesulkeutuva. Tilasin hanan netin kautta postitse kotiin ja vähän jännitti, miltä se näyttää luonnossa.  Mutta mukavastihan se istuu linjakkaan altaan kaveriksi. Kaunis, kestävä ja käytännöllinen hana tulee varmasti ilahduttamaan meitä pitkään.

moderni valopeili korvaa peilikaapin

Kalusteita tilatessani järkeilin niin, että koska meille tulee allaskaappi, emme tarvitse enää peilikaappia. Pelkkä peili tuntui kevyemmältä ja ilmavammalta vaihtoehdolta.

Otsosonin 60 x 70 -kokoisessa SOL-peilissä on kolme led-valoa, joista kaksi valaisee eteenpäin ja yksi tasoa kohti, mikä onkin kätevää käsiä pestessä. Silloinkin, kun valo ei ole päällä, peili tuo  tilantuntua pieneen vessaan.

Peilissä on valokytkin ja pistorasia, mikä oli yksi tärkeä valintakriteeri. Haluan, että vessassa voi edelleen esimerkiksi ladata sähköhammasharjaa.

Valopeilin värilämpötila on 4000 kelviniä eli valo on ihanan valkoista. Kolmesta ledistä tulee sen verran tehoa, ettei vessaan tarvita muuta valaisinta. Valon saa päälle ja pois myös oven vieressä olevasta katkaisimesta, jota käytämmekin useimmiten.

Omin käsin tehty

Viimeistelin vessarempan ostamalla ja asentamalla vielä krominväriset Beslagsbodenin pyyhekoukut ja wc-paperitelineen. Löysin sattumalta myös sopivan maton ja pyyhkeitä, joten eiköhän tämä remppa ole taputeltu valmiiksi.

Vaikka suunnittelin ja toteutin remontin suureksi osaksi omin käsin, en oikein käsitä vieläkään, miten paljon raikkaampi, viihtyisämpi ja harmonisempi vessasta tuli. Vanhahtava ruskea vessa on tipotiessään, eikä kukaan meidän perheestä kaipaa sitä pätkääkään. Alakerran pikkuvessa oli aiemmin inhokkini, nyt se on lempparini. Ja olen siitä ylpeä.

Laitan tuohon loppuun vielä (kamalan) pikkukuvan vessasta ennen remonttia, niin näet, miten paljon pienellä pintaremontilla pystyy muuttamaan tilan ilmettä. Pyttyä emme lähteneet tällä kerralla vaihtamaan.

 

 

 

Olen iloinen, jos jaat postauksen ystävillesi tai muille aiheesta kiinnostuneille. Kiitos!

5 Replies to “Pikkuvessan muodonmuutos

 1. Kiva lukea näitä sinun kirjoituksia ja muutoksia! Meillä pitäisi myös wc:n istuin vaihtaa sekä saumat uusia. Mietin myös lattian kaakaleiden maalausta.

  1. Kiitos! Kiva kuulla, että olet viihtynyt juttujeni parissa. Itsekin mietin kauan tuota kaakeleiden maalausta, taisi mennä useampi vuosi pähkäillessä ja suunnitellessa. Mutta eikös sitä niin sanota, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty 🙂 Itse remppa oli sitten aika nopeasti valmis, kun vain pintoja ehostettiin.
   Hyvää kevään jatkoa!

 2. Hei!
  Minkä väristä Aquasealia käytit lattian ja seinien rajasaumassa? Entä laitoitko maalarinteippiä rajaamaan vai mahtaako maali lohkeilla irti? Olen maalannut vessan seinät nyt samalla maalilla ja mietin että silikonien laittovaihe tämän projektin pilaa 😅

  1. Jee, kiva kuulla. Ainahan se tuntuu hyvältä, kun saa urakan valmiiksi ja näkee työnsä jäljet – jos ei ihan metsään mennyt, sellaistakin on välillä sattunut😅Käytin valkoista saumaa. Ja kyllä, maali tosiaan lohkeili helposti. Laitoin yhdelle seinälle rajausteipit ja kun irrotin ne, maalista lähti palasia. Muille seinille vetelin sitten ilman teippiä. Seuraavalla kerralla teen niin, että rajaan vaikka jollain pahvilla. Pitää vaan keksiä, miten saan sen pysymään paikoillaan – pitää vissiin laittaa joku pitelemään sitä😅

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *